Medie: Danske Aske blev rekrutteret til krig på Facebook

Ung sønderjyde tog til Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat, men endte ved frontlinjen mod Tyrkiet

22-årige Aske Barfod Sivesgaard kæmpede for en marxistisk-leninistisk-kommunistisk-gruppe i Syrien: Foto: Tore Rørbæk
22-årige Aske Barfod Sivesgaard kæmpede for en marxistisk-leninistisk-kommunistisk-gruppe i Syrien: Foto: Tore Rørbæk

I mindst et kendt tilfælde er en ung etnisk dansker blevet rekrutteret til krigen i Syrien på Facebook.

Det drejer sig om den 22-årige Aske Barfod Sivesgaard, der i starten af 2017 kom i kontakt med den kurdiske militante bevægelse YPG via en Facebook-gruppe.

I over et halvt år gik den unge sønderjyde i al hemmelighed rundt og afventede en SMS om, at han skulle drage i krig.

Det fortæller P1 i dokumentaren 'En sønderjyde i Syrien'.

Det var et ønske om at støtte kurdernes kamp for en selvstændig stat, som fik Aske Barfod Sivesgaard til at tage til frontlinjen og kæmpe mod Islamisk Stat. Tilbage i Danmark efterlod han sig en stak afskedsbrev til venner og familie.

I slutningen af september 2017 befandt Aske Barfod Sivesgaard sig på et lille, slidt hostel, hvorfra han ventede på at blive smuglet over grænsen til Syrien.

- Jeg har ikke rigtig fået sagt det til så mange. Det skulle ikke være sådan, at jeg blev stoppet i lufthavnen, og de sagde: 'nej, du kommer ikke afsted', fortalte Aske Barfod Sivesgaard dengang til P1 Dokumentar.

Han fortalte også, at rejsen startede via Facebook-siden 'YPG-International'. Siden hjælper internationale frivillige, som gerne vil ned og kæmpe for den kurdiske YPG-millits, og administreres af engelsktalende personer.

Våbentræning
Aske Barfod Sivesgaard var en del af det venstreorienterede miljø i Århus, hvor han var med i Socialistisk Ungdomsfront. I Syrien tilsluttede han sig en venstreorienteret gruppe, der kæmper under YPG, men med udgangspunkt i at opbygge et samfund ud fra en marxistisk ideologi. Her fik den unge sønderjyde våbentræning med AK47, tunge maskingeværer og håndgranater.

- En ting er at kæmpe mod Islamisk Stat, men en anden ting er at kæmpe mod en NATO-hær som Tyrkiet. Det er jeg lidt mere bekymret for, fortæller Aske Barfod Sivesgaard til P1.

Danskeren blev sendt til Raqqa, som lige var blevet befriet fra Islamisk Stat. Her var planen, at han skulle hjælpe med at genopbygge byen, men da tyrkisk militær satte landtropper ind i det nordlige Syrien og iværksatte et angreb mod det kurdiske område i Afrin, ændrede planerne sig for den unge sønderjyde.

Forklædte sig
I P1 dokumentaren fortæller Aske Barfod Sivesgaard, hvordan han forklædte sig med hårfarve og sminke for at blive smuglet til frontlinjen - og pludselig stod forrest i kampen mod Danmarks NATO-allierede, Tyrkiet.

I dag er Aske Barfod Sivesgaard tilbage fra fronten og på vej hjem til Danmark. Her venter hans forældre, der ikke havde nogen anelse om, at deres søn ville indskrive sig i en væbnet konflikt i Syrien.

- Jeg ved ikke, om det er nemt (at melde sig, red.), eller det bare er Aske, der har været ihærdig, siger hans mor til Ekstra Bladet.

Flere danske statsborgere er blevet retsforfulgt, når de er vendt hjem fra væbnet kamp i Syrien. Askes mor fortæller til Ekstra Bladet, at familien har valgt at tage et eventuelt retsligt efterspil, som det kommer.

- Der er ingen, der ønsker, at ens barn skal gå i krig. Jeg tror heller ikke, det var Askes intention fra starten, han ville bare ned og hjælpe, siger hun til Ekstra Bladet.