Medier: Iransk politi affyrer skud ved demonstration

Flere hundrede demonstranter har indtaget gaderne i Iran, hvor politi og sikkerhedsstyrker skal have affyret skud og tåregas mod menneskemængderne

En kvinde skulle angiveligt være blevet ramt af skud fra politiet. Her får hun hjælp af andre demonstranter, mens man kan se blod på gaden. Video: AP

For tredje dag i træk har demonstranter været på gaderne i Iran.

Her protesterede de mange iranere mod regimets 'løgne' og 'intolerance', efter at styret først benægtede at have noget at gøre med et fatalt flystyrt i sidste uge og siden erkendte, at flyet var skudt ned ved en fejl.

Det skriver flere udenlandske medier, herunder Wall Street Journal.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De mange demonstranter har fået nok af regimet. Foto: Ritzau Scanpix
De mange demonstranter har fået nok af regimet. Foto: Ritzau Scanpix

Kvinde ramt
Ifølge nyhedsbureauet AP åbnede iranske sikkerhedsstyrker søndag ild og tåregas mod demonstranter i Teheran.

En video sendt af Center for Human Rights til AP viser en kvinde blive båret væk, mens hun trækker blodspor efter sig. I videoen, der er verificeret af AP, kan man høre demonstranter råbe, at kvinden er blevet ramt af skud i benet.

- Åh Gud. Hun bløder, hun bløder, råber en kvinde i videoen.

I samme video råber en mand, at der er 'blod over alt'.

- Jeg så syv personer, der var ramt af skud. Der er blod over alt, siger manden ifølge The Guardian.

Wall Street Journal skriver, at andre videoer fra stedet viser to unge kvinder med skudlignende sår.

'Vi skreg'
Et vidne fortæller til The Guardian, at sikkerhedsstyrkerne først affyrede tåregas mod demonstranterne og derefter begyndte at skyde med skarpt.

- De affyrede gentagne gange tåregas. Vi kunne ikke se noget, og vi skreg. Vi blev blinde. En unge kvinde ved siden af mig blev skudt i benet. Det var slemt, rigtig slemt, fortæller kvinden, der ikke står frem med navn.

Ifølge The Guardian skal flere personer være kommet til skade under demonstrationerne.

Hossein Rahimi, der står i spidsen for politiet i Teheran, afviser ifølge Reuters, at politiet har skudt.

- Under demonstrationerne har politiet helt sikkert ikke skudt, fordi hovedstadens politiledere har fået ordrer om at holde sig tilbage, siger Hossein Rahimi.

Trump: Stop drabene
Meldinger om, at iransk politi skulle have affyret skud for at opløse demonstrationerne, fik søndag den amerikanske præsident, Donald Trump, til tasterne.

'Til Irans ledere - DRÆB IKKE JERES DEMONSTRANTER, Tusinder er allerede blevet dræbt eller fængslet af jer, og verden holder øje. Slå internettet til igen og lad journalisterne bruge det. Stop drabene på det mægtige iranske folk', skrev Trump søndag på Twitter.

Vragdele fra det nedskudte fly. Foto: Ritzau Scanpix Krimi Iransk hærchef: Ville ønske jeg var død

Tidligt om morgen 6. januar styrtede et Boeing 737-800-fly ned kort efter afgang fra lufthavnen i Teheran. Alle 176 passagerer og ansatte om bord blev dræbt, heriblandt over 100 iranere.

Først lød meldingen fra det iranske styre, at flyets styrt skyldtes en motorfejl, men efter massivt pres fra blandt andet Canada og Storbritannien erkendte Iran, at flyet var skudt ned ved en fejl. En menneskelig fejl, lød det.

En af de øverste ledere af Irans Revolutionsgarde, Amirali Hajizadeh, der er leder af flyvevåbenet sagde efterfølgende, at han ønskede, at han var død, da han hørte om nedskydningen af det ukrainske passagerfly.

- Jeg ville ønske, jeg kunne dø og ikke være vidne til sådan en ulykke, lød det lørdag fra Amirali Hajizadeh i en video på iransk stats-tv.

Artiklen fortsætter under billedet ...


Begyndte ved mindehøjtidelighed
De mange demonstranter har fået nok. Nok af styrets løgne og nok af 'fejlen', der kostede over 100 landsmænd livet, er analysen fra Wall Street Journal.

Ifølge tv-stationen BBC og det statslige nyhedsbureau IRNA startede demonstrationerne ved en mindehøjtidelighed i Teheran lørdag, men bredte sig til flere andre byer, hvor iranere gik på gaden og råbte slagord mod styret.

I videoer, der florerer på de sociale medier, kan man blandt andet høre demonstranter råbe 'de lyver, når de siger, at vores fjende er USA. Vores fjende er lige her'.

Reuters: 1500 dræbt i november
Det er kun to måneder siden, at flere hundrede mennesker blev dræbt og flere tusinde arresteret under voldsomme demonstrationer mod det iranske styre efter nyheden om, at benzinpriserne ville stige til det dobbelte.

Beslutningen blev mødt med vrede blandt befolkningen, hvis økonomi allerede er presset på grund af amerikanske sanktioner mod Iran.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters mistede 1500 mennesker livet i demonstrationerne, der fik det iranske styre til at lukke ned for internettet i hele landet.

Mike Pompeo fordømmer raketangrebet på Twitter. Arkivfoto: Alex Wong/Ritzau Scanpix Krig & katastrofer USA's Pompeo er rasende efter nyt raketangreb