Medier: Stort tysk parti kan overvåges af efterretningstjeneste

Det store højreorienterede parti AfD er kommet i efterretningstjenestens søgelys for højreekstremisme

Frontperson Jörg Meuthen fra AfD kan foreløbig ikke selv blive mål for overvågningen på grund af hans plads i Europa-Parlamentet. Arkivfoto: Christoph Schmidt/picture-alliance/dpa/AP/Ritzau Scanpix
Frontperson Jörg Meuthen fra AfD kan foreløbig ikke selv blive mål for overvågningen på grund af hans plads i Europa-Parlamentet. Arkivfoto: Christoph Schmidt/picture-alliance/dpa/AP/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Det store tyske oppositionsparti Alternative für Deutschland (AfD) er kommet på en liste over mulige højreekstremistiske grupperinger i Tyskland, der betyder, at partiets aktiviteter kan blive overvåget.

Det skriver Der Spiegel og New York Times.

Baggrunden for beslutningen er, at partiet betragtes som en 'potentiel trussel mod demokratiet'.

Det er efterretningstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz, der står bag beslutningen. Tjenesten er dog i gang med en verserende retssag ved en domstol i Köln, hvor AfD har modsat sig beslutningen. Efterretningstjenesten afholder sig derfor, som følge af retssagen, fra at overvåge medlemmer af regionsråd, Forbundsdagen og Europaparlamentet.

På grund af retssagen må tjenesten derfor officielt heller ikke betragte AfD som 'mistænkte' i ekstremisme, skriver Spiegel.

Brud på forfatningen
Baggrunden for beslutningen er en omkring 1000 sider lang rapport om partiets aktiviteter. Advokater og eksperter i højreekstremisme har således siden 2019 indsamlet beviser på brud på grundlæggende demokratiske spilleregler.

Ifølge Der Spiegel skal rapporten blandt andet dokumentere hundredevis af taler og udtalelser fra medlemmer af partiet på alle niveauer, der skal gå imod menneskerettighederne og Tysklands forfatning.

New York Times skriver, at man tidligere har klassificeret den mest yderligtgående fløj af partiet samt partiets ungdomsorganisation som ekstremistisk, men man mener, at de yderligtgående fløje af partiet har fået større indflydelse, hvorfor man altså har valgt at efterforske hele partiet som muligt ekstremistisk.

'Den største trussel mod Tyskland': Nynazistister i eliteenhed

Første gang siden Anden Verdenskrig
Bundesamt für Verfassungsschutz blev oprettet i kølvandet på Anden Verdenskrig for at forhindre, at politiske partier - hovedsageligt et nyt nazistisk parti - skulle true Tysklands demokrati igen.

Det er første gang siden krigen, at et parti, der er repræsenteret i Forbundsdagen, er blevet mål for efterforskninger i en sådan grad, som det altså nu er tilfældet med AfD.

Tysk indenrigsminister forbyder højreekstrem gruppe

Bundesamt für Verfassungsschutz ønsker ikke at kommentere oplysningerne fra Der Spiegel og New York Times, der begge har oplysningerne fra flere kilder i efterretningstjenesten.

AfD har på nuværende tidspunkt 89 ud af Forbundsdagens i alt 709 pladser.

Besøger Danmark: Hun vil skabe europæisk super-højrefløj

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.