Menneskerettighedsgruppe: Kurdere tilbageholder civile

Civile på flugt fra Islamisk Stat er blevet tvunget til at vente ved vejspærringer i uger og måneder

Følg Krimi

Menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch (HRW) anklager kurdiske myndigheder i det nordlige Irak for at have tilbageholdt tusindvis af irakiske flygtninge, som ville væk fra områder under Islamisk Stats kontrol.

- Civile er blevet tvunget til at vente ved kurdisk kontrollerede vejspærringer i uger og måneder, siger menneskerettighedsgruppen.

- Disse mennesker har levet i årevis med overgreb begået af Islamisk Stat. De har kun haft begrænset vand, mad og medicin.

- De har med livet som indsats forsøgt at komme væk fra IS og nå i sikkerhed, siger Lama Fakih, som leder menneskeretsgruppen i Mellemøsten.

HRW har hovedkvarter i USA.

I udtalelsen beskyldes kurdiske peshmergastyrker ved militærposter i det nordlige Irak for at opholde civile. De er flygtet fra de to IS-kontrollerede byer Hawija og Tal Afar.

- Peshmergakrigere har i et tilfælde holdt flygtninge tilbage i flere måneder. I mange tilfælde har de holdt civile tilbage, uden at der var mad, og uden at de kunne få tiltrængt hjælp. De var tværtimod sårbare over for nye IS-overgreb, siger HRW.

De kurdiske selvstyremyndigheder i det nordlige Irak kalder vejspærringerne nødvendige. De skal forhindre IS-medlemmer i at passere.

Kurderne bekæmper Islamisk Stat både i Irak og i Syrien. Det kurdiske Demokratisk Enhedsparti (PYD) og militsen Folkets Beskyttelsesenhed (YPG) har erklæret områder af det nordlige Syrien for autonome regioner.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.