Menneskesmuglere promoverer Danmark

Antallet af sager om menneskesmugling er steget fra fire på dette tidspunkt i 2013 til 61 i 2014

Danske toldere (Foto: Martin Bubandt)
Danske toldere (Foto: Martin Bubandt)
Følg Krimi

Menneskesmuglere har i år for alvor fået øje på Danmark som et godt sted at "sælge" til asylansøgere, der søger fra Sydeuropa mod nord.

Det forklarer Rigspolitiet, der, i takt med at antallet af asylansøgere er steget, også har oplevet en eksplosiv vækst i antallet af sager om menneskesmugling: Fra fire på dette tidspunkt i 2013 til 61 i 2014, skriver Politiken lørdag.

Dansk lovgivning og forholdet for asylansøgere gør det nemt at sælge en tur til Danmark til flygtninge fra krigsområder.

- Menneskesmuglerne er forretningsfolk, der bare beskæftiger sig med ulovlige forretninger. De kigger på markedet, og hvor man kan afsætte "varer", siger Michael Tingskov Ask, politiinspektør ved Nationalt Efterforskningscenter (NEC), som har ansvaret for den landsdækkende indsats på området.

DF: Hjælp til illegale indvandrere skal koste fængsel

- De ved udmærket godt, hvor man har de bedste forhold som asylansøger. Der er agenter for de her menneskesmuglerorganisationer, som rent faktisk promoverer Danmark, siger han til Politiken.

Smuglerne forlanger forskellige priser for forskellige lande. Turen til Danmark fra Italien koster for eksempel omkring 700 euro.

Rigspolitiets vurderinger deles af det lokale politi i Sydjylland og Sydsjælland, hvor grænserne krydses i alt fra mindre personbiler til autocampere med op til 20 asylansøgere.

Verdens dummeste narkosmugler: Afslørede sig selv

På Christiansborg mener den borgerlige opposition, at regeringen har gjort Danmark attraktivt for asylansøgere ved at hæve visse ydelser og lade asylansøgere bo og arbejde uden for asylcentrene.

- Smuglerne kender overraskende mange detaljer om forholdene. Det har naturligvis betydning for tilstrømningen, at regeringen siden 2011 har lavet så massive vilkårsforbedringer, siger Venstres udlændingeordfører, Karsten Lauritzen, til Politiken.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at udtale sig, men Socialdemokraternes udlændingeordfører, Mette Reissmann, afviser kritikken.

Hun henviser til regeringens forslag om midlertidig opholdstilladelse og forsinket familiesammenføring, som forventes vedtaget i næste uge.

- Vi har netop vist ansvar ved at foreslå at stramme lovgivningen. Det sender et tydeligt signal. Og vi kan konstatere, at antallet af asylansøgninger er faldet siden, siger Mette Reissmann til Politiken.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind