Merkel og Löfven ringer til Thorning efter skudattentat

Sveriges statsminister og den tyske kansler har været i røret til den danske statsminister efter skudangreb

Følg Krimi

Udlandets øjne er rettet mod Danmark efter lørdagens skudangreb på Østerbro i København.

Og støtteerklæringerne fra Europas stats- og regeringsledere har fundet vej til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Således oplyser Statsministeriet, at såvel den tyske kansler Angela Merkel som den svenske statsminister Stefan Löfven har haft ringet til den danske regeringsleder.

Begge har udtrykt støtte til Danmark, efter der blev åbnet ild mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København, som dannede ramme om arrangementet 'Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed'.

En 40-årig mand blev dræbt ved angrebet, mens to PET-vagter og en betjent fra Københavns Politi blev ramt af skud.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er en af de mange, der har afleveret sin kommentar på Twitter med brug af markeringerne #CopenhagenShooting eller #CphShooting.

- Jeg tager kraftigt afstand fra dagens skyderi i København - et uacceptabelt angreb på ytringsfriheden. Mine tanker er med ofrene og det danske folk, skriver Stoltenberg.

Også EU-toppen udtrykker sympati med Danmark.

- Jeg fordømmer skyderiet i København. Ytringsfrihed må altid beskyttes. Mine tanker går til det danske folk, skriver den britiske premierminister David Cameron på Twitter.

EU-præsident Donald Tusk minder i en kommentar om, at det kun er to dage siden, EU's stats- og regeringschefer på et topmøde i Bruxelles bekræftede hinanden i, at de står sammen og er fast besluttede på at bekæmpe alle former for ekstremisme og terrorisme.

- Europa er igen i chok, efter hvad der ser ud til at være endnu et brutalt terrorangreb rettet mod vores grundlæggende værdier og frihedsrettigheder, herunder ytringsfriheden.

- Vi vil presse på for at gennemføre de prioriteter, vi netop er enedes om i kampen mod terror. Vi konfronterer truslen i fællesskab, lyder det fra Tusk.

EU-Kommissionen tager i en skriftlig erklæring også afstand fra dagens begivenheder.

- Ét liv er et liv for meget. Vore tanker går til ofrene og deres familier. Europa står sammen med Danmark i indsatsen for at beskytte ytringsfriheden. Europa vil ikke lade sig kue, hedder det fra kommissionen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time