Merkel: Tyrkiet kan retsforfølge tysker for at håne præsidents testikler

Merkel åbner for straffesag efter Erdogan-satire

Hør, hvad Merkel sagde på pressemødet. (Video: AP)

Forbundskansler Angela Merkel accepterer nu Tyrkiets anmodning om at retsforfølge en tysk komiker, som har fornærmet den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, med et groft digt.

Det skriver blandt andre Bild.

Den tyske komiker Jan Böhmermann går blandt andet til angreb på Erdogans testikler:

'Hans testikler stinker slemt af döner - selv hans svineprutter lugter skønnere', lyder det blandt andet i digtet, som har skabt gnidninger mellem Tyrkiet og Tyskland.

Videre lyder det i Erdogan-digtet, som på tysk rimer:

'Han er manden, der slår på piger - mens han trækker vejret gennem gummimasker'.

I de følgende vers beskylder han Erdogan for både at dyrke dyresex og se børneporno, mens han begår overgreb mod kristne og kurdere.

Komikeren læste digtet op på tysk tv 31. marts.

Jan Böhmermann vidste godt, at han skubbede til grænserne for ytringsfrihed i Tyskland, blandt andet fordi landet har et forbud mod fornærmelser af fremmede statsoverhoveder.

Før digtoplæsningen gjorde han da også opmærksom på, at han her var i gang med at overtræde den tyske straffelovs paragraf 103, som handler om, at det er strafbart at fornærme udenlandske statsoverhoveder.

Merkel siger, at det er vigtigt, at Tyrkiet respekterer ytringsfrihed og pressefrihed, og forsøgte i første omgang at lægge en dæmper på de ophidsede tyrkiske gemytter.

Det var dog ikke nok for Erdogan, som vil have straffet Böhmermann.

I dag lyder det så fra Merkel, at:

- Udfaldet af diskussionerne i den tyske regering er, at den giver bemyndigelse til en retssag i dette tilfælde, men det er ikke en beslutning, som tager stilling til anklagemyndighedens sag mod Böhmermann.

Det er en sjælden brugt lovparagraf, som åbner op for straf i op til et år for fornærmelser af udenlandske statsledere, som Erdogan benytter sig af.

Samtidig med beslutningen om at godtage Tyrkiets forespørgsel om strafforfølgelse siger Merkel, at forbundsregeringen vil fremlægge et forslag om en ændring af netop denne lov.

Ekstra Bladets opinionsredaktør mener, at der er tale om en lille 'Muhammed-krise'.