Militær ekspert om IS-droner: De har psykologisk effekt

Islamisk Stat har gennem det seneste stykke tid tilegnet sig drone-færdigheder til både overvågning og angreb

Her er en drone blevet ombygget til våben af Islamisk Stat. Foto: CENTCOM
Her er en drone blevet ombygget til våben af Islamisk Stat. Foto: CENTCOM

Fredag blev to mænd varetægtsfængslet - den ene in absentia - fordi myndighederne mener, de har indkøbt dele til flyvende droner, der skulle ende hos Islamisk Stat.

Den ene af de to sigtede, ham der blev fremstillet, nægter sig skyldig.

Islamisk Stat udkæmper med en krig med teknologier, der ligger langt under NATO-standarder, men Islamisk Stat forsøger at tilegne sig våben og udstyr, der minder om dem, deres modstandere har brugt i årevis.

To fængslet: Islamisk Stat dræber med droner fra Danmark

Det gælder blandt andet droner, fortæller major Karsten Marrup, der er chef for Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet:

- Vi har kendt til, at Islamisk Stat har anvendt droner i et stykke tid nu. Her har de hovedsageligt været brugt til overvågning, men på det seneste også til angreb.

Majoren understreger dog, at Islamisk Stats angrebsdroner langtfra kan måle sig med NATOs:

- I forhold til Islamisk Stats droner er der tale om, at de bruges som en slags minibombefly, der kaster med 40 mm granater tilsvarende dem, der også kan affyres fra militære rifler med det rigtige affyringsudstyr.

To eller fire små bomber
- Som oftest er der to eller fire granater på dronerne. Det har vi set på videoer, som de selv har offentliggjort, fortæller Marrup.

NATO og lignende anvender angrebsdroner en helt anden størrelse, der kan affyre panserværnsmissiler. Her er der tale om droner, på størrelse med små privatfly. Og fly af den størrelse kan Islamisk Stat ikke facilitere.

- Det kræver både en flyveplads og et tilsvarende groundcrew, der kan vedligeholde dronen, fortæller han.

Her er en IS-drone, som er beslaglagt af soldater i Irak. De bruges til overvågning af fjenden og de større droner som våben, når de udstyres med bomber eller granater. Foto: CENTCOM
Her er en IS-drone, som er beslaglagt af soldater i Irak. De bruges til overvågning af fjenden og de større droner som våben, når de udstyres med bomber eller granater. Foto: CENTCOM

- Og det mindsker selvfølgelig effekten, når Islamisk Stat kun kan anvende de små droner, som er bygget op af dele, de har skaffet sig via kontakter rundt om. Samtidig er der ikke tale om droner til militær brug, men civile droner.

- Den taktiske effekt er da heller ikke særligt stor. Til gengæld har den en større psykologisk effekt, fordi NATO ikke er vandt til at fjenden anvender flyvende kampmidler. Vi er vant til at have luftoverlegenheden, siger han.

- Vi er ikke vant til luftangreb.

Skal skyde ned med laser
- Men man er jo nødt til at acceptere, at ens modstandere gerne vil have de samme våben og muligheder. Derfor siger det sig selv, at fjenden - i det her tilfælde Islamisk Stat - udvikler interimistiske modeller af samme slags effektive våben, vi også anvender, siger han.

Og selv om Islamisk Stats droner ikke kan måle sig med rigtige militære droner, så er der alligevel en række udfordringer, der skal tages alvorligt.

Det gælder blandt andet i forhold til overvågningsdronerne, der kan være med til at spotte mål, der siden udsættes for beskydning af tungere våben.

- Udfordringen er som udgangspunkt, at vi ikke har våben der direkte er til at nedkæmpe dronerne, siger Karsten Marrup.

- Vi bliver nødt til at anskaffe den slags udstyr, mener han.

Her handler det både om at forstyrre signalerne, der bruges til at styre dronerne og direkte nedskydning.

- Amerikanerne anvender laser til nedskydning af fjendtlige droner, siger han.