Militære brandkøretøjer sendt i aktion mod Vildmose-brand

Her sættes flyvevåbnets store slukningskøretøjer ind mod de lumske brandlommer ved Lille Vildmose

I den brandhærgede område er ilden slukket på overfladen, men det ulmer fortsat voldsomt i spagnum-lagene under højmosen. I øjeblikket pløjes jorden op og overpøses med vand fra gyllespredere. (Foto: René Schütze)
Følg Krimi

Branden ved Lille Vildmose i det østlige Himmerland ulmer i øjeblikket så kraftigt i den knastørre mosejord, at myndighederne frygter, at den kan æde sig gennem jordbunden og lave tunneler for så at dukke op et helt andet sted.

I øjeblikket forsøger to af flyvevåbnets terrængående slukningskøretøjer fra Flyvestation Aalborg at komme tæt på de underjordiske brandlommer og nedkæmpe dem fra højtryks vandkanoner.

I forvejen har brandvæsnet sat tunge landbrugskøretøjer ind med store plove for at rive overfladen op, så slukningsvandet kan trænge ned gennem den tørre spagnum-jord. Desuden kører gyllevogne rundt og spreder vand på jorden.

Ild i lag af spagnum under jorden
- Jorden i Lille Vildmose er højmose med virkelig meget spagnum under selve muldjorden. Det brænder derfor meget langt nede, og det er svært for os at få vandet ned, hvor det gør gavn, oplyser Lars Bjørndal fra Nordjyllands Beredskab.

- Jeg er bekymret for, hvis ilden nede i jorden brænder ind under de brandbælter, der er. Der er også nogle dybe grøfter i området, som plejer at være fyldt med vand.

- Men på grund af tørken er der ikke så meget vand i grøfterne nu. Hvis ilden brænder under og forbi grøfterne, så kan der opstå brande i helt nye områder, sagde Lars Bjørndal i formiddag til Ekstra Bladet.

Brand gik under jorden

Branden ved Lille Vildmose opstod i går ved Dokkedal sydøst for Aalborg. I første omgang lykkedes det at begrænse det afbrændte område til 50 hektar og samtidig undgå Tofte Skov.

Nordjyllands Beredskab har fået assistance fra Beredskabsstyrelsen, der har sendt slukningsudstyr og mandskab til området.

I går skønnede brandfolk på stedet, at indsatsen kunne indstilles i dag, men efter at den er gået under jorden, er der atter en større brandstyrke på stedet.

Brandfolk har kæmpet hele natten for at nedkæmpe stor naturbrand

Voldsom naturbrand hærger: - Ilden er gået amok  

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby