Mindst 10 svenskere meldes omkommet i flystyrt

Flere svenskere, tyskere og canadiere skal have befundet sig på nedstyrtet fly

Advarsel: Voldsomme billeder. Vragdele og ligposer ligger spredt efter flystyrtet. Video: AP

Mindst 10 svenskere kan være omkommet i et flystyrt i Iran onsdag morgen.

Det bekræfter Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, overfor det svenske nyhedsbureau TT, skriver Aftonbladet.

'Ukraine har meddelt, at det drejer sig om 10 personer, men det kan være flere', udtaler ministeren.

Flyet havde kurs mod Ukraines hovedstad, Kijev.

På Twitter bekræfter Ukraines udenrigsminister, Vadym Prystaiko, at 10 svenskere står på passagerlisten. Det samme gør 63 canadiere, tre tyskere, tre briter, 11 ukrainere og fire afghanere.

'Vi udtrykker vores dybeste medfølelse. De ukrainske myndigheder arbejder fortsat på at efterforske sagen', skriver ministeren.

Den svenske udenrigsminister vil ikke kommentere sagen yderligere, før oplysningerne er endeligt bekræftet, og de pårørende er underrettet.

Var netop lettet
Det var et Boeing 737-fly med 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer om bord, der tidligt onsdag morgen styrtede ned nær Parand, der er en forstad til Irans hovedstad, Teheran.

Hjælpeorganisationen Røde Halvmåne (navnet på Røde Kors i Iran, red.) oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at 'der ikke er nogen chance for at finde overlevende'.

Flyet fra Ukraine International Airlines var netop lettet fra den internationale lufthavn Imam Khomeini i Irans hovedstad, Teheran, da det styrtede ned.

Ifølge det arabiske medie Al-Jazeera skulle passagerflyet være lettet klokken 05.15 lokal tid i Teheran med kurs mod Ukraines hovedstad, Kijev. Men afgangen blev forsinket med næsten en time til klokken 06.12.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix
 

Selskabet oplyser omkring klokken 9.30 onsdag, at det inden længe vil offentliggøre en liste over nationaliteterne på de dræbte.

Ingen tegn på fejl
Ifølge talspersoner fra selskabet er der ikke tegn på, at der har været noget galt med flyet, før det lettede fra den internationale lufthavn Imam Khomeini i Irans hovedstad, Teheran.

Flyet var blevet rutinemæssigt tjekket så sent som 6. januar, og her havde der heller ikke været tegn på, at der skulle være noget galt med det.

Flystyrtet skete, få timer efter at Iran angreb to militærbaser i Irak, hvoraf den ene husede både amerikanske og danske soldater. Det var et iransk modsvar på USA's drab på den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani fredag i sidste uge.

Men flystyrtet i Iran og spændingerne mellem USA og Iran er ikke forbundet, lyder det fra ukrainsk side. Ambassaden afviser 'terrorisme'.

Natten til onsdag dansk tid forbød USA's luftfartsmyndighed, FAA, alle ikke-militære fly at flyve over Iran, Irak, Omanbugten og Den Persiske Bugt.

Derudover har flere flyselskaber valgt at indstille deres afgange til Irak. Det gælder Air France, Lufthansa, Cathay Pacific, Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Thai Airlines og Korean Airlines.