Mindst 260 såret efter tumult ved makedonsk grænse

Makedonsk politi brugte tåregas mod flygtninge og migranter ved Idomeni-lejren. Læger uden Grænser melder om hundredvis af sårede

Foto: AP
Foto: AP

Optøjerne ved grænsen mellem Makedonien og Grækenland har indtil videre betydet, at 260 mennesker er såret.

Det oplyser Læger uden Grænser.

Søndag måtte politiet bruge tåregas, chokgranater og gummikugler i deres forsøg på at presse hundreder af migranter og flygtninge væk fra et grænsehegn på den græske side af grænsen til Makedonien.

Det skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet blev tåregassen affyret mod en flok på 500 mennesker, der havde samlet sig ved et hegn i en flygtningelejr ved den græske grænseby Idomeni.

- 200 mennesker har modtaget behandling af vores lægehold for problemer med vejrtrækningen, 30 for sår forårsaget af plastikkugler og 30 for andre kvæstelser, siger Achilleas Tzemos fra Læger uden Grænser til det franske nyhedsbureau AFP.

Enorm frustration
Ritzau har talt med dansk Røde Kors Anders Ladekarl, der befinder sig i området.

- Vi blev evakueret fra området, da konflikten eskalerede. Flygtninge prøvede at rive hegnet ned og det fik makedonsk politi til at svare med store mængder tåregas, gummikugler og chokgranater.

- Flygtningene venter på, at grænsen bliver åbnet, men de har ventet længe. Det skaber en enorm frustration, siger Anders Ladekarl, General Sekretær for dansk Røde Kors, der befinder sig i Grækenland.

Stenkast
Ifølge en talsmand fra Læger Uden Grænser skulle der være en gravid kvinde blandt de sårede. Det skriver de på Twitter.

 

En kilde fra de makedonske myndigheder siger, at en stor gruppe migranter havde forladt Idomeni-lejren om morgenen og stormet grænsehegnet.

- De kastede sten på det makedonske politi. Som svar affyrede politiet tåregas, siger kilden, som ønsker at være anonym.

- Migranterne skubbede til hegnet, mens de stod på den græske side af grænsen. Hegnet er der stadig, de er ikke brudt igennem det, siger den anonyme kilde til Reuters.

Artiklen fortsætter efter billedet

Rygter startede kaos
Efter sigende startede protesterne, fordi der opstod rygter om, at Makedonien ville åbne grænserne mod Europa. Det fik flygtningene i den overfyldte lejr til at storme grænsen, skriver Reuters.

Antallet af flygtninge i teltlejren er hobet op, siden flere lande har lukket grænserne. Flere end 10.000 migranter og flygtninge har siden februar boet i teltlejren i Idomeni i Grækenland.

Græske myndigheder har uden held forsøgt at overtale migranterne til at forlade Idomeni-lejren og flytte til nærliggende modtagercentre. Men migranterne vil hellere blive i håbet om, at grænsen åbnes igen.

Artiklen fortsætter efter billedet

Der er vist ikke nogen tvivl om at flygtninge ikke har det let. Ekstra Bladets reporter er eksempelvis her på besøg hos en flygtninge-familie i Tyrkiet. Se hvilke forhold de lever under

1 af 4 Foto: AP
2 af 4 Det gik voldsomt for sig, da flygtninge stødte sammen med makedonsk politi (Foto: AP)
3 af 4 Foto: AP
4 af 4 Foto: AP