Minister: Svindel med puljemidler er gement tyveri

Det ryster både minister og departementschef, at en ansat i Socialstyrelsen angiveligt har stjålet millioner

Det er et gement tyveri, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K)(tv.) på et pressemøde om sagen tirsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018
Det er et gement tyveri, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K)(tv.) på et pressemøde om sagen tirsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018

En mistanke fra en kollega har optrevlet, hvordan en "betroet medarbejder" i Socialstyrelsen angiveligt har svindlet for 111 millioner kroner fra 2002 til 2018.

Kvinden, der har siddet med udbetaling af SATS-puljemidler, er mistænkt for at have overført penge, der skulle udbetales til projekter, til sig selv.

- Jeg er selvsagt rystet over, at det i så mange år er lykkedes at begå underslæb i den størrelsesorden. Det ser for nu ikke ud til, at projekter er lukket ned på grund af svindlen.

- Men det er penge, der er taget fra de mest udsatte borgere. Det er et gement tyveri, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) på et pressemøde om sagen tirsdag.

Medarbejder i styrelse mistænkt for svindel for 111 millioner

Medarbejderen blev opdaget i en intern kontrol i 2018, der kom efter en revision af 2017.

Ministen blev orienteret i slutningen af september, og nu er kvinden politianmeldt, bortvist og efterlyst af Bagmandspolitiet internationalt, da hun ikke menes at være i landet.

Den 64-årige mistænkte kvinde har været ansat i 40 år og betegnes som "superbruger". Ifølge TV2 Fyn har hun været ansat ved Tilskudsadministrationen i Odense.

Der er indgivet en konkursbegæring mod hende, og ministeriet forsøger at få så mange penge som muligt tilbage.

Mai Mercado siger på pressemødet, at hun også er rystet og forundret over, at det har været muligt for en medarbejder at overføre så mange penge til sig selv, uden at det blev opdaget.

- Kontrollerne har sviget i uhørt grad i en årrække. Det skal undersøges til bunds, siger ministeren.

Departementschef i Børne- og Socialministeriet Jens Strunge Bonde fortæller på samme pressemøde, at han også er rystet.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været rystende at få afdækket denne her sag. Jeg er meget, meget ked af, at en medarbejder har kunnet berige sig selv med midler.

FAKTA: Det ved vi om mistænkt svindel i Socialstyrelsen

Tirsdag fortæller Børne- og Socialministeriet, at man har afdækket potentiel svindel for 111 millioner kroner. Penge, der skulle været gået til udsatte grupper.

Læs her, hvad der er oplyst om mistanken:

 • Socialstyrelsen og Børne- og Socialministeriet har i flere uger arbejder med at afdække omfanget af sagen sammen med eksterne eksperter.
   
 • Undersøgelserne viser umiddelbart, at en betroet medarbejder via "uberettiget tilegnelse" har svindlet for 111 millioner kroner i perioden 2002 til 2018.
   
 • Pengene er taget fra blandt andet SATS-puljemidler, der er øremærket til udsatte grupper.
   
 • En medarbejder er politianmeldt, bortvist og ministeriet har begæret hende konkurs.
   
 • Bagmandspolitiet har efterlyst en 64-årig kvinde internationalt. Hun er mistænkt for at have svindlet for "over 100 millioner kroner" fra 2002 til 2018.
   
 • Der er angiveligt blevet svindlet hvert år i perioden - men for skiftende beløb. Samlet er underslæbet sket via 274 udbetalinger til egen konto.
   
 • Kvinden var ikke at finde på arbejdspladsen, da myndighederne forsøgte at få fat i hende.
   
 • Kvinden beskrives som værende en medarbejder i Socialstyrelsen. Den 64-årige havde været ansat i omkring 40 år, arbejder i Tilskudsadministrationen og bliver betegnet som "superbruger".
   
 • Bagmandspolitiet beskriver den mistænkte svindel som "disciplineret og systematisk".
   
 • Svindlen skulle blandt andet være foregået ved, at kvinden har overført midler øremærket til udsatte grupper direkte til sig selv.
   
 • Det er endnu ikke afdækket, om kvinden har arbejdet alene.
   
 • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har oplyst Folketinget og igangsat flere undersøgelser for at finde ud af, hvordan svindlen kunne foregå, og hvordan lignende svindel kan undgås.
   
 • Der er startet en strafferetlig efterforskning, et civilt søgsmål, en ekstern undersøgelse af omfang og metode, en ekstern undersøgelse af ansvar og en intern undersøgelse i Socialstyrelsen, der skal sørge for, at lignende svindel ikke kan ske igen.
   
 • Ministeren blev første gang orienteret 24. september og orienterede Folketinget første gang 30. september, hvor det første skøn for omfanget lå klar.

Kilder: Børne- og Socialministeriet, SØIK, TV2 Fyn.

Der er startet en strafferetlig efterforskning, et civilt søgsmål, en ekstern undersøgelse af omfang og metode, en ekstern undersøgelse af ansvar og en intern undersøgelse i Socialstyrelsen.

Hos Venstre fortæller socialordfører Martin Geertsen, at han sjældent har oplevet noget lignende.

- Det ligger helt oppe i toppen af de mest vanvittige sager, jeg har beskæftiget mig med i mine 25 år i politik. Det er et kæmpe beløb, det er lykkedes at stjæle.

- Det må være en meget moralsk anløben person, der svindler netop socialområdet. Det er penge, der kunne være kommet de svageste i landet til gavn, siger ordføreren.