Mistænkt for gigant-svindel: Her købte hun føl til 175.000 kroner

Den nu 64-årige kvinde, som er efterlyst og sigtet for svindel for 111 millioner kroner, har handlet med dyre heste

Der er champagne i glassene efter en vellykket auktion, hvor kvinden købte et føl for 175.000 kroner. Foto: Wiegaarden.
Der er champagne i glassene efter en vellykket auktion, hvor kvinden købte et føl for 175.000 kroner. Foto: Wiegaarden.
Følg Krimi

Der grifles et par linjer på en notesblok, og så er der glade smil og champagne i glassene.

Billedet er taget ved en auktion over fine heste og føl, der vurderes til at have særligt potentiale indenfor blandt andet ridesport.

Det var dengang alt tilsyneladende var i skønneste orden for kvinden - ikke mindst økonomisk, 

For billedet viser en kvinde, der på auktionen netop har købt et føl til ikke ringere end 175.000 kroner, erfarer Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kvinden på første parket til heste-auktion. Foto: Wiegaarden.
Kvinden på første parket til heste-auktion. Foto: Wiegaarden.
 

Her - en række år efter er den selvsamme kvinde midtpunkt i en af Danmarks helt store svindelsager.

Den nu 64-årlige betroede medarbejder i Socialstyrelsen under Børne- og Socialministeriet er efterlyst  for svindel for 111 millioner kroner . Svindlen er i følge politiet foregået over en periode på 16 år, hvor kvinden i følge sigtelsen løbende har overført store beløb til private konti.

Mistænkt for svindel for 111 millioner: Brugte Danske Bank

Svindlen skulle blandt andet være foregået ved, at kvinden har overført midler, der var øremærket til udsatte grupper i samfundet til sig selv. Hun blev under sit mangeårige arbejde i Socialstyrelsens Tilskudsadministration betegnet som superbruger.

Den mistænkte blev i slutningen af september administrativt bortvist fra jobbet, da hun ikke var fysisk til stede og er nu efterlyst internationalt.

Mens flere undersøgelser er iværksat for at få afdækket, hvordan det har kunnet lade sig gøre - i følge sigtelsen - at overføre penge til sig selv, efterforskes sagen af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International kriminalitet (SØIK) også kendt som Bagmandspolitiet.

Kvinden, som umiddelbart levede et forholdsvist almindeligt liv i et gulstenshus på den københavnske vestegn, har haft en særlig forkærlighed for - og har handlet med dyre heste, som også i visse tilfælde har gjort sig i international ridesport.

Hun er nu sigtet og fængslet in absentia efter et retsmøde for såkaldt dobbeltlukkede døre i Københavns Byret.

På grund af de dobbeltlukkede døre og det faktum, at kvinden er på fri fod, er det ikke lykkedes at få opklaret, hvordan hun forholder sig til sigtelsen.

Bagmandspolitiet afviste i går at at kommentere, hvorfor retsmødet skulle omgærdes af total mørklægning, når Social- og Børneministeriet samtidigt orienterede offentligheden grundigt om sagens indhold ved et pressemøde.

FAKTA: Det ved vi om mistænkt svindel i Socialstyrelsen

Tirsdag fortæller Børne- og Socialministeriet, at man har afdækket potentiel svindel for 111 millioner kroner. Penge, der skulle været gået til udsatte grupper.

Læs her, hvad der er oplyst om mistanken:

 • Socialstyrelsen og Børne- og Socialministeriet har i flere uger arbejder med at afdække omfanget af sagen sammen med eksterne eksperter.
   
 • Undersøgelserne viser umiddelbart, at en betroet medarbejder via "uberettiget tilegnelse" har svindlet for 111 millioner kroner i perioden 2002 til 2018.
   
 • Pengene er taget fra blandt andet SATS-puljemidler, der er øremærket til udsatte grupper.
   
 • En medarbejder er politianmeldt, bortvist og ministeriet har begæret hende konkurs.
   
 • Bagmandspolitiet har efterlyst en 64-årig kvinde internationalt. Hun er mistænkt for at have svindlet for "over 100 millioner kroner" fra 2002 til 2018.
   
 • Der er angiveligt blevet svindlet hvert år i perioden - men for skiftende beløb. Samlet er underslæbet sket via 274 udbetalinger til egen konto.
   
 • Kvinden var ikke at finde på arbejdspladsen, da myndighederne forsøgte at få fat i hende.
   
 • Kvinden beskrives som værende en medarbejder i Socialstyrelsen. Den 64-årige havde været ansat i omkring 40 år, arbejder i Tilskudsadministrationen og bliver betegnet som "superbruger".
   
 • Bagmandspolitiet beskriver den mistænkte svindel som "disciplineret og systematisk".
   
 • Svindlen skulle blandt andet være foregået ved, at kvinden har overført midler øremærket til udsatte grupper direkte til sig selv.
   
 • Det er endnu ikke afdækket, om kvinden har arbejdet alene.
   
 • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har oplyst Folketinget og igangsat flere undersøgelser for at finde ud af, hvordan svindlen kunne foregå, og hvordan lignende svindel kan undgås.
   
 • Der er startet en strafferetlig efterforskning, et civilt søgsmål, en ekstern undersøgelse af omfang og metode, en ekstern undersøgelse af ansvar og en intern undersøgelse i Socialstyrelsen, der skal sørge for, at lignende svindel ikke kan ske igen.
   
 • Ministeren blev første gang orienteret 24. september og orienterede Folketinget første gang 30. september, hvor det første skøn for omfanget lå klar.

Kilder: Børne- og Socialministeriet, SØIK, TV2 Fyn.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time