Mistanke om tyveri var nok til bortvisning

Ekspedient fra Aarhus blev bortvist på grund af mistanke om tyveri. Helt i orden, mener Vestre Landsret

Alene mistanken om, at en butiksansat ville tage varer med hjem fra forretningen uden at betale, er nok til en bortvisning.

Det har Vestre Landsret afgjort i en sag fra Aarhus, hvor en tidligere medarbejder i en jagtudstyrsforretning blev bortvist i foråret 2011. Derfor frifindes forretningen Jagtstuen også for et krav på 75.000 kroner som erstatning for uberettiget bortvisning.

De ansatte i butikken havde mulighed for at købe udstyr til sig selv med medarbejderrabat. Når man gjorde det, skulle varen skrives på en såkaldt skyldseddel, som man afregnede måned for måned.

I løbet af nogle måneder fik forretnigens indehavere mistanke om, at den pågældende medarbejder tog varer med hjem uden at skrive dem på skyldsedlen eller betale for dem.

En dag i 2011 forsvandt en kikkert fra hylden i butikken, og indehaveren så den ligge i medarbejderens taske.

Hun ringede straks til politiet, men medarbejderen var kørt inden politiet nåede frem. han blev kort efter stoppet i Aarhus og havde både kikkerten og skyldsedlen på sig.

Indehaverne anmeldte ham for butikstyveri og bortviste ham på stedet. Han blev siden frifundet for tyveri.

Gennem HK/Danmark anlagde han sag om erstatning for uberettiget bortvisning, tilbageholdt løn og manglende ansættelsesbevis.

Byretten vurderede, at reglerne for personalekøb var så uklare, at han ikke kunne bortvises alene på det grundlag, og han fik derfor tilkendt i alt 122.000 kroner.

Men Vestre Landsret når til et andet resultat.

Landsretten siger, at den omstændighed, at han havde taget kikkerten og skyldsedlen med sig hjem uden at give en fornuftig forklaring, betyder, at han har optrådt illoyalt og har skabt en så begrundet tvivl om hans hensigt, at bortvisningen var berettiget.