Mistede kone og stedsøn i dødsbrand: Ingen vil hjælpe Mike med ny bolig

32-årige Mike Offenberg har måttet flytte ind på et lille værelse i sit barndomshjem, fordi Brøndby Kommune ikke vil hjælpe med at anivse ny bolig

Følg Krimi

32-årige Mike Offenberg er en hårdt prøvet mand.

Han har mistet sin et år yngre kone Louise og dennes fire-årige søn Elias i en frygtelig brand, der kostede begge livet, og som derudover også ødelagde den bolig, som Mike boede i.

Her to måneder efter branden er alle Mikes drømme om et lykkeligt liv næsten helt knuste. Havde han ikke haft sine to børn fra et tidligere forhold, havde livet ikke været værd at leve, fortæller han til Ekstra Bladet.

Louise og Elias omkommet i dødsbrand: De var mit et og alt

En medvirkende årsag er, at Mike har oplevet, at hans barndomskommune Brøndby Kommune ikke har ønsket at hjælpe ham med at anvise en passende lejlighed til ham og hans to børn.

- Jeg synes, det er modbydeligt af dem. Hvis ikke jeg i min situation skulle kunne få hjælp, hvem skulle så kunne få hjælp, siger han til Ekstra Bladet.

Kærlighed ved første blik
Selve historien om den alvorlige boligsituation vender vi tilbage til.

Først er det nødvendigt at nævne, hvorfor Mike Offenberg ikke selv har haft så mange muligheder for at handle.

Mike Offenberg fortæller til Ekstra Bladet, at han mødte sin nu afdøde kone for et par år siden. Det var kærlighed ved første blik. De er begge vokset op på Brøndbyegnen, men da Mike mødte Louise, boede hun i den vestsjællandske by Mørkøv.

Mike og Louise blev gift 4. november 2017. 10 måneder senere brændte Louise inde i lejligheden i Mørkøv. Privatfoto
Mike og Louise blev gift 4. november 2017. 10 måneder senere brændte Louise inde i lejligheden i Mørkøv. Privatfoto
 

Beruset af forelskelse flyttede Mike til hende i en lille lejlighed på første sal i en villa. I underetagen holdt udlejeren til. En blomsterforretning. Mike beholdt sit arbejde i Brøndby, som han kørte til hver dag fra tidlig morgen til sen eftermiddag.

Livløse personer reddet ud fra brand

Louise havde i forvejen en lille søn, Elias. Han er autist. Og da han ofte blev ringet hjem fra sin institution på grund af sygdom, blev det på et tidspunkt Louises arbejdsgiver for meget. Hun blev fyret og valgte herefter at gå hjemme sammen med ham.

Sparede forsikringer væk
Pengene i det lille hjem var små. Men de fik det til at hænge sammen. Blandt andet ved, at de sparede på sådan noget som forsikringer.

Derfor har der heller ikke været så meget som en eneste krone til Mike i erstatning for de tab, som han har lidt. Hverken indboforsikring eller livsforsikringer var der tegnet.

Elias' begravelse er betalt af drengens biologiske far, mens Mike står tilbage med en regning på 40.000 kroner efter Louises begravelse.

Kommune afviser at hjælpe
Tilbage til boligsituationen.

Den situation og så den kendsgerning, at Mike har skullet ud og købe nyt helt forfra har gjort, at Mike ikke har haft de samme muligheder for at finde en passende bolig.

Branden i lejligheden var meget voldsom. Senere følte Mike sig tvunget til at flytte folkeregisteradresse. Foto: Morten Sundgaard - Skadestedsfotograf.dk
Branden i lejligheden var meget voldsom. Senere følte Mike sig tvunget til at flytte folkeregisteradresse. Foto: Morten Sundgaard - Skadestedsfotograf.dk
 

- Det er nemt at være bagklog. Forsikringer kunne have hjulpet. Men så har jeg heller ikke mulighed for at lægge 11-12.000 kroner for en lejlighed om måneden på det private boligmarked, siger Mike Offenberg.

I stedet har han henvendt sig til Brøndby Kommune for at høre, om han kunne få anvist en bolig gennem de specielle ordninger, som kommunerne har med boligselskaber.

- Jeg var i forvejen medlem i en boligforening, men har fået at vide, at der er 15 års ventetid ad den vej, siger Mike Offenberg.

Holbæk smækkede kassen i
Men Brøndby Kommune har afvist at hjælpe Mike med den begrundelse, at han er flyttet til kommunen, og at kommunen derfor ikke har opligt til at hjælpe.

Fire-årig dreng brændt inde sammen med sin mor

Mørkøv er en del af Holbæk Kommune, og Mike Offenberg fortæller, at Holbæk Kommune indledningsvist valgte at hjælpe Mike med både psykologtimer og et acontobeløb på et par tusinde til køb af nyt tøj.

Desuden ville Holbæk Kommune også have kunnet hjælpe med at anvise en bolig.

- Men jeg skulle ikke bo i Holbæk. Jeg kender ingen dér, siger Mike Offenberg.

Seks-årige Axel (tv) og otte-årige Ida er sammen med det tøj, som Mike havde på, da lejligheden brændte, det eneste, som han har tilbage. Foto: Linda Johansen
Seks-årige Axel (tv) og otte-årige Ida er sammen med det tøj, som Mike havde på, da lejligheden brændte, det eneste, som han har tilbage. Foto: Linda Johansen
 

Desuden blev Mike ganske kort tid efter branden tvunget til at skifte folkeregisteradresse. Han blev gjort opmærksom på, at det er ulovligt at have adresse på et sted, der er ubeboeligt.

Mikes fejl har måske været, at han flyttede sin adresse til sit barndomshjem i Brøndby hos sin stedfar.

Den beslutning gjorde, at Holbæk Kommune med det samme smækkede pengekassen i. Psykologtimer og hjælp til en bolig blev derfor taget af bordet.

Mor og søn omkom efter brand: Obduceres i dag

Og nu føler Mike, at der ikke er nogen som helst, der vil hjælpe ham.

- Jeg synes, det er helt uforståeligt. Alle kan da tænke sig til, at jeg gerne vil tættere på mine børn, der går i skole i Ishøj Kommune.

Frygter at miste børn
Mike frygter nu, at hans situation gør, at han ikke kan få lov til at se sine børn, som han har forældremyndighed over. For han er selv klar over, at det ikke er holdbart at have sine børn boende i en uge på det lille værelse, han har hos sin stedfar.

Direktør i Social- og Sundhedsforvaltningen i Brøndby Kommune Niels Peter Møller bekræfter, at det ikke er lige til at hjælpe folk i bolignød.

Han fortæller, at den konkrete sag om Mike Offenbergs situation indeholder personfølsomme oplysninger, og derfor må han kun udtale sig generelt.

Louise og Elias har fået gravplads side om side på Brøndbyvester Kirkegård. Foto: Linda Frederiksen
Louise og Elias har fået gravplads side om side på Brøndbyvester Kirkegård. Foto: Linda Frederiksen
 

- Det ville naturligvis være bedst, hvis vi kunne hjælpe alle borgere i bolignød. Det kan vi desværre ikke, siger Niels Peter Møller.

Tilflyttere får ingen hjælp

Brøndby Kommune får som andre kommuner stillet et begrænset antal boliger til rådighed af boligselskaber. Meningen er, at kommunen kan løse påtrængende og akutte boligsociale problemer.

Om folk, der som Mike Offenberg dukker op fra en anden kommune, siger direktøren:

- Vi har ikke mulighed for at hjælpe borgere, der ønsker at flytte til Brøndby, eller som er flyttet til kommunen og tager ophold hos familie, bekendte eller lignende.

Mike Offenberg aner ikke, hvad han skal gøre.

- Jeg kommer aldrig videre, hvis de ikke hjælper.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind