Mørkt fællesskab på internettet: Kvindehadende jomfruer hylder massemorder

Et kvindehadende onlinefællesskab for frustrerede, vrede mænd, der ikke får sex, undersøges som motivet for, hvorfor en mand mejede ti mennesker ned og sårede 16 med en varevogn i Canada

Det er den her varevogn, som mandag smadrede ind i en menneskemængde i Toronto i Canada. Alek Minassian er sigtet i sagen. Politiet undersøger nu, om der er et særligt motiv for, hvorfor han dræbte ti mennesker og sårede 13. Foto: AP
Det er den her varevogn, som mandag smadrede ind i en menneskemængde i Toronto i Canada. Alek Minassian er sigtet i sagen. Politiet undersøger nu, om der er et særligt motiv for, hvorfor han dræbte ti mennesker og sårede 13. Foto: AP

Et anti-feministisk, kvindehadende, sexistisk, racistisk onlinefællesskab, hvor internet-trolde poster kommentarer om, at voldtægter er almindeligt.

Det er, hvad det canadiske politi mistænker Alek Minassian at have haft som motiv for, at han mandag dræbte ti mennesker og sårede 16 med en hvid, lejet varevogn i Toronto. Han er sigtet for drab og drabsforsøg.

Fællesskabet består hovedsageligt af mænd. De bebrejder samfundet og især kvinder for, at de ikke selv er i stand til at finde en partner og indgå i seksuelt samkvem med et andet menneske.

Ofte jumfruer
'Incel', som det kaldes, står for 'ufrivillig cølibat'. 'Incels' skyder skylden på omverden for deres problemer - ofte den mødom, som de endnu ikke har fået taget. Grupperne omtaler seksuelt aktive mænd som 'Chads' og attraktive kvinder kaldes 'Stacys'.

Mændene beskriver dem selv som nogen, 'der ikke kan have sex, selvom de gerne vil', skriver The Guardian.

'Incels' har brugt internettet til at finde anonym opbakning, og på den måde udviklet en identitet, der er bygget op omkring en tro på, at det moderne liv er uretfærdigt for den akavede eller uattraktive, heteroseksuelle mand.

Selvom de her sider langt fra er et mainstream-fænomen, har de et stort antal brugere. The Globe and Mail omtaler tre grupper for 'incels', hvor to af dem har mindst 5.000 registrerede medlemmer og et af forummerne har omkring 9.000 brugere.

Statsminister Justin Trudeau beskriver det som ‘et meningsløst angreb og en forfærdelig tragedie’. Foto: AP Krimi Dræbte 10 mennesker med varebil: Nu er han sigtet

Skabt af en kvinde
Det er en canadisk kvinde, der for mere en 20 år lancerede en webside for mennesker i 'ufrivillig cølibat', i håb om, at det kunne fungere som en form for støtte til 'ensomme hjerter'.

Det skriver det canadiske medie The Globe And Mail, der har talt med kvinden, der kun vil nævnes som Alana.

I årene efter, har hun med rædsel iagttaget fænomenet blive til det forkortede 'incel', og benyttet af internet-trolde og voldelige kvindehadere - formentlig også af den canadiske Alek Minassian.

- Jeg sagde 'åh nej, ikke igen'. Det føles som at være en videnskabsmand, der har opfundet atomkraften for at finde ud af, at den bliver brugt som våben eller til krig. Det er ikke en god følelse, siger Alana til det canadiske medie.

Hyldede 'incel'-morder
På den formodede gerningsmands Facebook-side blev der mandag eftermiddag slået et opslag op. 'Incel Rebellion!', skrev han, som en reference til 'ufrivillig cølibat'. Han skrev det formodentlig, lige før han accelererede i den hvide varevogn med fatale konsekvenser til følge.

’Incel revolutionen er allerede begyndt! Vi vil overtage Chads og Stacys!’, skrev Alek Minassian på sin Facebookprofil, der nu er blevet lukket af Facebook. Foto: Facebook
’Incel revolutionen er allerede begyndt! Vi vil overtage Chads og Stacys!’, skrev Alek Minassian på sin Facebookprofil, der nu er blevet lukket af Facebook. Foto: Facebook
 

I opslaget omtalte han også den 22-årige Elliot Rodger. En amerikansk morder, der åbnede ild mod fire studenter på University of California i Santa Barbara i 2014 og slog seks mennesker ihjel. 'Supreme Gentleman Elliot Rodger', skrev Alek Minassian før sin forbrydelse.

Hyldes som et idol
Elliot Rodger brugte begrebet 'incel' i et 137 siders langt manifest, hvor han rasede mod kvinder, der havde afvist ham seksuelt, og mod alle de mænd, der levede et bedre liv end ham.

I dag hylder 'incel'-fællesskaberne Elliot Rodger som et idol. Han bliver ofte nævnt i de her mørke internet-miljøer under sine initialer 'ER'. Sommetider som 'Going ER', der skal forstås som om, at disse mænd vil efterligne hans angreb fra 2014.

Muligt motiv
Fredag oplyste det canadiske politi, at man arbejder ud fra en teori om, at Minassian var motiveret af kvindehad til at begå sin forbrydelse.

Otte ud af de 10 dræbte i angrebet var kvinder, oplyser politiet. De dræbte var i alderen 22-94 år.

Ud over de mange dræbte blev i alt 16 mennesker såret.

Ritzau Otte ud af ti dræbte i Toronto-påkørsel var kvinder