Annonce:
Annonce:

Mor får to års fængsel for mishandling

En 48-årig kvinde kendt skyldig i alle anklagepunkter og idømt fængselsstraf i gruopvækkende sag om psykisk og fysisk vold mod fire døtre i Odense

Retssagen mod en nu 48-årig mor, som har været tiltalt for psykisk vold og fysisk mishandling af sine fire døtre gennem en årrække, er nu afgjort med en straf på to års fængsel til hende i Retten i Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Retssagen mod en nu 48-årig mor, som har været tiltalt for psykisk vold og fysisk mishandling af sine fire døtre gennem en årrække, er nu afgjort med en straf på to års fængsel til hende i Retten i Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

RETTEN I ODENSE (Ekstra Bladet). Rank, tavs og uden at fortrække en mine modtog en midaldrende forretningskvinde og mor for lidt siden sin dom og straf for psykisk vold og fysiske forulempelser af sine døtre igennem en lang årrække helt tilbage til 1996..

Den 48-årige kvinde blev kendt skyldig i alle anklagepunkter om vedvarende vanrøgt, psykisk vold, fysisk mishandling og nedværdigende behandling. Det dækker blandt andet over stik med nåle under neglene, kvælertag, trusler om selvmord, dask og slag og krav om total underkastelse.

Forbrydelserne udløste en straf på to års fængsel, og samtidig pålagde dommeren kvinden at betale 30.000 kroner i tortgodtgørelse til hver af døtrene. Det er ifølge dommeren et beløb på et niveau, der er mindst dobbelt så højt som praksis.

Annonce:

Græd af lettelse
De fire søstre på nu 24, 18, 15 og 14 år sad hele vejen igennem side om side med tårer i øjnene og alle tegn på synlig lettelse på tilhørerpladserne. To af dem er nu voksne.

Barske anklager i vanrøgtssag: Mor stak døtre med nåle

Dommer Karin Bøgh Pedersen forklarede, at retten fandt de forurettede søstres og deres fædres forklaringer troværdige.

Hun mente, at der under retssagen har tegnet sig 'et entydigt billede' af, hvad hun beskriver som en indadtil dysfunktionel familie, som udadtil fremstod med en 'poleret facade'.

Dommeren beskrev den opvækst, de fire søstre har haft, som præget af en nedværdigende behandling, der 'langt overstiger almindelig opdragelse' med trusler og ydmygende krav fra moderens side og generelt nedsættende beskrivelser som 'luder', 'mongol' og 'abe'.

Her er dommen

Den vanrøgt-dømte nu 49-årige mor blev anholdt i november 2020 blandt andet på grundlag af en indberetning fra den ældste af sine fire døtre til Odense Kommune.

Nogle af anklagepunkterne om psykisk og korporlig vold går tilbage til 1996 og andre helt frem til kvindens anholdelse.

Men skyldspørgsmålet blev onsdag afgjort i Retten i Odense med en dom på to års fængsel til kvinden, som samtidig blev pålagt at betale hver af sine døtre 30.000 kroner i tortgodtgørelse. Hun ankede på stedet til frifindelse og subsidiært formildelse.

Kvinden blev dømt efter anklageskriftet. Hun har blandt andet presset nåle ind under døtrenes negle, så det blødte, taget kvælertag og tvunget dem til at slikke gulvet og kaldt dem luder, klam, mongol og abe. Et af børnene fik børstet tænder så hårdt, at tandkødet begyndte at bløde. I flere tilfælde græd døtrene angiveligt af smerte.

Der har ikke været nedlagt påstand om, at kvinden skulle have en behandlingssdom, og hun har ikke gennemgået en mentalundersøgelse.

I første omgang blev der nedlagt referatforbud for hele hovedforhandlingen, hvor pigernes forklaring og dele af dokumentationen blev fremlagt bag lukkede døre.

Ekstra Bladet protesterede mod referatforbudet og fik medhold i landsretten, som mente, at et navneforbud og de delvist lukkede døre var beskyttelse nok.

 

Karin Bøgh Pedersen fastslog, at det i forhold til strafudmålingen er skærpende, at moderen reelt var døtrenes eneste omsorgsperson. Pigernes fædre har i lange perioder været lagt for had og kørt ud på et sidespor af moderen.

Annonce:

Straf skal være følelig
To af de tre dommere mente, at straffen på to års fængsel var passende, mens den sidste dommer ville havde udmålt en straf på tre års fængsel til den nu dømte kvinde.

- Der skal være tale om en følelig straf, der afspejler, at der har været tale om en vedvarende forbrydelse, der har påført de forurettede betydelig angst og utryghed og en stor psykisk belastning.

På vegne af sin klient ankede advokat Jan Hollmén Olesen dommen med påstand om frifindelse og subsidiært formildelse. Den dømte skal fortsat være fængslet, indtil landsretten tager stilling til ankesagen.

- Hvad siger din klient til dommen?

- Det vil jeg ikke udtale mig om, men når vi anker, så er det fordi hun ikke er enig, siger Jan Hollmén Olesen, som anerkender, at det er svært at lægge et strafniveau, fordi der har været så få sager efter den relativt nye paragraf 243 om psykisk vold.

- Men den her straf ligger efter min mening højere end praksis, siger han.

Annonce:

Retssagen adskiller sig fra tidligere sager, fordi den psykiske vold er begået af en forælder over for hendes egne børn, og det blev også bedømt som en skærpende omstændighed. Dommeren fremhævede , at det forhindrer eller ødelægger børns udvikling.

Professor: Psykisk vold ødelægger folk

Retssager om psykisk vold efter straffelovens paragraf 243 kan være vanskelige at håndtere for domstolene, fordi det er en kompliceret bestemmelsen, der er relativt ny - den trådte i kraft for tre år siden - med relativt få domme, og fordi det typisk er vanskeligt at føre bevis

Det vurderer Trine Baumbach, professor på det juridiske fakultet ved Københavns Universitet, som ikke ønsker at udtale sig om den konkrete sag i Odense.

Psykisk vold defineres i straffeloven som 'et gentaget og kontinuerligt mønster' af handlinger eller undladelser, der har til formål at kontrollere og dominere en anden, så den person nedbrydes eller underordner sig.

- Problemet er, at det er utroligt svært at bevise, fordi det meget handler om en stemning og systematisk mundtlig chikane, siger professoren, som fremhæver, at det desuden er svært at adskille psykisk vold og almindelig, striks opdragelse.

Trine Baumbach fortæller, at paragraffen blev indført, fordi politikerne mente, at det ikke førhen var kriminaliseret i tilstrækkelig grad, og fordi de anser psykisk vold for at være lige så skadelig som fysisk vold.

- Det er en anerkendelse af, at psykisk vold kan ødelægge mennesker i lige så høj grad som fysisk vold, siger hun.

Professoren forklarer, at der stilles tre krav, hvis en sag om psykisk vold skal føre til tiltaler og domme. Det skal være udøvet af en person med tilknytning til samme husstand og være sket gentagne gange, så det danner et mønster over en længere periode.

Handlingen skal være groft nedværdigende, forulempende eller krænkende, og endelig skal det have ført en 'utilbørlig' styring af ofrene med sig.

Trine Baumbach vurderer, at straffe i nye sager om psykisk vold næsten pr. automatisk vil danne præcedens, fordi der indtil videre er så få domme.

 

LÆS MERE OM VANRØGTSSAGEN:

Mors pæne hjem: Mishandling eller striks opdragelse

Stort interview med døtre: Fanget i mors kontrol-helvede

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: