Mor sigtet for at tappe søns blod: Går med til frivillig fængsling

Kvinden er sigtet for mishandling af sønnen ved utallige gange at have åreladet ham, så han i alt har fået 110 blodtransfusioner

Den sigtede kvinde boede i Skjern, hvor åreladningen, ifølge sigtelsen, skal være sket. Foto: Ernst van Norde
Den sigtede kvinde boede i Skjern, hvor åreladningen, ifølge sigtelsen, skal være sket. Foto: Ernst van Norde
Følg Krimi

Ved du noget? Kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

Varetægtsfængslingen af moren, der er sigtet for utallige gange at have tappet blod fra sin nu seksårige søn og dermed bevidst fremprovokeret blodmangel, udløb i går. Men den blev forlænget, uden at retten blev sat.

Det fortæller vicepolitiinspektør Jim Hansen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

- Jeg kan bekræfte, at fængslede er blevet frivillig fristforlænget til 12. januar, fortæller han og tilføjer, at der er navneforbud i sagen.

Hidtil er fristforlængelsen sket via videolink, uden at offentligheden fik nys om sagen. Men onsdag kunne Ekstra Bladet som de første fortælle om den opsigtsvækkende sag.

Åreladningen er, ifølge sigtelsen, sket lige fra den dag, sønnen blev født, og godt seks år frem til den morgen, 25. september i år, hvor kvinden blev anholdt og sigtet for kvalificeret vold mod sønnen ved at have foretaget åreladning på ham.

Ifølge sigtelsen fremkaldte fjernelsen af den større mængde blod en åbenlys risiko for, at sønnens sundhed og udvikling led skade, ligesom handlingen kunne være direkte livstruende.

Hospital fik mistanke
Blodtapningen betød, at drengen i perioden fik omkring 110 blodtransfusioner på hospitalet og undergik adskillige undersøgelser for at udrede årsagen til hans massive blodmangel.

Moren erkendte i grundlovsforhøret, at hun har tappet blod fra drengen, men hun kan ikke forholde sig til sigtelsen om kvalificeret vold. Det er derfor ikke kommet frem, hvad hendes motiv var med at tappe blodet. Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få kontakt til kvindens forsvarer.

Politianmeldelsen skete, efter Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby underrettede Ringkøbing-Skjern Kommune om, at de havde en mistanke om, at noget var galt.

Der er uvist, præcist hvordan åreladningen er foregået over seks år, uden at lægerne fattede mistanke om, at noget var galt.
Der er uvist, præcist hvordan åreladningen er foregået over seks år, uden at lægerne fattede mistanke om, at noget var galt.
 

Exceptionel situation
Ledende overlæge på Børn og Unge-afdelingen, Rune Weis Næraa, vil ikke kommentere sagen på grund af tavshedspligt, og fordi der kører en politiefterforskning.

– Det er en meget exceptionel situation. Som forløbet er beskrevet i medierne, vil det være naturligt, at folk undrer sig over, at forløbet har varet så længe, siger han og tilføjer:

– Det er klart, at sådan et forløb giver anledning til grundig gennemgang for at finde ud af, hvad der er sket hvornår, og hvad kan vi lære af det.

Moren er blevet mentalundersøgt, og det skal nu forelægges Retslægerådet. Midt- og Vestjyllands Politi er i den afsluttende fase af efterforskningen, før sagen efter planen overgives til anklagemyndigheden i januar med henblik på at rejse tiltale mod moren.

 - Jeg kan desværre ikke kommentere, hvilke efterforskningsskridt, der mangler, siger vicepolitiinspektør Jim Hansen.

Han fortæller, at drengen er i stor fysisk fremgang, ikke har blodmangel mere, og blodprocenten er normal, efter moderen blev anholdt og fængslet 25. september i år.

Sjældent syndrom
Det er uvist, hvorfor moren, som hun har erkendt, har tappet sønnens blod. I perioden var han ind og ud af hospitalerne med en alarmerende lav blodprocent.

Men en mulig diagnose hos forældre, der bevidst skader deres børn, er Münchausens syndrom by proxy.

Det fortæller retspsykiater i Region Hovedstaden Mette Brandt-Christensen, som ikke kender den konkrete sag, men udtaler sig generelt om kendetegnene ved diagnosen.

– Det er en meget sjælden lidelse, og vi ser ofte, at det er forældre, og faktisk mest kvinder, som rammes af den, fortæller Mette Brandt-Christensen.

Kan lide af sjældent syndrom: Mor tappede søns blod i årevis

Ifølge psykiateren er lidelsen så sjælden, at lægevidenskaben ikke ved meget om den.

– Den klassiske forståelse er, at folk, der lider af syndromet, særligt har brug for opmærksomheden. At de får en form for gevinst ved opmærksomheden omkring sygdomstilstanden, fortæller Mette Brandt-Christensen.

– Det er helt uforståeligt. Men det handler mere om opmærksomheden end trangen til at skade. Og forælderen har så lille en evne til at se barnets ve og vel, at den bruger barnet til at få opmærksomhed.

Mor sigtet for at tappe søns blod: Sådan kom politiet på sagen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.