Mor skal to år i fængsel: Her taler hun til demo

Brandtale ved demonstration opfordrede til vold, vurderer retten. Se dele af dømt kvindes tale her

Den nu dømte kvinde holdt tale på Rådhuspladsen, men her er filmet en bid af talen. Rettens dom kan læses i sin helhed som link i artiklens tekst. Privatfoto.
Følg Krimi

Københavns Byret skrev fredag historie, da man for første gang dømte en person efter den såkaldte coronaparagraf i en sag, der ikke handler om økonomisk svindel.

Den 30-årige mor til to, Nanna Skov Høpfner, blev idømt to års fængsel for at have opfordret til vold og have medvirket til angreb på polititjenestemænd med kanonslag, fyrværkeri, dåser og sten i forbindelse med en corona-demonstration arrangeret af aktivist-gruppen Men In Black.

Det skete ifølge retten under en brandtale 9. januar i år i København.

Tv-Klippet viser kun dele af den tale, som førte til de udtalelser, som der endte med dommen. Nanna Skov Høpner talte først om pædofiles - ifølge hende - lukrative forhold i fængslet. Herefter går hun videre til demonstrationens egentlige formål, at kritisere de mange coronarestriktioner.

- Er vi færdige med at kapere det her lort, så lad os smadre det!, siger hun blandt andet på videoen.

Utilfredshed efter dom: - Skam jer!

Ifølge rettens afgørelse mod kvinden fremgår det, at hun andetsteds i talen har sagt: 'Okay, er I klar til at gå rundt og smadre byen på en ikke-voldelig måde?'

Retten har i sin præmis for dommen lagt vægt på, at Nanna Skov Høpfner i forbindelse med sine udtalelser måtte have indset, at det var overvejende sandsynligt, at hun med sine udtalelser og handlinger medvirkede til lovovertrædelser.

Retten har desuden lagt vægt på, at der fra en video fra en tidligere tale afholdt 11. november 2020, var tydelige tegn på, at Nanna Skov Høpfner dengang var opmærksom på at undgå at tilskynde til sammenstød med politiet.

Mor to år i fængsel: Opfordrede til vold under demo

Endvidere er der lagt vægt på, at tiltaltes handlinger og udtalelser fandt sted over et længere tidsrum og fortsatte, efter at hun havde set meddemonstranter begå flere lovovertrædelser.

I sagen mod kvinden er det kommet frem, at i alt 16 betjente kom til skade under demonstrationen. En betjent brækkede hånden, mens en anden fik brandsår.

Det er hun dømt for i byretten

Københavns Byret idømte 12. marts Nanna Skov Høpfner (NSH), to års fængsel med baggrund i hendes deltagelse i en Men In Black-demonstration forskellige steder i København 9. januar 2021.

Det er en fordobling af den ordinære straf, fordi retten fandt, at lovovertrædelserne har sammenhæng med corona-epidemien. Det er første gang en person er dømt efter 'corona-paragraffen' i en sag, der ikke knytter sig til et økonomisk lovbrud.

Her er i kort form, hvad den 30-årige mor til to børn, er fundet skyldig i:

1. Hun er dømt for under en tale for demonstranter på Rådhuspladsen at have opfordret til vold. Hun råbte fra podiet blandt andet 'Okay, er I klar til at gå rundt og smadre byen på en ikke-voldelig måde' og 'er I med? Er vi færdige med at acceptere det lort? Så lad os smadre det, venner!' samt 'Smadr det system. Tak skal I have. Fuck systemet. Fuck Mette. Fuck politi. Fuck det hele mand. Tak.'

2. Retten fandt det bevist, at hun deltog i en 'grov forstyrrelse af den offentlige orden' ved flere gange at være gået forrest i demonstrationen og efter sin tale at have medvirket til angreb med kanonslag, fyrværkeri, dåser og sten på polititjenestemænd, hvoraf ikke under 16 af dem blev ramt og flere kom til skade.

3. Hun er desuden dømt for at have undladt at efterkomme påbud til mængden om at skilles og tilskyndede andre til ny grov forstyrrelse af den offentlige orden og voldelig adfærd, idet hun i en megafon udtalte 'frihed for Danmark, vi har fået nok' og 'op i røven med dronningen'.

4. Endelig er hun dømt for at have deltaget i et opløb, hvor der blev kastet genstande mod politiet frem til demonstrationens opløsning.

5. Retten vurderer, at NSH har handlet i forening og efter forudgående aftale og i fælles forståelse med en større gruppe medgerningsmænd.

NSH er dømt og straffen til hende udmålt efter følgende paragraffer i straffeloven: 119b (punkt 2 jfr. punkt 1 og 81d, stk. 1) samt 245 stk.1 (delvis jfr. 21) samt 134a (begge jfr. 81d, stk 1.)

Kvinden havde tidligere fortalt, at hun aldrig kunne finde på at opildne til vold, og at hun troede, at demonstrationen blandt andet var for folk, der var trætte af at have deres forretninger lukket.

Desuden havde hun forklaret, at det hun mente var, at man 'skulle smadre byen med larm, på en ikke voldelig måde'.

Kvindens forsvarer har taget betænkningstid med hensyn til at anke dommen.

Læs hele Københavns Byrets afgørelse her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time