Annonce:
Annonce:

Mor til bortførte danske børn løsladt

Politiet har taget Angelina Mathiesens pas og sluppet hende på fri fod - kvinden er stadig sigtet

Angelina Mathiesen og Lisbeth Markussen, hvoraf sidstnævnte fortsat er internationalt eftersøgt for at have bortført sine børn, blev i foråret interviewet af Ekstra Bladet i Brasilien. (Redigering: Martin Ekelund)
Annonce:
Følg Krimi

Angelina Mathiesen, som i over et år har været internationalt eftersøgt via Interpol for at have bortført sine børn til Brasilien, er igen på fri fod.

Hun og børnene vendte søndag formiddag hjem til Danmark efter i et år og syv måneder at have opholdt sig i Sydamerika, efter at en brasiliansk dommer fredag lod dem deportere.

Da familien landede i Lissabon, stod to danske betjente klar til at anholde kvinden, som dog fik lov at sove sammen med sin syvårige datter Aia og fireårige søn Leonardo. Ved ankomsten til Københavns Lufthavn blev kvinden kørt til afhøring i Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet på Teglholmen, hvor man altså valgte at lade kvinden gå.

Først inddrog man dog hendes pas.

Annonce:

- Vi har vurderet, at der ikke er grundlag for nuværende at fremstille hende. Skulle det ændre sig, så ændrer vores vurdering sig naturligvis også, oplyser Københavns Politi til Ekstra Bladet.

Blev bortført af deres mor til Brasilien: Nu er de kommet hjem

Sigtet
Da Københavns Politi sidste år konstaterede, at Angelina Mathiesen havde forladt Danmark med børnene, blev hun varetægtsfængslet in absentia.

Kvinden er fortsat sigtet i sagen. Ifølge politiet er hun sigtet for overtrædelse af straffelovens § 215, stk. 1 og 2, jf. § 261.

På almindelig dansk betyder det, at den 43-årige kvinde ifølge politiet sigtet unddraget sine eksmænd forældremyndigheden ved at have bortført børnene Leonardo og Aia, hvorfor der ifølge politiet også er tale om frihedsberøvelse, som har en strafferamme på op til fire års fængsel.

Ekspert: Udlevering af mor fra Brasilien ligner hastværk

Annonce:

 De sociale myndigheder tager sig af børnene, som deres fædre Vladimir Valiant og Peter Lawaetz i sommer fik tilkendt den fulde forældremyndighed over ved Københavns Byret. Efter bortførelsen fik de den tildelt administrativt af Statsforvaltningen.

Appelleret udlevering
Angelina Mathiesen søgte i marts sidste år asyl i Brasilien. Hun fortalte før hjemkomsten til Danmark til Ekstra Bladet, at hun via sin brasilianske advokat indbragt udleveringen af børnene for en appelret i Brasilia i håb om, at hun og børnene kan vende tilbage til Brasilien.

Vladimir Valiant, som er far til Leonardo, vil ikke kommentere løsladelsen af hans ekskone. Han er mandag landet i København efter retssagen i Brasilien og koncentrerer sig nu om genforeningen med sin søn..

- Børnenes normale liv skal begynde fra nu af. Vi skal arbejde hen imod et normalt liv, siger den 54-årige mand til Ekstra Bladet.

Leonardos far, Vladimir Valiant, fortæller om sagen i Brasilien...

Annonce:

Umiddelbart efter den brasilianske dommers beslutning om udlevering, påpegede han, at der er store udfordringer forude efter den årelange adskillelse.

Fædre får bortførte børn hjem: Søskende skal ikke skilles straks

Han og Aias far Peter Lawaetz vil ifølge Vladimir Valiant samarbejde med Angelina Mathiesen om at ’sikre samvær mellem mor og børn, som er forsvarligt’.

Mødte kvinder og børn i Brasilien
Derudover vil fædrene ikke omgående skille de to søskende fra hinanden:

- Det er et af de største problemer, som har meget høj prioritet. Vi vil gøre alt for, at børnene forbliver så meget sammen som muligt og sørge for en gradvis og skånsom vej mod en normal adskillelse af børn, der har to forskellige forældre, siger Vladimir Valiant, som tilføjer, at de sociale myndigheder er inde over, hvad der vil være den bedste løsning for børnene.

Annonce:

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar til afhøringen og løsladelsen af Angelina Mathiesen fra hendes forsvarsadvokat.

Ekstra Bladet fandt dem: Danske kvinder på flugt med fem børn i Brasilien

Bortført til Brasilien: Angelina Mathiesen (th) og Lisbeth Markussen, mens de stadig begge var i Brasilien. Foto: Ekstra Bladet
Bortført til Brasilien: Angelina Mathiesen (th) og Lisbeth Markussen, mens de stadig begge var i Brasilien. Foto: Ekstra Bladet

Ekstra Bladet interviewede før påske Angelina Mathiesen og børnene i Brasilien. Sammen med familien var en anden internationalt eftersøgt dansk kvinde, Lisbeth Markussen og hendes tre børn. Den 40-årige kvinde har i lighed med Angelina Mathiesen søgt asyl og agter ikke at vende tilbage til Danmark.

Bortført til Brasilien: Lige nu deporteres mor og børn

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: