Mor til dræbt amerikansk pige: - Vi er fuldstændig udmattede

Familie, veninder og medstuderende mindedes her til aften de to dræbte amerikanske kvinder på Københavns Rådhus

Efter mindehøjtideligheden på Københavns Rådhus kørte flere til mindestedet på Islands Brygge tæt ved ulykken for at lægge blomster. Foto: Jonas Olufson
Efter mindehøjtideligheden på Københavns Rådhus kørte flere til mindestedet på Islands Brygge tæt ved ulykken for at lægge blomster. Foto: Jonas Olufson

Skyerne hænger lavt og stemningen er tung over Københavns Rådhus.

De sidste 45 minutter har unge mennesker i en lind strøm slæbt sig op ad de bredde trappetrin til rådhuset.

De fleste kommer i mindre grupper, mange virker fattede, omend de fleste går med bøjet nakke. Snakket bliver der ikke.

En gang hvert tiende minut kommer en eller flere kvinder med røde, fugtige øjne og maser sig ind ad den store, tunge trædør til rådhuset.

Studenterorganisationen DIS, der formidler kontakt mellem universitetsstuderende fra USA, der gerne vil til Skandinavien for at læse, har sammen med Københavns Rådhus arrangeret en mindehøjtidelighed for de to amerikanske udvekslingsstuderende, der i weekenden mistede livet efter at være blevet påsejlet i Københavns Havn.

Indenfor i den store rådhussal er der gjort klar til ceremonien med stole til omkring 200 mennesker og en talerstol.

Overborgmesteren i København, Frank Jensen, skal holde tale, der skal spilles klassisk musik, og forældrene til den ene dræbte kvinde vil angiveligt møde op. Så snart de fik besked om den tragiske ulykke, valgte de at sætte sig på en flyver fra hjemstaten Louisiana mod København.

'Det er med overvældende sorg, at vi skriver til jer for at informere om, at (...) blev dræbt i en tragisk bådulykke i København i går i forbindelse med hendes studier i udlandet,' skrev forældrene kort efter ulykken til deres lokale menighed.

Se et resumé af hele sagen i videoen nedenfor. Artiklen fortsætter under.

Vanvidssejlads
Og det var en vandscooter i høj fart, der endte med at dræbe de to piger i weekenden, da vandscooteren i høj fart kolliderede med deres udlejningsbåd i Københavns Havn.

Den ene kvinde døde kort efter sammenstødet på grund af kraniebrud og læsionerne fra dette, mens hendes veninde fik sprængt begge halspulsårer i stykker. Hun døde lidt over kl. 1 søndag nat.

Artiklen fortsætter under billedet.

Politiets teknikere undersøger den 'Go Boat,' som blev påsejlet. Man kan se blod ud over rælingen, fra en de dræbte kvinder. Foto: Kenneth Meyer
Politiets teknikere undersøger den 'Go Boat,' som blev påsejlet. Man kan se blod ud over rælingen, fra en de dræbte kvinder. Foto: Kenneth Meyer

Otte personer er sigtet i sagen, heraf én kvinde. En er sigtet for uagtsomt manddrab samt at flygte fra ulykken, efter han med sin vandscooter havde torpederet den langsomme udlejningsbåd med 7-8 unge kvinder.

De resterende syv er sitgtet for at have bragt andres liv i fare ved at have sejlet hensynsløst og med meget høj fart frem og tilbage i Københavns Havn omkring Langebro, hvor det i øvrigt er forbudt overhovedet at sejle med vandscootere.

Kollektivt hukommelsessvigt
I retten ønskede den 24-årige mand, der er sigtet for uagtsomt manddrab, ikke at udtale sig, og de resterende syv personer led tilsyneladende af kollektivt hukommelsessvigt.

De kunne ikke huske, hvem der fik ideen til at sejle til Københavns havn. Det skete ligesom bare af sig selv, lød forklaringen. Ej heller kunne nogen huske, hvor hurtigt de andre sejlede i havnen: 'jeg koncentrerede mig blot om mig selv og lagde ikke mærke til de andre,' lød papegøjesnakken.

Ulrik og vennerne gav førstehjælp efter vandscooter-tragedie: Politiet vasker hænder

Hver gang en ny sigtet tog plads i vidneskranken blev pladen vendt. Artiklen fortsætter under billedet.

Det var lige på den anden side af Langebro, at det to amerikanske kvinder lørdag mistede livet. Foto: Jonas Olufson
Det var lige på den anden side af Langebro, at det to amerikanske kvinder lørdag mistede livet. Foto: Jonas Olufson

Hvorfor alle personer i slænget pludselig valgte at skynde sig ud ad Københavns Havn mod Brøndby, var der heller ingen, der kunne huske noget om. En af de sigtede svarede, at han fik så travlt, fordi han havde noget 'knas med maven' og derfor skulle skynde sig på toilettet i Brøndby Havn.

'Det kunne være mine'
Tilbage foran rådhuset henvender vi os til en kvinde i starten af 20'erne, der ser ud til at vente på nogle veninder. Kvinden i starten af 20'erne er fra USA, og da hun bliver spurgt, hvorvidt hun kendte de dræbte, knækker stemmen midt i sit 'yes,' og hun vender med våde øjne hovedet væk. Hun ønsker ikke at medvirke i et interview.

Selvom de sigtede alle flygtede fra ulykken, så blev de anholdt af politiet i Brøndby Havn. Foto: Kenneth Meyer.
Selvom de sigtede alle flygtede fra ulykken, så blev de anholdt af politiet i Brøndby Havn. Foto: Kenneth Meyer.
 

Tættere på hoveddøren står en midaldrende kvinde og skutter sig for den kølige blæst. Hun er dansk og har to amerikanske udvekslingsstuderende fra DIS boende.

- Det er frygteligt, det, der er sket. Det kunne jo lige så godt have været nogle af mine studerende, der havde været i den båd. Det er frygteligt, at det her sker bare en uge før, at de skal rejse hjem allesammen, siger Connie Barratt, der i de sidste to år har givet husly til adskillige udvekslingsstuderende gennem DIS, hvorigennem de to dræbte også var kommet til Danmark.

24-årig dræbte to unge kvinder: Det var hans første tur på vandscooter

Selvom de to amerikanske studerende, som Connie Barratt har boende, ikke kendte de to amerikanske piger personligt, vil de alligevel komme for at ære de afdødes minde på rådhuset i dag, fortæller hun.

- De har naturligvis været påvirkede og triste, men det har været OK. De kendte ikke de to dræbte, siger hun.

'Tak for støtten'
Klokken bliver 17.30 og klassisk musik strømmer sagte ud ad Rådhushallen, hvor omkring 150 mennesker nu har taget plads. Ceremonien går i gang.

Pressen er forment adgang, og det er kun inviterede gennem DIS og familie, der har fået lov at komme ind.

I forhallen til rådhuset fader den klassiske musik ud efter en håndfuld minutter, og overborgmester Frank Jensen byder velkommen. Gennem de tykke trædøre strømmer kun en sagte, mudret mumlen.

Den ene kvindes far holder tale, og ligeså gør den anden kvindes kæreste ifølge tilhørerne også, som Ekstra Bladet taler med efter ceremonien.

Kvindelige roere torpederet af vandscooter: Jeg frygtede for min venindes liv

Forældrene fra Louisiana kommer cirka 20 minutter efter ceremoniens afslutning ud fra rådhuset. Moderen klemmer sig i sin tynde fleecetrøje ind til sin mand arm i arm.

- Vi er fuldstændig udmattede, siger moren kort til Ekstra Bladet.

- Men tak for støtten, siger faren over sin højre skulder.

At de ikke orker flere kommentarer er klart og, de går raskt mod Hovedbanegården, med dukket nakke. Dog virker de fattede og er ikke opløst af gråd, som flere af de unge kvinder, der i det forgangne kvarter har forladt rådhuset.

Efter vandscooter-tragedie: - Det er så meningsløst

Ingen ønsker dog at tale med Ekstra Bladet, ej heller en ung kvinde med en flænge i panden, der var med i den udlejningsbåd, der blev torpederet i lørdags.

Den 24-årige mand, der er sigtet for uagtsomt manddrab, blev ved grundlovsforhør søndag eftermiddag varetægtsfængslet frem til 1. juni, mens de resterende syv blev løsladt. De er dog stadig sigtede i sagen.