Morfar i Højesteret: Undskyld

68-årige Jørgen Saugsted, der er dømt for drab og drabsforsøg, fik i dag afprøvet sin sag ved landets højeste instans

HØJESTERET (Ekstra Bladet): - Jeg vil undskylde mange gange for det, jeg har gjort. Jeg skulle ikke have stået her i dag. Det gør jeg, og derfor kan jeg sige undskyld.

Sådan lød det, da Jørgen Saugsted fredag fik det sidste ord i Højesteret.

Den 68-årige mand er dømt for drab og drabsforsøg. Landets højeste instans skal nu tage stilling til, om den livstidsdom, som han fik i både By- og Landsretten, skal stadfæstes eller sættes ned til en tidsbestemt straf på maksimalt 16 år.

Morfar vil have nedsat straf

Langvarig strid
Forbrydelsen var kulminationen på en langvarig strid mellem Jørgen Saugsteds datter og hendes eks-kæreste om samværsretten til deres fælles barn.

Morfaren tog en oversavet jagtriffel med til et retsmøde i Fogedretten 16. september 2014, hvor han mødte frem på sin datters vegne. Efter en diskussion i retssalen, trak Saugsted sit våben. Han skød både sin eks-svigersøn og hans advokat Anders Lindholdt. Lindholt døde på stedet, mens eks-svigersønnen flygtede ud af retslokalet. Saugsted fulgte efter og skød igen, men det lykkedes offeret at slippe ud af bygningen. På gaden udenfor retsbygningen faldt han om og blev hjulpet af forbipasserende.

Gjorde riflen klar dagen før
Saugsted blev kort tid efter anholdt i Vester Voldgade i indre by - med riflen i en lysebrun taske. Han havde planlagt, at han ville skyde sig selv, men løb tør for patroner, fortalte han til en betjent.

Både By- og Landsretten kaldte handlingen særligt hensynsløs og kynisk. Samme ord brugte rigsadvokaten i Højesteret. Han lagde blandt andet vægt på, at Jørgen Saugsted havde planlagt forbrydelsen ved allerede dagen før retsmødet at have savet riflen over, så våbnet kunne være i tasken. Samtidig havde han skrevet et selvmordsbrev til politiet.

Formildende omstændigheder
Jørgen Saugsteds forsvarer argumenterede for en tidsbestemt straf på 14-16 års fængsel. Mette Grith Stage stillede spørgsmålstegn ved, om drabet nu også var så nøje planlagt. Saugsted har selv under tidligere forklaringer sagt, at han ikke havde besluttet sig 100 procent for at bruge våbnet. Han håbede, at det ikke blev nødvendigt.

Af formildende omstændigheder fremhævede hun den tiltaltes høje alder og hans mentale tilstand på gerningstidspunktet.

- Der er en række omstændigheder, der ikke undskylder, men forklarer hvorfor Jørgen Saugsted tog en fatal beslutning. Forklarer hvad der drev ham derud, lød det fra Mette Grith Stage med henvisning til samværssagen, som var gået i hårdknude. Den tærede på Jørgen Saugsted, der har et tæt forhold til både sin datter og sit barnebarn, og som var dybt involveret i samværssagen.

Saugsted har selv forklaret, at han tænkte på sagen konstant. Han sov ikke om natten og spiste 20 piller hver dag. Han oplevede at eks-svigersønnen stillede urimelige krav, og at hans advokat gik for langt. Familien kunne ikke klare mere. De var kørt ned i et hul.

- 16. september var han en knækket mand. Han var ikke sig selv, Det er min opfattelse, at han handlede i oprørt tilstand, sagde Mette Grith Stage om sin klient i Højesteret.

Støttet af familien
Hverken familien til Anders Lindholdt eller Jørgen Saugsteds ekssvigersøn var til stede i retten. Det overlevende offer blev blandt andet ramt i brystkassen og den ene arm under skudepisoden. Han har i dag genoptaget sit arbejde som sælger, men har ifølge sin bistandsadvokat en fysisk méngrad på 55 procent.

Jørgen Saugsted , der var iklædt en lyseblå skjorte og sorte bukser med pressefolder, blev støttet af sin familie under retsmødet, deriblandt hans kone og datteren Linda Saugsted. Hun sad dagen igennem ved siden af sin far og holdt ham i hånden.

Over for Højesteretsdommerne forklarede han, at han var ude på et sidespor, da han begik drabet og forsøgte at dræbe sin eks-svigersøn.

- Når jeg tænker tilbage på det i dag, kan jeg ikke forstå, at jeg har gjort det.

- Jeg håber, at I vil se med milde øjne på det jeg har gjort. Så milde I nu kan. Jeg kan desværre ikke gøre det om, men jeg angrer dybt.