Morfar livstidsdømt igen: Han er ked af det

Det overlevende offer for drabet i fogedretten får forhøjet sin erstatning, efter at hans tidligere svigerfar fik prøvet sin sag ved Højesteret

Her ses den 68-årige Jørgen Saugsted på knæ foran en betjent i Vester Voldgade. (Foto: Camilla Maria Johansen, Mogens Flindt, Jacob Høngaard Jensen, Mikkel Cramon)

Højesteret stadfæstede fredag den livstidsdom, som en i dag 68-årig morfar både blev idømt ved by- og landsretten.

Jørgen Saugsted skød og dræbte 16. september 2014 advokat Anders Lindholdt i Fogedretten i København. Også den i dag 68-årige mands tidligere svigersøn blev skudt, men overlevede.

Forbrydelsen var kulminationen på en langvarig strid mellem Jørgen Saugsteds datter og hendes eks-kæreste om samværsretten til deres fælles barn.

Jørgen Saugsted blev idømt livstidsfængsel ved byretten, men forsøgte først at få landsretten og sidenhen Højesteret til at se på ham med mildere øjne.

Det lykkedes ikke. Højesteret var enig i by- og landsrettens afgørelse.

Morfar i Højesteret: Undskyld

Fattet
Jørgen Saugsteds forsvarsadvokat Mette Grith Stage måtte dermed overbringe sin klient de skuffende nyheder:

- Han var meget fattet. Han havde jo forberedt sig selv på, at det kunne blive udfaldet af dommen, så han var ikke fuldstændig overrasket over det. Men selvfølgelig er han ked af det. Det var jo den sidste mulighed, han havde for at få ændret livstidsdommen, siger hun til Ekstra Bladet.

Morfar i Højesteret: Her er dommen

Jørgen Saugsted kan tidligst søge om prøveløsladelse om 12 år. Får han afslag kan han efter 14 år få sin anmodning om prøveløsladelse prøvet i retten.

Højesteret forhøjede krænkelsesgodtgørelsen til Jørgen Saugsteds eks-svigersøn med 10.000 kroner, så han får erstatning på 30.000 kroner.

Nøje planlagt og hensynsløst
Det var også det beløb, byretten havde tilkendt ham, men landsretten satte det ned til 20.000 kroner.

Højesteret har i lighed med by- og landsretten lagt vægt på den nøje planlagte og velovervejede handling, som 'havde til formål at likvidere en modpart samt dennes advokat i en verserende samværssag med henblik på definitivt at stoppe sagens gang ved ret­ten og hos myndighederne', lyder det i et resume fra Højesteret.

Jørgen Saugsted med sit barnebarn. Privatfoto
Jørgen Saugsted med sit barnebarn. Privatfoto
 

Blandt andet derfor valgte landets højeste retsinstans at give Jørgen Saugsted livstid.

Man lægger også vægt på, hvordan Jørgen Saugsted udviste 'særlig hensynsløshed, idet han efter at have skudt og såret den tidligere svigersøn fulgte efter ham og skød ham igen efter at have genladet riflen'.

Og at:

'Tiltalte alene stoppede sit forehavende, fordi han ikke havde medbragt flere patroner'.

Jørgen Saugsteds forsvarer har argumenteret for en tidsbestemt straf på 14-16 års fængsel og stillede spørgsmålstegn ved, om drabet nu også var så nøje planlagt.

Morfar vil have nedsat straf

Drabsmanden har selv under tidligere forklaringer sagt, at han ikke havde besluttet sig 100 procent for at bruge våbnet. Han håbede, at det ikke blev nødvendigt.

Oversavet jagtriffel
Af formildende omstændigheder fremhævede Mette Grith Stage sin klients høje alder og hans mentale tilstand på gerningstidspunktet.

På den skæbnesvangre dag tog Jørgen Saugsted en oversavet jagtriffel med til et retsmøde i Fogedretten i København, hvor han mødte frem på sin datters vegne.

Anklager kræver livstid: Drab var kynisk og koldblodigt

Efter en diskussion i retssalen, trak Jørgen Saugsted sit våben. Han skød både sin eks-svigersøn og hans advokat Anders Lindholdt. Lindholt døde på stedet, mens eks-svigersønnen flygtede ud af retslokalet. Jørgen Saugsted fulgte efter og skød igen, men det lykkedes offeret at slippe ud af bygningen. På gaden udenfor retsbygningen faldt han om og blev hjulpet af forbipasserende.

 

Jørgen Saugsted blev kort tid efter anholdt i Vester Voldgade i indre by - med riflen i en lysebrun taske. Han havde planlagt, at han ville skyde sig selv, men løb tør for patroner, fortalte han til en betjent.

Morfar tiltalt for drab: Brutal lydfil afspillet i retten