Morfar tiltalt for drab: Brutal lydfil afspillet i retten

Video og lydfil af drab og drabsforsøg i fogedretten tegner et billede af en iskold drabsmand

Her kan du få udlægningen af sagen, som den er blev fremstillet denne mandag - fortalt af chef for Ekstra Bladets kriminalredaktion, Carsten Norton.

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Det var tilsyneladende en diskussion med dommeren i en samværssag, der blev dråben, som fik glasset til at flyde over for 67-årige Jørgen Saugsted i fogedretten i København.

I hvert fald afslører en lydfil, som blev afspillet i Retten på Frederiksberg mandag, at Jørgen Saugsted kort efter, at dommeren i fogedretten havde irettesat ham, trak sin oversavede jagtriffel og skød flere gange.

På den stærkt ubehagelige lydfil, der stammer fra en diktafon, Jørgen Saugsted selv havde med, hører man efter de første skud en mand, der skriger efter at være blevet ramt - og Jørgen Saugsted, der iskoldt svarer: 'Hold dog kæft' og affyrer endnu et skud.

Kølig morfar i retten for advokat-drab: Sagen var kørt af sporet

Advokat Anders Lindholt blev dræbt på stedet, men det lykkedes den 31-årige eks-svigersøn at kæmpe sig ud af lokalet og væk fra Jørgen Saugsted. Men den 67-årige giver ikke op og fortsætter efter den 31-årige, der beder for sit liv.

- Jørgen, jeg lover at holde mig væk, jeg lover det, bønfalder han på lydfilen, men svaret fra Saugsted er 'det ved jeg, at du ikke gør' - og derefter endnu et skud.

Sideløbende afspillede anklager Stig Fleisher videoovervågning fra fogedretten, hvor man ser den 67-årige mand gå ud af retslokalet med geværet hævet op i brysthøjde. Han tager rolige skridt og på hans stemme er det ikke til at høre, at han netop har taget et menneskeliv.

Morfar tiltalt: Skød to i byretten og løb tør for kugler før selvmord

Da han efter kort tid løber tør for patroner, ser man på videoen, hvordan han går tilbage i retslokalet, henter sin pose og derefter fortsætter sin rolige gang ud af fogedretten. Ved udgangen ligger den 31-årige mand hårdt såret, men Jørgen Saugsted går blot forbi ham og fortsætter væk fra retten.

- Jeg skulle have taget flere patroner med, mumler han for sig selv, inden han bliver stoppet af en betjent. Diktafonen optager fortsat, hvordan han stille og roligt forklarer politiet, at han netop har skudt en advokat og en anden mand under en samværssag.

- Det er en sag om mit barnebarn, der er kørt af sporet, hører man ham sige, inden han forklarer til politiet, at havde planer om at tage sit eget liv, men løb tør for patroner.

Lydfilen er en del af anklagerens bevisførelse i sagen, hvor den 67-årige også selv har afgivet forklaring.

Jørgen Saugsteds forsvarsadvokat Merethe Stagetorn fortæller her, hvordan hendes klient oplevede dagens retsmøde, samt hvilken straf, hun mener, er passende - og hvorfor.

Efter skudepisoden den 16. september sidste år fulgte en dramatisk anholdelse af den formodede gerningsmand (foto: Camilla Maria Johansen, Jakob Høngaard Jensen, Mikkel Cramon, Mogens Flindt og Søren Kjær / Redigering: Mikkel Cramon)

Her bliver liget af den dræbte advokat kørt væk fra Fogedretten, hvor skudepisoden fandt sted