Morfar tiltalt: Skød to i byretten og løb tør for kugler før selvmord

Mandag starter retssagen mod 67-årig morfar, der skød advokat og tidligere svigersøn i København Byret

Efter skudepisoden fulgte en dramatisk anholdelse af den formodede gerningsmand (foto: Camilla Maria Johansen, Jakob Høngaard Jensen, Mikkel Cramon, Mogens Flindt og Søren Kjær / Redigering: Mikkel Cramon)

Efter at have dræbt advokat Anders Lindholt, 57, med tre skud i Københavns Byret, satte en 67-årig morfar et nyt magasin med tre skud i sin finske Tikka T3 jagtriffel og skød sin 31-årige tidligere svigersøn med tre skud. Han blev blandt andet ramt i brystkassen, men overlevede drabsforsøget.

Mandag stilles den 67-årige morfar for retten på Frederiksberg, tiltalt for drab og drabsforsøg. Han har tilstået, at han skød advokaten og eks-svigersønnen, men han gjorde det for at ’beskytte’ sin datter og tre-årige barnebarn i en lang og bitter strid om forældrenes ret til samvær med den lille dreng.

Havde savet riffel over
Den 67-årige havde planlagt at skyde sig selv, efter at have ryddet de to fjender af vejen. Men han løb tør for ammunition efter de seks skud, og blev anholdt med drabsvåbnet i en lysebrun taske i Vester Voldgade.

– Hold kæft, jeg skulle have medbragt flere kugler, udbrød den 67-årige, da han havde affyret det sjette og sidste skud fra sin Tikka jagtriffel, kaliber 243 Winchester, mod eks-svigersønnen, og våbnet klikkede.

En Tikka T3 er godt en meter lang, men den 67-årige havde savet skæftet og en del af det 51 centimeter lange løb af i landhjemmet på Midtsjælland, så riflen kun var 40 centimeter lang og kunne skjules i tasken. Den 67-årige var jæger, og havde våbentilladelse til riflen.

Skrev afskedsbrev til familien
Den 67-årige havde på forhånd skrevet et afskedsbrev til familien, da hans hustru klokken 9.45 den 16. september sidste år, satte ham af ved Fogedretten i Hestemøllestræde 6, hvor der var lagt op til endnu et dramatisk retsmøde i samværs-striden.

Ved tidligere retsmøder havde den 67-årige været aggressiv og truende, hvor hans vrede også var rettet mod dommeren i sagen, som bad en kollega om at overtage den. Flere retsmøder var også endt med håndgemæng mellem den vrede morfar og advokat Anders Lindholt, der varetog den tidligere svigersøns interesser.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil indføre adgangskontrol ved udvalgte retter, fordi en morfar skød og dræbte advokat og tidligere svigersøn sidste år. Krimi Efter drab i retssal: Nu skal tilhørere tjekkes i døren

– Anders Lindholt kommer ingen til at savne, skrev den 67-årige om advokaten, der efterlod sig hustru og tre børn, to piger og en dreng, samt rystede kolleger i advokatfirmaet i Skt. Peders Stræde i København, som han drev sammen med hustruen med speciale i familiesager.

– Han har kørt os ned længe nok, skrev den 67-årige om sin tidligere svigersøn i afskedsbrevet, hvor der også stod:

– Det er mit håb, at folk får øjnene op for den forældreansvarslov, der ikke gør noget godt for nogen. Derfor har jeg taget denne beslutning.

Den 67-årige mødte i retten med en fuldmagt fra sin datter, der blev hjemme hos sønnen, og ifølge anklageskriftet trak han sin Tikka-riffel klokken cirka 10.05 og dræbte advokat Anders Lindholt med tre skud.

Skiftede magasin
En Tikka-riffel har kun magasiner med tre eller fire skud, og det var formentlig da den 67-årige måtte skifte magasin, at den 31-årige tidligere svigersøn så sit snit til at flygte ud af retslokalet.

Men han blev indhentet på gangen udenfor, hvor den 67-årige igen havde den oversavede jagtriffel skudklar med tre patroner i magasinet og han tømte det mod eks-svigersønnen, der blev ramt af alle tre skud, det ene i brystkassen.

Advokat Anders Lindholt var på arbejde i fogedretten, da han blev skudt og dræbt. (Foto: Mogens Flindt/ Privatfoto) Krimi Morfar optog drab på medbragt diktafon

Politiet fik alarmen om skyderiet kl. 10.07, hvor en medarbejder i byretten holdt hovedet koldt og fulgte efter den flygtende gevær-mand. På Vester Voldgade fik han prajet en patruljevogn, hvor betjentene trak pistolerne og anholdt den 67-årige.

Eks-svigersønnen blev hårdt kvæstet kørt til Rigshospitalet og opereret, så han overlevede skuddet i brystet.

Sag flyttet til anden retskreds
Mentalundersøgelsen af den 67-årige har vist, at han er egnet til almindelig fængselsstraf, og det ventes at specialanklager Stig Fleischer vil påstå en hård straf, fordi drabet og drabsforsøget var nøje planlagt og udført.

Mandens forsvarer advokat Merethe Stagetorn vil påstå en straf, der er mildere end de 12 års fængsel, som er den 'normale' takst for et drab. Advokaten mener, der er en række formildende omstændigheder i sagen.

Familien til den dræbte advokat vil formentlig komme med et stort erstatningskrav, og Københavns Byret har allerede krævet 46.000 kr. i erstatning fra den 67-årige for skaderne i byretten.

Det er retten på Frederiksberg, der skal dømmes den 67-årige, fordi alle dommere i Københavns Byret har erklæret sig inhabile.

Dommen ventes den 19. marts.

Ekstra Bladet følger retssagen mandag.


Her køres liget af den dræbte Anders Lindholt væk (foto: Pernille Obelitz)


Kurt Wagner var på vej hen for at købe en p-billet, da han så en livløs person ligge på fortovet (foto: Jakob Høngaard Jensen)

1 af 3 En finsk Tikka T3 jagtriffel, som den drabsmanden brugte. Han afkortede skæftet og løbet, så den kun var 40 cm. lang mod normalt godt en meter. (PR-foto)
2 af 3 Anders Lindholt mistede livet, da en 67-årig mand affyrede tre skud mod ham i Fogedretten i København. (Privatfoto)
3 af 3 Her bliver den 67-årige anholdt. (Foto: Ekstra Bladet)