Mors tårer fulgte Yahya i graven

Stor menneskemængde fulgte digteren Yahya Hassan til hans sidste hvilested i Aarhus

Yahya Hassans mor, Hanan Edwan Hassan, bryder sammen ved graven og må støttes af de nærmeste kvinder. Foto: Ernst van Norde
Yahya Hassans mor, Hanan Edwan Hassan, bryder sammen ved graven og må støttes af de nærmeste kvinder. Foto: Ernst van Norde
Følg Krimi

I Aarhus blev han født, og i Aarhus blev han 24 år senere begravet. På den muslimske gravplads på randen af Vestre Kirkegård. I en lille lavning midt mellem kirkegårdens kristne kapel og Kolonihaveforeningen Solvangen har den unge digter Yahya Hassan endelig fundet fred i sit sidste hvilested.

Et enormt følge af mennesker, der ville sige farvel, strømmede til gravpladsen. Det mest gribende øjeblik indtraf efter jordfæstelsen, da Yahya Hassans mor og de øvrige kvinder som de sidste nærmede sig graven.

En lille lavning i den muslimske gravlund i kanten af Vestre Kirkegård i Aarhus er den 24-årige digter Yahya Hassans sidste hvilested. Foto: Ernst van Norde
En lille lavning i den muslimske gravlund i kanten af Vestre Kirkegård i Aarhus er den 24-årige digter Yahya Hassans sidste hvilested. Foto: Ernst van Norde

Da brød tårerne frem. Indtil da havde ceremonien været stille og behersket uden følelsesudbrud. Men ved gravens rand var synet af sønnens kiste dybt nede i mørket for meget for kvinden, der i sidste uge fandt sin søns lig. Hun måtte bogstaveligt talt støttes af de kvinder, der stod nærmest.

Stort følge blev større
I det smukke majvejr nærmest eksploderede det i forvejen store følge på nogle få minutter, inden kisten med den unge digter blev kørt ind på pladsen fulgt af en kødrand af pressefolk.

Pludselig var det et ligtog på mindst 400 personer. Unge og ældre. Langt de fleste mænd. Muslimer og ikke-muslimer. Kristne og jøder.

Deriblandt Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik, som i en periode har haft Yahya Hassan boende i sit hjem. Forlagschef hos Gyldendal, Simon Pasternak, fulgtes med Krasnik.

Den unge digter boede en overgang hos Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik (i midten). Til venstre i billedet er det Gyldendals forlagschef Simon Pasternak, og til højre ses Lars Skinnebach, der var lærer for Yahya Hassan på Forfatterskolen. Foto: Ernst van Norde
Den unge digter boede en overgang hos Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik (i midten). Til venstre i billedet er det Gyldendals forlagschef Simon Pasternak, og til højre ses Lars Skinnebach, der var lærer for Yahya Hassan på Forfatterskolen. Foto: Ernst van Norde

Fra Aarhus byråd deltog kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad, som i Ekstra Bladet foreslog at opkalde en vej i Aarhus efter Yahya Hassan.

Martin Krasnik, som efter digterens pludselige død i sidste uge skrev en meget personlig nekrolog, ville ikke udtale sig.

- Det er jo en begravelse, lød det kort fra ham, en halv times tid inden rustvognen ankom.

Diskret politi på kirkegården

Politiet var yderst diskret til stede ved Yahya Hassans begravelse i Aarhus tirsdag.

- Vi havde en del folk på stedet, men gjorde alt for ikke at vække opsyn, siger fung. politiinspektør Gert Bisgaard fra Østjyllands Politi.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger florerede der rygter om, at Koran-brænderen Rasmus Paludan ville dukke op, men det skete ikke.

- Når så mange personer som 400 personer er samlet et sted, kan der hurtigt ske noget, og det havde vi forberedt os på, siger Gert Bisgaard.

Heller ikke den aktuelle coronasærlov om forbud mod større forsamlinger gav anledning til politiets indgriben.

- Netop begravelser uanset religiøs baggrund er undtaget. Og da det hele foregik udendørs, var der slet ingen regler at overtræde, siger Gert Bisgaard.

Bønner i tæt kreds
Få minutter efter klokken 14 ankom kisten. Båret på skuldrene af otte mænd samt et par stykker, der holdt fast i bæregrebene.

Mændene satte den kridhvide finérkiste fra sig på en simpel katafalk af to bukke af træ. Og samtidig stillede de sørgende sig i en tæt kreds omkring kisten og den gråskæggede imam Abu Khalid, som var grandonkel til afdøde.

Via et højttaleranlæg hyldede imam Abu Khalid både Profeten og den unge digter, som før sin død erklærede: - Jeg blev født som muslim, og jeg vil dø som muslim.

Stemningen var andægtig og rolig, mens de troende samlet i fælles bøn bad tre gange for den afdøde.

Kun få græd
Ved graven fortsatte imam Abu Khalid sine bønner. Kun hans messende stemme kunne høres. Alle andre var tavse. Kun få græd.

Efter en halv time var det slut. Yahya Hassans afsjælede legeme var sænket et par meter ned i jorden. Borte fra den verden, der hidsede ham op til som adfærdsvanskelig, kriminel og til dels voldelig at skrive den mest solgte digtsamling nogensinde i Danmark.

Som de sidste fik kvinderne i Yahya Hassans liv lov at sørge ved graven. Digterens mor, Hanan Edwan Hassan, brød sammen ved synet af sønnens hvide kiste. I hånden knuger hun koranen. Kvinden med hånden på morens skulder er Yahya's lillesøster, Khadeja Hassan.  Foto: Ernst van Norde
Som de sidste fik kvinderne i Yahya Hassans liv lov at sørge ved graven. Digterens mor, Hanan Edwan Hassan, brød sammen ved synet af sønnens hvide kiste. I hånden knuger hun koranen. Kvinden med hånden på morens skulder er Yahya's lillesøster, Khadeja Hassan. Foto: Ernst van Norde

Snart vil hans navn stå på en gravsten. Måske med tiden et udflugtsmål for de tusinder af læsere, der kunne se kunsten i de digte, der overlevede digteren.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Yahya ville have koran og bedetæppe

Som onkel til Yahya Hassans mor, Hanan Edwan, kom den unge digters død på mere end én måde tæt på, da den tragiske sandhed blev kendt i sidste uge.

Imam Abu Khalid, der for et halvt år siden blev videofilmet, mens han sad i en sofa ved siden af Yahya Hassan, der understregede, at han var født og ville dø som muslim, refererede til videoen i sin prædiken ved digterens sidste hvilested.

'Han (Yahya) var tæt på Allah (Gud) til det sidste. Han blev født og døde som muslim,' lød det indledningsvis fra den 58-årige imam.

Abu Khalid har på det seneste jævnligt været i kontakt med Yahya Hassans mor, Hanan Edwan, og igennem hende blev han vidende om, at digteren i sin sidste tid tilsyneladende var blevet en mere troende og bedende muslim. Yahya Hassan havde således ifølge imamen et bedetæppe og en koran i sin lejlighed, hvor han blev fundet død af sin mor onsdag aften i sidste uge.

Yahya bad om tilgivelse
Imamen lagde ikke skjul på, at han var fuldt bevidst om, hvorfor netop denne begravelse havde så stor opmærksomhed.

'Mange af jer er kommet her i dag, fordi I ved, at Yahya Hassan var en af de største digtere i Danmark i mange år. Men der er også mange andre, der bidrager positivt til samfundet, og dem skal vi også huske at række en hånd frem til,' påpegede Abu Khalid, inden han igen kom ind på Yahya Hassan:

'Alle begår fejl og synder. Det vigtigste er, at man beder om tilgivelse og kommer videre i livet. Det gjorde Yahya Hassan.'

Samarbejde frem for afbrændte koraner
Abu Khalid fortsatte sin prædiken med at mane til fredelig sameksistens og samarbejde frem for fjendskab og fokusering på forskelligheder.

'I stedet for at brænde koraner af, bør vi vise hinanden respekt,' opfordrede han tilhørerne med både muslimsk og kristen baggrund.

'Vi er i samme båd, og vi bør samarbejde frem for at modarbejde hinanden. Danmark er vores allesammens land.'

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.