Museum opdagede ikke kunsttyveri ved højlys dag

... før der var gået 12 dage: Fæl fejl, erkender Glyptotekets kommunikationschef om bustetyveri

Politiet har efterlyst disse to mænd for kunsttyveriet. (Politifoto)
Politiet har efterlyst disse to mænd for kunsttyveriet. (Politifoto)

Har du oplysninger om sagen, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Da en værdifuld bronzebuste ved højlys dag blev stjålet fra Ny Carlsberg Glyptotek i København i juli sidste år, kunne tyvene i ro og mag forlade museet med udbyttet i en køjesæk.

For tyveriet af værket, der er skabt af Auguste Rodin, blev ikke opdaget før knap to uger senere. Det skriver Politiken.

Først da en kvindelig ansat kom tilbage fra ferie og undrede sig over, at busten 'Manden med den brækkede næse', var forsvundet, gik det op for museet, at det havde været udsat for et alvorligt tyveri.

12 dage efter tyveriet blev det meldt til Københavns Politi.

Politi om kunsttyve: Vi skal søge internationalt

Ville ikke afsløre detaljer
Som et led i opklaringsarbejdet ville politiet herefter gennemgå overvågningsbånd fra Københavns Hovedbanegård. Men på det tidspunkt var det for sent. Den slags optagelser gemmes nemlig kun i syv til ni dage, oplyste DSB.

Da Glyptoteket fortalte offentligheden om tyveriet i august sidste år, var der flere spørgsmål, som museet ikke ville besvare. Men nogle af disse svar findes i sagens bilag, som Politiken har fået aktindsigt i.

Ifølge politirapporten forklarede Glyptoteket ved anmeldelsen, at tyveriet ikke blev opdaget med det samme, fordi busten i perioder havde været væk fra samlingen.

Den var med i et projekt, hvor forskellige typer bronzelegeringer blev undersøgt, og derfor havde museets vagter ikke taget notits af den tomme sokkel.

Ekspert: Kunsttyve risikerer at løbe panden mod muren

'Ikke godt nok'
Glyptotekets kommunikationschef, Jakob Fibiger Andreasen, kalder det 'en fæl fejl' i beredskabet i en mail til Politiken.

I Slots- og Kulturstyrelsen, der fører tilsyn med Glyptoteket, er kontorchef for museerne Ole Winther blevet orienteret om de knap to uger, der gik, før tyveriet blev opdaget.

Siden har han fået en redegørelse fra Glyptoteket.

- Det var selvfølgelig ikke godt nok. Jeg tror, at alle parter er ærgerlige over, at det var så nemt, og at der gik så lang tid, før det blev opdaget. Det ændrer ikke på, at museet gør alt, hvad de kan, for at genfinde den stjålne genstand, siger Ole Winther til Politiken.

Tyve besøgte udstilling flere gange
Tyveriet skete 16. juli sidste år. Politiet fortalte, da tyveriet var blevet opdaget, at tyvene ugen forinden havde aflagt museet og værket et besøg:

- De viser meget stor interesse for det. Så kommer de tilbage i ny påklædning den 16. juli. De har forberedt deres tyveri, så da der ikke er andre tilbage i salen, hvor værket er udstillet, kan de gå over og afmontere den, hvorefter de forlader stedet, fortalte Ove Randrup, politikommisær i tyveri- og røveriafsnittet ved Københavns Politi i august til Ekstra Bladet.

Danske Museer: Sikkerheden på museer skal genovervejes

Dengang erkendte man også, at Glyptoteket ikke havde opdaget tyveriet, før det var for sent.

- Da den nødvendige alarm ikke går, opdager vi det først efter hændelsen, og efter tyvene har forladt museet, fortalte museumsdirektør Flemming Friborg dengang til Ekstra Bladet.

To millioner værd
Han nævnte dog intet om, hvordan man fuldstændig havde overset, at 'Manden med den brækkede næse' var forsvundet.

Københavns Politis efterforskning stoppede ifølge Politiken 7. april, og sagen er ikke opklaret.

'Manden med den brækkede næse', som Rodin modellerede i 1862, er 25,5 centimeter høj. Billedhuggeren har selv beskrevet værket som sin mest vellykkede modellering.

Kunstværk til to millioner stjålet fra Glyptoteket

Den version, som det danske museum har haft i samlingen i 95 år, er de seneste år nået op på omkring to millioner kroner ved de internationale auktionshuse i London.

Før tyveriet havde busten været del af Glyptotekets samling siden 1919.

Efterlysning af kunsttyve

Københavns Politi sendte i august 2015 følgende signalement ud af de mistænkte:

Den første mand er af politiet beskrevet som at have 'østeuropæisk af udseende, lys i huden, 170-175 centimeter høj, vigende hage og kort leverpostejfarvet hår. Han var iført en lys grå-blå kasket, briller, ternet skjorte, blå jeans og røde sko'.

Hans mandlige kompagnon er også beskrevet som at have 'østeuropæisk udseende, lys i huden, almindelig af bygning med vom, 170-175 centimeter høj, hulkindet og kort hår. Han var iført en stråhat, briller, lyseblå t-shirt, mørkegrå shorts, bare tæer i mørke sandaler og bærer en sort skuldertaske.'

Har du oplysninger om sagen, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.