Muslimer strømmer til Rødby for at hjælpe

Det er umuligt for folk at komme ind til de 200 flygtninge og migranter, der har overnattet i Rødbyhallen. Politiet afviser al kontakt

(Video: Per Rasmussen)

- Som muslimer er vi brødre og søstre allesammen. Vi er her for at hjælpe hinanden.

Sådan siger en ung kvinde med tørklæde, som tirsdag formiddag mødte op ved Rødbyhallen tæt på Rødbyhavn, hvor 1100 flygtninge fra især Irak og Syrien siden i søndags er kommet i land med færgen fra Tyskland.

Hun er kørt cirka 100 kilometer fra Greve med en pose babytøj og andre sager, som hun egentlig havde tænkt sig at aflevere til nogle af de mange flygtninge, som ikke er kørt til Sandholmlejren, fordi de afviser at søge asyl og derfor heller ikke vil lade politiet registrere dem.

Mens flygtningene venter på at få behandlet deres sag ved udlændingekontrol-afdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i Maribo, så er de blevet indlogeret i Rødbyhallen, hvor der er lagt madrasser ud på halgulvet, og hvor myndighederne har sørget for, at der er det allermest nødvendige til dem.

Natten mellem mandag og tirsdag overnattede omkring 200 flygtninge i hallen.

Politi spærrer for adgang
Kvinden fra Greve kunne ved ankomsten til Rødbyhallen konstatere, at hun heller ikke kunne få lov til at komme ind til flygtningene. Politiet er massivt til stede og har spærret for al trafik til og fra hallen. Kun folk, der har et ærinde på kirkegården tæt ved, og som deler p-plads med hallen, får lov til at passere.

Danskerne, der ønsker at hjælpe flygtningene blev afvist af politiet tæt på Rødbyhallen, men fik lov til at sætte deres medbragte varer af. (Foto: Per Rasmussen)
Danskerne, der ønsker at hjælpe flygtningene blev afvist af politiet tæt på Rødbyhallen, men fik lov til at sætte deres medbragte varer af. (Foto: Per Rasmussen)
 

Flaskehalsen har ført til, at omkring 50 muslimer ikke har kunnet komme ind med medbragte sager til flygtningene.

- Det er lidt underligt for min søn. Vi er også fra Syrien, men min søn kan konstatere, at hans landsmænd er spærret inde, og at vi ikke må tale med dem. Det er selvfølgelig ikke rart, når vi er her for at hjælpe, siger en far til en fem-årig dreng, som er fra Rødby, og som har fyldt bagagerummet op med blandt andet sodavand.

De mange flygtninge, der er kommet til landet, efter at Tyskland har åbnet sine grænser mod Ungarn og Østrig, er strømmet til over både grænsen i Sønderjylland, men også via Rødby-Puttgarden-overfarten. Tidligt tirsdag forlød det, at Deutsche Bahn har standset et tog med migranter i Lübeck, som ikke fik lov til at fortsætte til Danmark, og afgangen fra Rødbyhavn klokken 10.10 var derfor aflyst.

I Rødbyhavn kunne politiet tage det forholdsvis roligt tirsdag formiddag. Et tog, der var planlagt til at ankomme klokken 10.10, var blevet holdt tilbage i Lübeck. (Foto: Per Rasmussen)
I Rødbyhavn kunne politiet tage det forholdsvis roligt tirsdag formiddag. Et tog, der var planlagt til at ankomme klokken 10.10, var blevet holdt tilbage i Lübeck. (Foto: Per Rasmussen)
 

300 er væk
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi anslår, at man har mistet kontakten til omkring 300 flygtninge ud af de 1100. De er sluppet væk fra politiet ved færgehavnen, eller mens de har gået ad motorvejen og jernbanen mod Sverige. Kun ganske få har valgt at søge asyl i Danmark. De er blevet kørt til Sandholmlejren. Men de øvrige, der afviser asyl, skal faktisk sendes tilbage til Tyskland eller til det land i EU, der ellers har dem registreret som flygtninge eller asylansøgere.

I Rødbyhavn kørte busserne tirsdag formiddag i pendulfart med mindre grupper af flygtninge, der blev kørt til Maribo og Udlændingekontrol-afdelingen.

Også ved færgehavnen var der dukket danskere op, der ønskede at hjælpe flygtningene.