Muslimer tænder bål i skov under eidfest: Politi måtte trække sig

Op mod 30 personer har fået lov til at brænde bål af i Gribskov i Nordsjælland trods afbrændingsforbud

Flere muslimske familier har slået telte op i Gribskov og holder bålfest på stedet. Festen fortsætter, selv om brandvæsenet ønskede at slukke bålene. Foto: Ekstra Bladet
Flere muslimske familier har slået telte op i Gribskov og holder bålfest på stedet. Festen fortsætter, selv om brandvæsenet ønskede at slukke bålene. Foto: Ekstra Bladet

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Flere familier har fået lov til at fortsætte bålfesten i Gribskov i Nordsjælland, hvor de hele dagen har fejret den muslimske eid.

Det fortæller vagtchefen ved Nordsjællands Politi, Dan Houtved, til Ekstra Bladet.

Bålfesten fortsætter, selv om politiet har fået flere anmeldelser fra bekymrede borgere, som ikke har kunnet forstå, at deltagerne ved festen har valgt at tænde bål på trods af afbrændingsforbud under tørken.

Først ankom brandvæsenet for at slukke bålene i skoven ud til Gammel Frederiksborgvej ved Helsinge, hvor næsten 30 havde slået telte op og sad og hyggede sig ved bålet. Men da brandfolkene ikke kunne få deltagerne til at forstå nødvendigheden af at slukke bålet, måtte politiet tilkaldes, så brandfolkene kunne få arbejdsro.

Ved politiets ankomst blev flere af deltagerne imidlertid ualmindelig oprørte over udsigten til, at bålet skulle slukkes.

Vidner har fortalt til Ekstra Bladet, at der - mens politi og brandvæsen forsøgte at komme til - blandt andet blev kastet med grene efter politi og brandvæsen.

- Som jeg har fået det refereret, var flere temmelig ophidsede. Vi vurderede, at det var bedre at trække os, fordi vi ikke ønskede en konfrontation med de mennesker. Der var både kvinder og børn til stede, siger Dan Houtved til Ekstra Bladet.

I stedet har politiet bedt brandvæsenet om at holde ekstra øje omkring stedet både under og efter, at eid-festen er slut.

Vagtchefen fortæller til Ekstra Bladet, at eid-festen allerede begyndte til formiddag i Gribskov. Politiet har fundet ud af, at den lokale skovfoged havde givet tilsagn til, at de muslimske familier anvendte en bålplads i skoven. Skovfogeden havde også givet tilsagn til, at deltagerne brændte bål af.

- Det var der så en indsatsleder fra brandvæsenet, der var noget uenig i, og brandvæsenet ville derfor slukke bålet alligevel. Der måtte vi så fortælle til indsatslederen, at det ikke er lige til, når de faktisk har fået accept i strid med afbrændingsforbuddet af den lokale skovfoged, siger Dan Houtved til Ekstra Bladet.

- Og skulle vi alligevel vælge at følge brandvæsenets opfordring, så ville det have krævet en konfrontation, som vi altså vurderede ikke var hensigtsmæssig.

Der er ingen melding om, at bålfesten har ført til, at der er gået ild i noget, som der ikke skulle være gået ild i.

Det har ikke været nødvendigt at sigte eller anholde nogen under urolighederne, fortæller vagtchefen.