Myndigheder anklager tre chefer efter Fukushima-ulykke

Tre chefer anklages for ikke at have sikret det japanske atomkraftværk Fukushima mod nedsmeltning.

Følg Krimi

Godt fem år efter atomulykken på det japanske kraftværk Fukushima er tre tidligere chefer for Tokyos energiselskab, Tepco, blevet anklaget for brud på sikkerheden på kraftværket.

Anklagen lyder på negligering af regler med skader og død til følge og er det første sagsanlæg som følge af katastrofen, der skete i 2011.

De tre personer er ikke anholdt, og det forventes, at de vil erklære sig ikkeskyldige, når retssagen er sat til at starte næste år, skriver lokale medier ifølge Reuters.

Det retlige efterspil kommer næsten fem år efter katastrofen, der blev udløst af et jordskælv og en efterfølgende stor tsunami, som raserede kysten. Det førte til, at køleanlægget på atomkraftværket i Fukushima blev sat ud af spil, og tre reaktorer smeltede ned.

Ulykken var den værste atomkatastrofe, verden har set siden Tjernobyl-ulykken i 1986, og den tvang 160.000 mennesker til at forlade deres hjem - hvoraf mange aldrig kan vende tilbage.

Selskabet Tepco har siden ulykken haft store problemer med at få afviklet det katastroferamte atomkraftværk, der ligger omkring 220 kilometer nord for Tokyo.

Hele fasen med oprydningen har været plaget af skandaler, og selskabet har mødt hård kritik for de nedsmeltninger, der fandt sted på kraftværket.

I august 2013 lækkede omkring 300 ton radioaktivt vand fra en lagringstank på oprydningsområdet.

Lækagen var så giftig, at hvis en person stod en halv meter væk, ville vedkommende inden for en time blive udsat for radioaktiv stråling, der er fem gange højere end den, der er tilladt for arbejdere på et atomkraftværk i et helt år, lød vurderingen dengang fra Tepco.

Samtidig mener mange, at Tepcos håndtering af krisen efter Fukushima-katastrofen har vanskeliggjort og forhalet en genåbning af Japans atomkraftværker.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?