Mystik om 30 danskeres skæbne i Islamisk Stat

En større gruppe her fra landet befinder sig i Islamisk Stats sidste bastioner i det sydlige Syrien eller er fanget i forskellige faser af flugt fra det døende kalifat

Ekstra Bladet fulgte i sommeren 2016 den desperate far Yasar Olgun, da han forsøgte at bremse sine to døtre, før de indrejste i Islamisk Stat. Det er endnu uvist, hvor pigerne er endt. Foto: Jakob Jørgensen
Ekstra Bladet fulgte i sommeren 2016 den desperate far Yasar Olgun, da han forsøgte at bremse sine to døtre, før de indrejste i Islamisk Stat. Det er endnu uvist, hvor pigerne er endt. Foto: Jakob Jørgensen

Islamisk Stat er nedkæmpet i Irak, og kalifatet spjætter i sine sidste dødskramper i Syrien. Masser af danskere har kæmpet i Mellemøsten og har i forskellige bølger af udrejse grebet til våben i drømmen om at skabe en islamisk stat.

Ekstra Bladets kilder fortæller, at omkring 30 danskere i øjeblikket er fanget i forskellige faser af flugt fra kalifatet. 

Den seneste strøm af udrejste talte omkring 12 helt unge mænd og kvinder, som hen over sommeren sidste år stak af sted for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Få historien om to af dem her:

Danske skolekammerater fanget i kalifatets dødskamp

Politi, efterretningstjenester og pårørende ønsker ikke at fortælle, hvor mange af de udrejste Syrienskrigere er på vej tilbage, er døde eller fanget i forsøget på at flygte til deres hjemlande. 

Ekstra Bladet har før fortalt, hvordan flere tidligere danske IS-krigere sidder fængslet i Tyrkiet, og en 25-årig ung dansk-kurder fra den københavnske vestegn sidder i husarrest i Tyrkiet. En anden kurder og hans kone fra den seneste bølge af Syriensfarende sidder fængslet i Raqqa hos den kurdiske YPG-milits.

En kolonne krigere fra Islamisk Stat marcherer gennem den syriske by Raqqa i i 2014 under kalifatets storhedstid. I dag er de rabiate fanatikere på flugt overalt. Foto: AP
En kolonne krigere fra Islamisk Stat marcherer gennem den syriske by Raqqa i i 2014 under kalifatets storhedstid. I dag er de rabiate fanatikere på flugt overalt. Foto: AP

Tendens i tendensen
Status på den seneste større strøm af udrejste Syriensfarende fra sommeren 2016 kan visualiseres ved at kaste blikket mod Høje Gladsaxe. De syv betonblokke bliver et billede på den landsdækkende problematik.

I sommeren 2016 rejste fire unge mod kampen for det islamiske kalifat. Halvandet år senere er ingen af dem vendt tilbage, og sporerne efter de fire unge mænd og kvinder forsvinder i det syriske sand, fortæller kilder med indsigt i miljøet til Ekstra Bladet. 

I Gladsaxe Kommune kender de til en række sager med formodede Syriensfarende og har i samarbejde med det lokale politi og andre myndigheder oprettet et beredskab til at tage i mod hjemvendte, fortæller SSP-konsulent Jeanette Vamdrup Jacobsen.

– Vi har forberedt os på, hvis nogle skulle komme hjem. Vi har ikke hørt, at nogle er kommet tilbage. Men det kan tænkes, at nogle af kvinderne kommer tilbage med børn, ligesom vi vil hjælpe med afradikalisering, psykologhjælp og den slags, siger hun.

I øjeblikket kører en række sager ved de danske domstole i forhold til den første større bølge af Syrien-krigere, som rejste ud omkring 2013.

Flere er idømt lange fængselsstraffe og frakendelse af dansk statsborgerskab, og den hårde linje i forhold de hjemvendte får både SSP-folk og eksperter til at frygte, at forældre og pårørende vil forsøge at skjule de hjemvendte herhjemme eller i udlandet.

Læs mere om de første udrejste her:

Terror-listerne fra Islamisk Stat: Her er de danske Syrien-krigere

Farligere end nogensinde
Fælles for de fleste af den første bølge af Syrien-krigere fra 2013 er, at de kun var af sted i kort tid. Den seneste større bølge af unge, som tog til kalifatet i sommeren 2016, tæller omkring 12 mænd og kvinder, og de har indtil nu været af sted i omkring 1,5 år. Det øger deres farlighed.

– Vi hører fra flere lande, at de, der kommer hjem, stadig er dedikerede til sagen og dermed farlige. Det gælder også børn, som er blevet indoktrineret. De her mennesker skal man holde øje med mange år ud i fremtiden. Derfor gør vestlige regeringer også så lidt som muligt for at få de her folk hjem, fortæller terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshøjskole.

Ekstra Bladet er gennem de seneste år løbende gået tæt på Islamisk Stat og danskerne, der har kæmpet for terrororganisationen. Læs nogle af artiklerne her:

IS-sexslavers rystende beretning: Voldtaget flere hundrede gange

Dansk Syrien-kriger i Raqqa: Voldtægt af vantro er ok

Fra Snapstinget til martyrdøden i Syrien: Sådan var dansk koks hemmelige liv

'Emiren fra Aarhus' fængslet i hemmelig terror-sag

Barsk fortælling: Sådan er livet som slave hos Islamisk Stat

Sådan scorer Islamisk Stat kassen på fed fidus