Annonce:
Annonce:

Mystik om skud-drama ved Tivoli: Nu er der opsigtsvækkende nyt

50-årig ønskede muligvis at dø ved 'suicide by cop', da han truede betjente med revolver og affyrede løse skud

Video optaget kort efter skyderiet. (Foto: Privat/Jakob Jørgensen/Kenneth Meyer)
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

Mens både Københavns politi og politiklagemyndigheden fortsat intet vil sige om skyderiet ved Tivoli i fredags, hvor to politifolk blev truet med revolver af en 50-årig mand, som de skød på stedet, kan Ekstra Bladet nu afsløre nye opsigtsvækkende oplysninger om skud-episoden.

Den 50-årige var bevæbnet med en tromlerevolver og iført skudsikker vest, da han gik hen mod to politibetjente, der netop havde stoppet en motorcykel med to unge mænd i et rutinetjek.

Han sigtede mod betjentene og trykkede på aftrækkeren på sin revolver flere gange. Revolveren 'klikkede' de to første gange, men så gik der et eller flere skud af, og begge betjente skød den 50-årige på stedet.

Annonce:

De kriminaltekniske undersøgelser af revolveren viser, at der kun var løse skud i tromlen, der rummer seks skud, og at betjentene derfor ikke var i reel livsfare, da de blev beskudt.

Advokater: Betjentene handlede korrekt
Men det kunne betjentene naturligvis ikke vide, og ifølge betjentenes advokater Martin Cumberland og Stine Gry Johannessen handlede politifolkene helt 'efter bogen', og de var berettiget til at skyde i situationen, hvor de følte sig i overhængende livsfare.

Betjentene affyrede formentlig fem-seks skud, hvoraf flere muligvis blev stoppet af den 50-åriges skudsikre vest. Men han blev såret af et skud i låret og et i skulderen, der trængte ind og ramte rygmarven.

Den 50-årige er stadig indlagt, men han meldes udenfor livsfare. Han er varetægtsfængslet 'in absentia' til den 27. juni, men skal fremstilles i retten, så snart han er rask nok til det.

artiklen fortsætter under billedet

Revolveren indeholdt kun løse skud. Foto: Kenneth Meyer
Revolveren indeholdt kun løse skud. Foto: Kenneth Meyer
 

Politiets teknikere konstaterede hurtigt, at der kun var affyret løse skud mod politiet.

Annonce:

Ikke sigtet for drabsforsøg
Derfor blev den 50-årige heller ikke i dommervagten sigtet for drabsforsøg mod betjentene, men alene for vold eller trussel om vold efter straffelovens § 119, stk. 1.

Det fremgår af retsbogen fra grundlovsforhøret, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, at den 50-årige heller ikke er sigtet efter straffelovens § 192a om besiddelse af skydevåben under særligt skærpende omstændigheder.

Den sigtelse rejses ellers altid, når nogen har besiddet et skarpladt skydevåben på et offentligt sted - men bestemmelsen kan ikke bruges, når der alene er tale om et løsskuds-våben.

Kilder bekræfter overfor Ekstra Bladet, at der udelukkende var løse skud i gerningsmandens revolver.

Alt tyder på, ifølge kilderne, at motivet til den desperate handling synes at være, at den 50-årige ønskede at dø ved 'suicide by cop', hvor en person provokerer politiet til at skyde ham.

Gidseltager: Skyd mig eller jeg dræber hende

Annonce:

Det er sket mindst to gange tidligere i Danmark. Det taler imod teorien, at manden var iført skudsikker vest, men det kan hænge sammen med, at han ville tvinge politiet til at skyde ham i hovedet.

Pistolmand skød mod to betjente: 'Politiet skulle dræbe mig'

Hvis en bevæbnet gerningsmand, der er er iført skudsikker vest, åbner ild, så er politifolk trænet til at skyde efter hovedet. Den 50-årige blev dog ikke ramt i hovedet, men skuddet i skulderen anrettede store skader.

Advarede betjente
Den dramatiske episode begyndte, da en patruljevogn standsede en motorcykel med to unge mænd på H.C. Andersens Boulevard til et rutine-tjek.

Føreren skulle vise kørekort, men det nåede han ikke, før motorcyklens bagsædepassager, en 19-årig, så den 50-årige skridte hurtigt over vejen og hen mod betjentene, der stod med ryggen mod ham.

Da manden, der var velklædt, kom tæt på, trak han revolveren og sigtede mod den ene betjents nakke.

Annonce:

- Min klient råber 'Pas på. Han har en pistol'. Betjentene vender sig om, og revolvermanden trykker to gange på aftrækkeren, hvor revolveren 'klikker'. Men så lyder et eller flere skud, og betjentene skyder manden fem-seks gange, siger Rasmus Sølberg, der er advokat for den 19-årige.

artiklen fortsætter under billedet

To unge på en motorcykel blev tilfældigt og helt uskyldigt involveret i skuddramaet ved Tivoli fredags. De blev løsladt efter to timer. Foto: Anthon Unger.
To unge på en motorcykel blev tilfældigt og helt uskyldigt involveret i skuddramaet ved Tivoli fredags. De blev løsladt efter to timer. Foto: Anthon Unger.
 

De to unge på motorcyklen og betjentene løber alle i dækning.Den 19-årige gemmer sig bag et skilt. Kort efter er en indsatsstyrke fremme, og de to unge på motorcyklen bliver lagt i håndjern, mens betjente med automatvåben sigter på dem. Et vidne udpeger den 19-årige og siger, 'det var ham'.

Så politiet troede først, at de unge på motorcyklen måske var involveret med revolvermanden.

Ambulancefolkene tager den skudsikre vest af den 50-årige, og kører ham på hospitalet.

- Han ligger fuldkommen livløs, og min klient tror, at han er død, siger advokat Rasmus Sølberg.

- Du har reddet mit liv
De to unge bliver løsladt efter to timer, og de er ikke sigtet for noget.

Annonce:

Den ene betjent takkede den 19-årige efterfølgende og sagde: - 1000 tak. Du har reddet mit liv. Jeg har kone og børn, sagde betjenten - som på det tidspunkt ikke vidste, at det var løse skud, der var affyret mod ham og kollegaen.

Mændene fra motorcyklen følte nærmest, de var med i en film.

- Det har været en ekstrem voldsom oplevelse for dem, siger advokat Rasmus Sølberg.

Det er ikke lykkedes for Ekstra Bladet at få kommentarer fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed og fra Københavns politi.

DUP´en undersøger, om de to betjente har handlet korrekt. Og det mener betjentenes advokater Martin Cumberland og Stine Gry Johannessen, der har været med til DUP´ens afhøringer af betjentene, at de har.

Advokaterne ønsker ikke at kommentere sagen, så længe den efterforskes. Stine Gry Johannessen siger dog, at betjentene har gjort, som de skulle, og at episoden er håndteret 'fuldstændigt efter bogen'.

Advokat Martin Cumberland siger: - Der var tale om godt politiarbejde. Der er intet at udsætte på deres handlinger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: