Mystisk fil dukker op i CSC-hackersag

Rigspolitiet modtog angiveligt bevismateriale i CSC-sag hele tre måneder før efterforskning blev indledt

En krypteret fil med vigtig information om et storstilet hackerangreb på offentlige danske registre blev allerede i september 2012 sendt fra den svenske efterretningstjeneste Säpo til Rigspolitiet i Danmark.

Det fremgår af en brevveksling mellem PET og Säpo, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Det har tidligere været fremme, at dansk politi i over et halvt år sad henvendelser fra kollegerne i Sverige overhørig, før man iværksatte en efterforskning, som i oktober sidste år førte til dom over en kendt svensk internetaktivist.

Rigspolitiet og PET var i november ude og beklage, at man først indledte en efterforskning i januar 2013, selv om man allerede i juni 2012 af svenskerne blev advaret om, at virksomheden CSC i Danmark kunne være offer for hackere.

Oplysningerne fra aktindsigten tyder nu på, at der ikke bare er udvekslet information, men regulært bevismateriale i løbet af efteråret 2012.

Det fremgår af en skrivelse fra Säpo til PET, hvor svenskerne oplyser, at de 19. september 2012 sendte en krypteret fil med oplysninger fra en beslaglagt hackercomputer til Danmark.

Skrivelsen er dateret 12. oktober 2012, og i den konstaterer Säpo, at man trods afsendelsen af oplysningerne ikke har hørt noget fra Danmark.

- [ ...], hvilket gør os bekymrede, eftersom eventuelt yderligere bevis, som måtte være i Danmark og have interesse ved en eventuel dansk efterforskning, kan gå tabt. Vi vurderer, at det også kan vedrøre national sikkerhed i Danmark, lyder det i Säpos brev.

Hvad den krypterede fil indeholdt er uvist. Men Politiken har tidligere fortalt, at en medarbejder i Säpo 18. september orienterede Rigspolitiet om, at en såkaldt RACF-fil var blevet stjålet - altså dagen inden, Säpo sendte en "krypteret fil" til politiet i Danmark.

RACF-filen indeholdt oplysninger om brugernavne og kodeord til brugerne af CSC's systemer, hvor offentlige registre med personfølsomme oplysninger lå.

Ritzau har forelagt oplysningen om den mystiske fil for advokaterne Luise Høj og Michael Juul Eriksen, som var forsvarere, da CSC-sagen blev behandlet ved Retten på Frederiksberg i efteråret.

Ingen af dem har tidligere hørt, at der skulle være sendte sådan en fil fra svensk til dansk politi.