Mystisk område frygtet: Her forsvinder folk hver dag

I området, hvor 43 mexicanske studerende sidste år forsvandt og blev dræbt, er det helt normalt, at indbyggere forsvinder og aldrig bliver fundet i live igen

Her er flere af de mennesker, som er forsvundet i Mexico. (AP Photo/Dario Lopez-Mills)
Her er flere af de mennesker, som er forsvundet i Mexico. (AP Photo/Dario Lopez-Mills)
Følg Krimi

19-årige Berenice Navarijo Segura boede sammen med sin familie i den mexicanske by Cocula i det berygtede Iguala-område. Hun skulle til skolefest en dag i juli for to år siden, men måtte vente med at tage afsted, da der lød skud ude foran deres hjem.

Hun sagde farvel til familien og hoppede op bag på sin kærestes motorcykel.

Det var det sidste, man så til den unge pige.

Hendes uvisse skæbne er aldrig blevet opklaret, men det er dog langt fra noget enestående tilfælde. Bare den samme dag forsvandt 16 andre personer, heriblandt den 19-årige piges kæreste.

Det er nyhedsbureauet AP, som har sat fokus på det berygtede mexicanske område omkring byen Iguala, hvor kriminaliteten med bander og narkokarteller sætter dagsordenen.

43 studerende forsvandt
Berenices forsvinding skete samtidig mere end et år inden, den internationale offentlighed fik nys om de 43 studerende, der pludseligt forsvandt i samme område, efter de var blevet pågrebet af mexicansk politi. Efterfølgende er flere af dem blevet fundet døde i en udbrændt massegrav.

Forfærdelsen var enorm, da nyheden kom ud i efteråret 2014, og selvom en masseforbrydelse mod 43 studerende er ekstraordinær - også i det mexicanske samfund - så er det efterhånden blevet mere normalt for beboerne i området at frygte for deres eget liv, når de begiver sig udenfor.

Iguala

Iguala-området ligger i staten Guerrero, der har omkring 300.000 indbyggere, og som ligger omkring 180 km syd for Mexico City.

I september 2014 forsvandt 43 studerende fra Iguala. De demonstrerede mod byens borgmester, og blev i den forbindelse pågrebet af politiet. Siden da er ingen af dem blevet fundet i live. Seks lig er blevet fundet i en udbrændt massegrav.

Efterforskningen har vist, at korrupte politibetjente overlod de studerende til lokale gangstere, som dræbte dem og derefter forsøgte at brænde alle spor efter dem væk.

Siden 2007 er mere end 25.000 mennesker meldt savnet i Mexico, der har omkring 122 millioner indbyggere.

Politichef går af efter mexicansk massakre

11 lemlæstede lig dukker op nær mexicansk massakre

Inden historien om de 43 studerende dukkede op, valgte de fleste familier i området at tie stille til myndighederne omkring deres pårørende, som lige pludseligt var forsvundet.

Det gjorde de af frygt for at miste deres eget liv.

Samles for at lede
Men nu samles flere af dem ugentligt for at lede efter forsvundne pårørende og efterlyser dem med billeder, der bliver hængt op eller delt ud. Myndighederne er dog ingen stor hjælp, hvorfor de må tage sagen i egen hånd.

Der bliver ledt efter forsvundne mennesker i et øde område af Iguala. Her er der blevet fundet en sko af en af de pårørende. (AP Photo/Dario Lopez-Mills)
Der bliver ledt efter forsvundne mennesker i et øde område af Iguala. Her er der blevet fundet en sko af en af de pårørende. (AP Photo/Dario Lopez-Mills)
 

Trods den store fokus på det åbenlyse problem, er de mystiske forsvindingssager er på ingen måde stoppet efter historien om de 43 studerende.

Således er mindst 292 mennesker siden da blevet tilføjet listen over forsvundne mennesker fra Iguala-området.

Guillermina Sotelo leder efter sin forsvundne søn. (AP Photo/Dario Lopez-Mills)
Guillermina Sotelo leder efter sin forsvundne søn. (AP Photo/Dario Lopez-Mills)
 

43 dræbt i Mexico: Kun to knogler kan identificeres

Mexicansk borgmesterpar eftersøges for forsvindinger

Ingen aner, hvad der er blevet af dem. Men der er flere gode bud:

Narkokarteller kan have brug for arbejdskraft, angreb på konkurrenter, afpresning, straf for bortførelser, der gik galt eller likvideringer af vidner. Mulighederne er efterhånden mange.

84 mennesker fremviser hver især et billede af en pårørende, som er forsvundet. (AP Photo/Dario Lopez-Mills)
84 mennesker fremviser hver især et billede af en pårørende, som er forsvundet. (AP Photo/Dario Lopez-Mills)
 

Håbet er der stadig
Og selvom alt håb kan synes ude, så vælger flere familier at blive boende trods den overhængende fare, da muligheden for at se sin kære altid vil være til stede.

Som den 19-årige pige Berenice Navarijo Seguras mor fortæller:

- Jeg håber, at min datter dukker op. Jeg har altid haft den følelse. Jeg har det som om, at hun kan komme tilbage hver en dag. Det er som om, hun bare har været ude at rejse, siger Segura Giral til AP.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+