Nabo til attentatmænd som skød 26-årig: Her skjulte de sig for politiet

Nabo undrede sig over tre udlændinge, der opførte sig mistænkeligt. Det var ham, der gav politiet det tip, der førte til anholdelsen af to formodede attentatmænd, fortæller han

Det var i dette hus, at to formodede gerningsmænd ifølge politiet skjulte sig i flere dage, inden de blev anholdt natten til onsdag. (PRIVATFOTO)
Det var i dette hus, at to formodede gerningsmænd ifølge politiet skjulte sig i flere dage, inden de blev anholdt natten til onsdag. (PRIVATFOTO)

En nabo var vaks ved havelågen og er den egentlige årsag til, at to formodede attentatmænd fra skudepisoden i Roskilde sidste torsdag nu er blevet anholdt og varetægtsfænglet.

Det fortæller han selv til Ekstra Bladet. Han ønsker ikke sit navn frem, men Ekstra Bladet er bekendt med mandens fulde identitet.

For fire dage siden lagde han sammen med sin gravide hustru mærke til, at naboejendommen, som han forklarer er lejet ud af et udlejningsselskab, pludselig havde fået nye lejere. Og det var ikke tyskere, som det plejer at være.

Efter tre dage med konstant undren valgte han at ringe til politiet for at gøre opmærksom på sine usædvanlige tilsyneladende ferierende gæster inde på naboejendommen.

- De opførte sig mærkeligt. Stod og kiggede ud ad vinduerne og holdt øje. Trak gardinerne for. Og så havde de en svært provokerende attitude, siger naboen til Ekstra Bladet om årsagen til, at han valgte at ringe til politiet tirsdag klokken 22.30.

Krimi To eftersøgte anholdt for skudattentat i Roskilde: Skjulte sig i sommerhus

Politi vidste hvem attentatmænd var
Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er to mænd på 22 og 23 nu blevet anholdt. De er sigtet for at stå bag skudattentatet i Roskilde i torsdags klokken 20, hvor en 26-årig mand fra Hvalsø blev ramt af skud i arme og ben i Ringstedgade i Roskilde. Siden har mændene været eftersøgt.

- Vi vidste, hvem de var, og de var klar over, at vi var ude efter dem, siger efterforskningsleder Ove Pedersen, som onsdag formiddag bekræftede over for Ekstra Bladet, at de to nu var blevet anholdt.

Den 26-årige mand var ifølge politiet ikke i noget tidspunkt i livsfare, fordi han alene blev ramt i arme og ben. (Foto: Kenneth Meyer)
Den 26-årige mand var ifølge politiet ikke i noget tidspunkt i livsfare, fordi han alene blev ramt i arme og ben. (Foto: Kenneth Meyer)

Naboen nåede at komme i dialog med de to mænd, som havde indlogeret sig med en tredje mand, der ifølge politiet ikke har noget at gøre med skudepisoden. Han er derfor blevet løsladt efter afhøring. Men der var også en kvinde i udlejningsejendommen, fortæller han.

- De var alle udlændinge. Det var kun den ene, der talte dansk og meget gebrokkent, siger naboen og fortæller videre:

- De stod også og kiggede grimt efter min kone. Og så var de meget højlydte. I forgårs var deres skraldespand røget ud over det hele. Det måtte jeg bede dem om at samle op. Der fik jeg bare et par ukvemsord tilbage. Den ene sagde 'luk røven' til mig. Men den var trods alt samlet sammen et stykke tid senere, forklarer han.

Krimi Skyderi i Roskilde efterforskes som drabsforsøg

Kæmpe politiopbud
Han så de tre mænd og kvinden ankomme sammen med en repræsentant fra det udlejningsselskab, der lejede ejendommen ud. Herefter indlogerede de sig. Han fortæller, at efter tre dage, da først politiet var blevet informeret om hans observationer, så gik det hurtigt.

- De ringede tilbage kort efter og fortalte, at mig og min kone skulle holde os i ro, og at politiet ville ankomme talstærkt. Det skal jeg lige love for, at de gjorde. Der kom 12-15 biler klokken 0.30. Og de har været her i området lige indtil ti-tiden i formiddags. Et par af hundevognene blev her til klokken 13 i dag, siger naboen.

Flere vogne med hunde har også været på stedet. Og hundeførere har gennemtrevlet området Marielyst Strandpark. Noget tyder på, at det ikke er lykkedes politiet at finde det skydevåben, der blev anvendt under attentatet.

Krimi Politiet jager to mænd efter nedskydning

- En af hundeførerne var noget duknakket, da han fortalte mig, at de ikke havde fundet våbnet, siger naboen.

Den ene løb væk
Den del ønsker efterforskningsleder Ove Pedersen imidlertid ikke helt at bekræfte. På spørgsmålet om, hvorvidt naboens opfattelse er udtryk for, at politiet stadig mangler gerningsvåbnet, siger Ove Pedersen:

- Hvad tror du selv?

Ove Pedersen vil gerne bekræfte, at politiet har været massivt til stede i kvarteret omkring sommerhuset.

- Vi har ransaget huset indtil for kort tid siden. Det var bevogtet hele natten, og så snart det blev lyst har vi ransaget huset og et større område omkring. Når vi har haft hundeførere på stedet, skyldes det også, at den ene af dem løb væk, da vi kom. Han blev senere fundet af en politihund, siger Ove Pedersen.

Ekstra Bladet har været i dialog med den medarbejder i udlejningsselskabet, som lejede sommerhuset ud til de mænd, der nu er anholdt.

- De kom i lørdags og havde egentlig udset sig et andet sommerhus, men det kunne vi ikke levere. Så vi tilbød dem dette sommerhus i stedet. De betalte for lejemålet og det hele, og der var ingen problemer indtil i dag, hvor politiet kom til middag og afleverede nøglen, siger medarbejderen, der foretrækker anonymitet.

Den private ejer af sommerhuset, der ikke har noget som helst at gøre med lejerne eller den politisag, de nu er blevet blandet ind i, er blevet orienteret om politiets aktion og om Ekstra Bladets omtale af sagen.