Nanna-overfaldet: Derfor er 16-årig fængslet derhjemme

Den 16-årige, der er varetægtsfængslet i surrogat hos sine forældre efter overfaldet på Nanna Skovmand, er med i en ny forsøgsordning, som Københavns Kommune har iværksat

PRIVATFOTO
PRIVATFOTO
Følg Krimi

Drengen, der mandag af Københavns Byret blev varetægtsfængslet i surrogat hjemme hos sine forældre på Vesterbro, for at han skal kunne passe sin skole og være i hjemlige omgivelser, er nøje udvalgt af Københavns Kommunes socialforvaltning. Det er, fordi kommunen vurderer, at man kan få ham på ret køl igen med intensiv støtte fra drengens egen familie, hans skole og Københavns Kommune.

Det siger hans advokat, Peter Trudsø.

16-årig sigtet nu fængslet hos mor og far

Den 16-årige var den eneste af de fem nu sigtede for overfaldet på Nanna Skovmand og hendes kæreste Mads julenat på Vesterbro, som ikke i forvejen var kendt af Københavns Kommunes socialforvaltning forud for overfaldet. Og kommunen har derfor nøje vurderet, om han kommer fra en ressourcestærk familie, som man mener er i stand til at støtte op om ham, inden aftalen er blevet skruet sammen og forelagt en dommer.

Nanna: Nu tør jeg ikke gå udenfor en dør

– Min klient har hidtil siddet varetægtsfængslet på Sønderbro siden 14. januar. Det er en lukket institution for unge, og det er et barsk sted, så han var selvfølgelig glad for, at han kunne komme hjem til sin familie.

Mandag var han hjemme igen hos sine forældre og søskende og kan starte på noget, der minder om en almindelig hverdag, selv om han fortsat er varetægtsfængslet, men nu i surrogat.

Fortroligt notat: Volds-sigtede unge nægtede at modtage hjælp

I sidste uge blev den 16-åriges advokat, Peter Trudsø, kontaktet af Københavns Kommune, som forelagde planen for ham, inden den 16-årige og de fire andre sigtede i sagen skulle fremstilles for en dommer i mandags med henblik på at få varetægtsfængslingen forlænget.

– Jeg kendte intet til det pilotprojekt, som Københavns Kommune har iværksat sidste efterår med henblik på at forkorte varetægtsfængslingen for de unge københavnere i alderen 15-17 år, der hvert år bliver varetægtsfængslet på en lukket døgninstitution.

Nanna: Jeg blev slået ned med kæder juleaften

– Det er noget helt nyt, som Kommunen har sat iværksat, og så har man valgt min klient ud til at være velegnet til det. Både Københavns Byret og Østre Landsret har besluttet, at min klient skal varetægtsfængsles i sit hjem, så han får en chance.

– Hvordan kom det på tale, at den 16-årige skulle varetægtsfængsles hos sine forældre?

– Kommunen spottede min klient ud og tog kontakt til mig og spurgte, om jeg havde noget imod, at de havde kontakt til min klient om denne ordning. Han var blevet spottet ud, som een man kan bygge på og var villig til at lægge nogle kræfter i. Nogle af de andre sigtede i sagen har, som det også er fremgået af Ekstra Bladet, knap så gode personlige forhold. Både min klient og hans far har skrevet under på den aftale, der er lavet med Københavns Kommune.

Fem anholdt efter julevold

– Jeg synes, at det vigtigt at understrege, at ordningen med min klient er iværksat på baggrund af en grundig indstilling fra Københavns Kommune. Både byret og landsret har godkendt ordningen, som er en del af et forsøgsprojekt. Og der er et meget nøje opsyn med min klient og et godt samarbejde med min klients familie. Det er mit håb, at en tilsvarende ordning vil kunne bruges i en række sager fremover, siger advokat Peter Trudsø.

– Er han så glad for, at han er kommet hjem?

– Det at være på en lukket døgninstitution som Sønderbro er ikke sjovt. Det er et ganske hårdt miljø. Så at komme ud af den institution og lave noget fornuftigt i hverdagen er langt at foretrække.

Ekstra Bladet ville gerne have talt med den 16-årige forældre, men gennem advokat Peter Trudsø lader den 16-åriges far vide, at han ikke er interesseret, fordi han ønsker ro om sin søn.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby