Narko-bagmænd fik millioner i udbytte

Hovedmænd i international narko-ring fik 16 års fængsel for at smugle store mængder af hård narkotika fra Holland til Danmark

Retten i Viborg har mandag brugt video ved afsigelsen af en dom i en stor narkosag. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Retten i Viborg har mandag brugt video ved afsigelsen af en dom i en stor narkosag. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

To hovedmænd i en international narko-ring med solide million-fortjenester blev mandag idømt 16 års fængsel for smugling af 92 kilo kokain ind i Danmark efter en langvarig domsmandssag i Retten i Viborg.

Det er et kilo mindre end de var tiltalt for, da sagen begyndte i december 2019.

Der er tale om den 31-årige hollænder Rustam Gusneev med bopæl i Silkeborg, og hans et år yngre ukrainske kumpan Oleksandr Dmytruk.

Dommene er udløber af en langvarig efterforskning i Midt- og Vestjyllands Politi og ikke færre end 20 retsdage mod de i alt seks tiltalte mænd i alderen 30 til 44 år. Ingen af dem er danskere.

Millionbeløb i udbytte
Sagen drejer sig om indsmugling af kokain i store mængder fra Holland. Det strakte sig fra oktober 2017 og frem til sommeren 2018 og er trevlet op i samarbejde med hollandsk politi.

I en større aktion forrige jul skred Midt- og Vestsjællands Politi og kolleger fra andre kredse til anholdelse af flere af de mistænkte.

To af de nu dømte ukrainske mænd blev anholdt i Polen, hvorfra de senere blev udleveret til Danmark.

Politiets specialanklager Lise Hebsgaard oplyser til Ekstra Bladet, at der i sagen er konfiskeret et udbytte på mere end tre millioner kroner på forskellige adresser i Danmark.

Fængsel til fire andre
Udover de to hovedmænd er fire mænd dømt i sagen. Det drejer det sig om de to ukrainske kurerer Petro Koberniuk, der smuglede 51 kilo til landet, og Mykola Neroda, som havde 41 kilo med i bagagen fra Holland.

De blev begge idømt 13 års fængsel. På hver smuglertur havde de to mænd et kilo kokain med sig.

Endelig er to syrere, Mohammed Jalal Muslim og Tarek Alkhoder, straffet med fængsel i 11 år og med 9 år og 3 måneder. De er fundet skyldige i at have håndteret en del af ulovlige smuglergods.

Lige som de andre dømte i kokain-ligaen er de for bestandig blevet udvist af Danmark.

Fem af de dømte har straks anket dommene i håb om at opnå frifindelse, mens Petro Koberniuk har udbedt sig betænkningstid med hensyn til en mulig anke.

Dømt for hvidvask
Normalt afsiges domme i retsmøder, hvor de tiltalte er til stede. Men på grund af Covid-19-smittefaren blev retssagen afsluttet på en anden måde.

De tiltalte mænd har siddet med deres forsvarere og en videoforbindelse til retten i de arresthuse rundt omkring i Jylland, hvor de har opholdt sig. 

I sagskomplekset er en 54-årig jysk rengøringsassistent tidligere blevet dømt. Hun havde vekselbureau og hvidvaskede her 5,8 sorte millioner kroner, mente Retten i Kolding. Det udløste sidste år en straf på to år bag tremmerne.