Nato afviser Ruslands beskyldninger om usynlige fly

Usandt, når Rusland beskylder Nato for at flyve uden transponere. Beskyldningen kommer også fra Sverige

Følg Krimi

Nato-talsmand Oana Lungescu afviser mandag udtalelser fra det russiske forsvarsministerium om, at også Nato-fly i Europa slukker for de radiosendere, der hjælper civile luftfartsmyndigheder med at identificere dem.

Beskyldningen kommer dog mandag også fra Sverige, der ikke er med i Nato, men som ligesom Danmark har haft flere episoder med russiske fly, der er kommet for tæt på svensk territorium og svenske fly.

- Vi har set en udtalelse fra det russiske forsvarsministeriums talsmand om, at Nato-fly ikke anvender deres transponere.

- Det er ikke sandt. Nato-fly overholder internationale sikkerhedsstandarder. Natos Awacs-fly og fly i Natos luftpatruljering tænder altid deres transponere, når de flyver i Europa, siger Lungescu i en skriftlig kommentar.

Udtalelsen fra Nato kommer, efter at en talsmand for det russiske forsvarsministerium søndag har modsagt en række danske og svenske oplysninger om episoden i fredags, hvor et russisk militærfly kom tæt på et dansk passagerfly fra Cimber over Østersøen.

En talsmand for det russiske forsvarsministerium bekræftede søndag over for nyhedsbureauet Itar-Tass, at det russiske fly fløj uden sin transponder slået til.

Talsmanden, Igor Konasjenkov, tilføjede, at Nato-flyvninger tæt på Ruslands grænser "altid foregår med transponderen slået fra".

Den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, besvarede søndag den russiske fremfærd med signalfri flyvninger som "uansvarlig".

Men mandag synes udenrigsminister Margot Wallström at modsige både sin egen forsvarsminister og Natos talskvinde.

- Det er desværre ikke usædvanligt, at også svenske fly har fløjet uden transponder, og det gør Nato-fly også.

- Vi mener, at det her må diskuteres med de internationale organer, og man skal måske også tænke over, om der er brug for bedre tekniske løsninger og aftaler om transponere, sagde Wallström, da hun mandag morgen ankom til EU's udenrigsministermøde i Bruxelles.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+