Navigatør: Derfor er det svært at spore ubådens færden

Politiet har dog stadig flere muligheder for at finde ud af, hvor ubåden har sejlet, siger Kresten Hjelm Pedsern

Ubåden blev hevet op lørdag. Foto: Kenneth Meyer
Ubåden blev hevet op lørdag. Foto: Kenneth Meyer

Københavns Politi er lige nu gang med at klarlægge, hvor Nautilus har været, siden at ubåden sejlede ud af Københavns Havn torsdag omkring klokken 19.00 til den sank fredag formiddag.

Politiet leder lige nu massivt efter den 30-årige svenske journalist Kim Wall, som har været forsvundet, siden hun tog en sejltur med raketbyggeren Peter Madsen torsdag aften. Han er nu sigtet for drab på hende, og han nægter sig skyldig.

Det kan dog godt gå hen og blive svært for politiet at finde ud af, hvor Nautilus har været i løbet af det halve døgn, hvor den var ude at sejle.

- Hvis han dykker, så er han selvfølgelig væk fra radarskærmen, så kan ubåden slet ikke spores. Men når han er oppe på overfladen, så har han utvivlsomt være radarovervåget, siger navigatør og sømand, Kresten Hjelm Pedersen, til Ekstra Bladet.

Svensk redningstjeneste deltager i eftersøgning: Det er ikke sandsynligt vi finder Kim i live

Søndag fortalte vagtholdsleder hos Forsvarets Operationscenter, Ole Theill Sørensen, til Ekstra Bladet, at Nautilus ikke er udstyret med et såkaldt AIS-system, som ellers ville gøre det muligt at følge fartøjet på en computer via netsiden marinetraffic.com.

Og det undrer Kresten Hjelm Pedersen, der har sejlet i mange år.

- Normalt vil alle, som sejler gerne kunne findes i tilfælde af nødsituationer. Derfor er AIS-systemet genialt. Omvendt er det ikke genialt, hvis nogen ønsker at gemme sig, som for eksempel både der fisker ulovligt, derfor er der også nogle, der slukker det. Men det er en helt anden sag, siger Kresten Hjelm Pedersen.

Ifølge tidligere oplysninger, så har Nautilus dykket ned til 40 meter på andre sejlture, og den kan være under vandet i op til 10 timer. Så ubåden kan godt være forsvundet længe, mener Kresten Hjelm Pedersen.

Ekspert efter nye oplysninger om ubåd: Det er meget opsigtsvækkende

Ubåden må være sporet
Men selvom at ubåden mangler et AIS-system, der kunne have gjort det nemt, at spore dens færden, så er politiet ikke helt uden muligheder, mener Kresten Hjelm Petersen.

- Der er et overvågningscenter, VTS-Øresund, som overvåger al skibstrafik gennem Øresund for at sikre broen. De har alle oplysninger om skibe i området. De skal selvfølgelig først lokalisere ubåden ud af mange skibe, men til gengæld er der ikke ret mange, som jo ikke har AIS. Dem kan de jo frasortere, altså bruge udelukkelsesmetoden. Jeg garanterer dig for, at de er i fuld gang med af afspille optagelserne fra torsdag og fredag, fortæller han og fortsætter:

- Det skal nævnes, at hvis du ser en radarskærm, så er der rigtig mange prikker, ekkoer og objekter, som kan være alt fra regnbyger, skibe, fly, bølger. Så det er selvfølgelig ikke nemt at lokalisere et enkelt fartøj, hvis man starter på bar bund. De har fundet ubåden, da den blev lokaliseret og forsøger uden tvivl at følge ekkoet på radaren 'baglæns' på ruten, siger han.

Der hviler en forbandelse over Nautilus – den forbandelse er mig

Meget opsigtsvækkende
Søndag aften kom det frem, at et lastskib næsten var kollideret med ubåden. Ifølge et vidne på lastskibet, så sejlede Nautilus, som man formoder, der var tale om, uden lys.

Og det er ifølge Kresten Hjelm Pedersen fuldstændig vanvittigt.

- Alle skibe skal have lanterne tændt om natten, så man kan se, hvor skibet er på vej hen. Der er ikke nogen og slet ikke i et område som Øresundsbroen, der sejler uden lys. Der er ingen undskyldninger for ikke at have lanternerne tændt, siger Kresten Hjelm Pedersen.

Ifølge vidnet, som har talt med Aftonbladet, så blev ubåden set nord for Øresundsbroen tæt på øen Saltholm.

- Det er et meget trafikeret område. Alle skibe, der skal nord eller syd på, passerer Saltholmen, så det er fuldstændig vanvittigt at sejle uden lanterner, hvis dette har været tilfældet, siger navigatør Kresten Hjelm Pedersen.

Mysteriet om ubådsdrama fortsætter: 'Raket-Madsen' har ændret forklaring