Nødsituation på norsk skib

Man mangler mad, men skibet må ikke komme i land

Tirsdag reddede skibet en båd fyldt med migranter. Video/redigering: AP/Signe Skov

Der er opstået en nødsituation på det norskejede skib Ocean Viking, som har været ude på havet i lang tid, og hvor både 180 overlevende migranter og mandskabet ombord er fare på grund af manglende mad.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB og mediet NRK.

Skibet driver i skrivende stund rundt i Middelhavet ved Sicilien, og situationen betegnes nu som en nødsituation.

I alt syv gange har man fra skibets side bedt om at komme i land, men endnu uden nogen former for held. Italienske myndigheder truer med at beslaglægge skibet, hvis det kommer i havn hos dem.

- Skibet har samlet migranterne op, og en del af dem opfører sig truende. Derudover har der været flere selvmordsforsøg ombord, siger Trym Jacobsen fra Høyland Offshore ifølge NRK. Han er i kontakt med skibet.

Siden coronaudbruddet er både italienske maltesiske havne lukket fra havne med skibe med flygtninge og migranter, som bliver reddet til søs.

I alt er der ni besætningsmedlemmer ombord. En af dem er norsk.

Mellem 25. og 30. juni har skibet samlet migranter op ved i fire forskellige tilfælde.

'Ocean Viking' benyttes af Læger uden Grænser og hjælpeorganisationen SOS Méditerranée.

Skibet hentede torsdag 67 personer om bord fra en båd, som hovedsageligt havde mænd og unge fra Bangladesh og Marokko om bord. De blev torsdag samlet op omkring 100 kilometer fra den italienske ø Lampedusa.

Tidligere samme dag reddede Sos Méditerranée 51 mennesker fra en blå træbåd.

'Ocean Viking' sejlede 22. juni ud fra Marseille, efter at have ligget stille i mange uger på grund af coronapandemien.

En 38-årig nigerianer, Enyinnaya, der blev overfaldet og taget til fange i Libyen, da han rejste gennem landet med sin gravide kone, sad fredag på "Ocean Viking". Ved "Porten til Europa" er han optændt af håbet om at finde sin kone igen, da hun formodentlig rejste videre fra Libyen i den tro, at hendes mand var død.

Den 38-årige blev samlet op fra havet tirsdag sammen med 46 andre migranter, efter at deres gummiflåde var kæntret.

I sit fangenskab blev Enyinnaya afkrævet en løsesum på over 17.000 euro (over 52.000 kroner). Da han kun kunne rejse en del af beløbet, måtte han arbejde for gidseltagerne som mekaniker. Hans prøvelser hos de libyske kriminelle varede i ni måneder. To af hans medfanger døde.

Efter at han kom på fri fod har det været en besættelse for ham at finde sin kone og sit barn, fortæller han.

- Hun troede formodentligt, at jeg var død. Masser af mennesker, troede, at jeg var død, siger Enyinnaya, som sporede sin kone i Italien via Facebook.

Efter at have tjent penge var han på vej til Italien i håb om at finde hende. Han var om bord i den forliste gummiflåde, og han siger, at det var et mirakel at han blev reddet af "Ocean Viking" efter tre dage og tre nætter på havet.

Foto: Shahzad Abdul/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Shahzad Abdul/AFP/Ritzau Scanpix