Nordea solgte igen euro for millioner til hvidvask-central

De kriminelles yndlingsvaluta, 500 euro-sedlen, leverede Nordea for 75 millioner kr. af. Nu sælger banken ikke sedlen længere

500 euro-sedler er populære hos kriminelle, men nu har Nordea stoppet salget af sedlen. (Polfoto)
500 euro-sedler er populære hos kriminelle, men nu har Nordea stoppet salget af sedlen. (Polfoto)

Nordeas pengetransporter leverede euro for over 77 millioner kr. til et lille vekselbureau på Nørrebrogade i København, hvor indehaverne i dag fik tre og fire års fængsel for hvidvask af 30 millioner kr., der var udbytte fra kriminalitet.

Langt størstedelen af valutaen blev leveret i den største euro-seddel på 500 euro. Nordea solgte 20.190 styk 500 eurosedler til vekselbureauet Dan-Cash - der svarer til 10.095.000 euro eller godt 75 millioner kr.

Endnu et vekselbureau på Nørrebro i København er dømt for at have hvidvasket millioner af kroner. (Arkivfoto: Colourbox) Krimi Vekselkontor hvidvaskede 30 millioner sorte kroner

500 euro-sedlen er netop de kriminelles foretrukne valuta og som en af de ansatte i Dan-Cash forklarede under retssagen: - Kunderne efterspurgte 500 euro, så det var det, firmaet købte.

Har stoppet salget
Efter mange advarsler til Nordea om, at 500 euro-sedler benyttes til hvidvask af udbytte fra kriminalitet, valgte storbanken den 1. marts sidste år at stoppe for salget af 500 euro-sedler. Nu er 200 euro-sedlen den største seddel, som Nordea leverer.

Oplysningerne fremgår af den 87 sider lange dom, som Københavns Byret i dag afsagde over Mohammed Almakses, 55, og Dirgham Ateya, 47, der stod bag anpartsselskaberne 'Dancash Investments aps' og 'Dan-Cash aps', der drev vekselkontoret på Nørrebrogade 218.

De to anpartsselskaber fik bøder på 10.500.000 og 4.500.000 kr.

Det er anden gang, at Nordea er i centrum i en stor sag om hvidvask.

I januar i år blev en 66-årig far og hans 33-årige søn hver idømt seks års fængsel for at have hvidvasket 184 millioner 'sorte' kroner på familiens vekselkontor Uni Travel & Exchange Aps på Nørrebrogade 63 i København.

Af dommen fremgik det, at Nordea på knapt tre år havde leveret valuta for godt 758 millioner kr. til Uni Travel med daglige pengetransporter.

Heraf var der euro for godt 686 millioner kr., og næsten 97 procent af euro-beløbet blev leveret i de kriminelles yndlingsvaluta, 500 euro-sedler.

Uni Travel & Exchange er nu under opløsning og der er næppe penge til at betale bøden på 92 mio. kr. (Foto: Linda Johansen) Krimi Nordea solgte valuta for trekvart milliard kr. til central for hvidvask

Både i sagen om Uni Travel og Dan-Cash fremgår det, at de mange euro-sedler blev bestilt på mail hos Nordea og derefter leveret.

I retten forklarede Mohammed Almakses, ifølge dommen, at de fleste euro, der blev købt i Nordea var 500 euro-sedler, fordi de var populære hos kunderne:

- Næsten alle kunder tog imod 500 euro-sedler, sagde han. Hvis nogen kunder ville have mindre sedler købte han dem hos andre vekselkontorer på Nørrebro, ikke hos Nordea.

'Kriminel adfærd'
Københavns Byret siger i dagens dom, at der ikke er sammenhæng mellem de seddeltyper, der er købt i Nordea, og registreringer af solgt valuta i vekselbureauets regnskaber.

Byretten siger, at det er 'tilstrækkeligt sandsynliggjort' at vekslinger hidrørte fra kriminel adfærd, og at de tiltalte slørede den del af omsætningen i vekselkontoret.

Uni Travel & Exchange er dømt for hvidvask af 184 millioner kr. Det var Nordea, der leverede de mange euro, som Uni Travel forbrugte. (Foto: Linda Johansen) Plus Sådan blev kriminelles million-formuer vasket hvide

Under efterforskningen fik bagmandspolitiet hjælp fra PET, der satte skjult video-overvågning op, som filmede trafikken af ansatte og kunder, der gik til og fra vekselkontoret.

Under sagen forklarede Mohammed Almakses, der er iraker, at han kom til Danmark i 1993 og etablerede 'Dancash Investment aps' i 1999.

Vekslede på gaden
I Irak havde han arbejdet med veksling af valuta på gaden, og efter Golf-krigen flygtede han og kom til Danmark som FN-flygtning. Han var ifølge sin forklaring den første, der åbnede et vekselkontor på Nørrebro.

Nordea har tidligere forklaret overfor Ritzau, at banken stoppede salget af 500 euro-sedler, fordi 'eksterne kilder' har indikeret, at 500 euro-sedler i mange tilfælde blev brugt til ikke-legitime formål.

Nordea har offentligt erkendt, at bankens indsats mod hvidvask har været for ringe, og forleden blev Nordea så anmeldt til politiet af Finanstilsynet for brud på reglerne om hvidvask.