Nordjyde får 60 dages fængsel for ulovlig streaming

Mand fra Nordjylland har fået 60 dages betinget fængsel for ulovligt at have streamet 80 kanaler og gjort dem tilgængelige for andre

Det kan blive dyrt at streame ulovligt, viser dom fra Nordjylland. (Foto:Jonas Olufson)
Det kan blive dyrt at streame ulovligt, viser dom fra Nordjylland. (Foto:Jonas Olufson)
Følg Krimi

Tv kan være kilde til mange glæder, men nu er det også skyld i, at en mand fra Nordjylland har fået en dom på 60 dages betinget fængsel og skal betale 100.000 kroner til forskellige tv-selskaber.

Eller rettere - han er selv skyld i det, for han er nemlig ifølge Anklagemyndigheden dømt for ulovligt at have streamet omkring 80 tv-kanaler og lagt dem op på en hjemmeside. På den måde kunne alle gå ind på hjemmesiden og kvit og frit se kanaler som Eurosport og Viasat.

Filmbranchen pudser advokater på Popcorn-brugere

Manden lagde tv-signalerne op på en hjemmeside, der hedder Whargarbl, 'fordi han kunne', forklarede han i retten.

Og netop kriminalitet med tv-streaming et voksende problem - især at udrede, hvad der faktisk er ulovligt, og hvad der er lovligt. Det forklarer Claus Bülow Christensen, der er digital medieanalytiker.

Deler du i ond tro Netflix?
Bukkene er nemlig svære at skille fra fårene, når det kommer til tv-delings-kriminalitet.

- Når folk ved, at de streamer noget, som er ulovligt, så kan man rent juridisk argumentere for, at de handler i ond tro, og dermed kan der være en sag. Men det er meget svært at vurdere, siger den digitale medieanalytiker.

- Hvad hvis man for eksempel deler sit Netflix-abonnement med andre?

- Hvis I ikke bor sammen, overskrider I jo faktisk aftalen med Netflix, men derfor er det stadig tjenesten selv, som skal opdage det og lave en sanktion. Det er formentlig ikke noget, der kan komme for en ret.

- Hvad er så direkte ulovligt?

- Det er det, når man bruger tjenester som Piratebay, hvor man ikke streamer, men faktisk også deler indhold med andre. Og det gør man, uanset om man er bevidst om det eller ej, når det gælder sådan nogle sider, hvor man downloader tv, siger Claus Bülow Christensen.

Alvorlig kriminalitet
Sagen om manden fra Nordjylland blev anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). Fra netop SØIK forkarer Per Fiig over for Anklagemyndigheden, at ulovlig streaming betragtes som alvorlig kriminalitet, der kan koste udbyderne en frihedsstraf.

TV: Så absurde er tv-pakkerne

- Ulovlig streaming af ophavsretligt beskyttet materiale er et stigende problem, som vi har fokus på. Vi ser i den forbindelse både mindre streamingtjenester som Whargarbl, der opstår i forskellige internet-fora, og de helt store streamingtjenester som Popcorn Time, siger Per Fiig ifølge myndigheden.

Manden fra Nordjylland tjente ikke noget på at lægge tv-kanalerne ud til streaming.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind