Nordjyde fanget i thailandsk fængselsmareridt

49-årige Peter Jensen er fængslet i Phuket, efter de danske myndigheder har begæret ham arresteret for omfattende skatte- og momssvindel - nu nøler myndighederne med at få ham udleveret, mener danskeren

Nordjyske Peter Jensen, 49, i sygesengen under sit fængselsophold i et notorisk barsk fængsel i Thailand, hvor han nu har tilbragt snart et år. 
Juridisk konsulent Claus Juul fra Amnesty International kalder forholdene i fængslet for umenneskelige. Privatfoto
Nordjyske Peter Jensen, 49, i sygesengen under sit fængselsophold i et notorisk barsk fængsel i Thailand, hvor han nu har tilbragt snart et år. Juridisk konsulent Claus Juul fra Amnesty International kalder forholdene i fængslet for umenneskelige. Privatfoto

Kender du til sagen? Tip os på 1224@eb.dk eller sms til 1224

En afdeling på 200 kvadratmeter i et af Thailands notorisk barske fængsler, hvor 374 mennesker sidder presset sammen.

Her har Peter Jensen fra Hjørring siddet i snart et år, uden at de danske myndigheder har begæret ham udleveret til sit fædreland.

Det er Nordjyske Stiftstidende, der i dag kan fortælle historien om den 49-årige forretningsmand, der føler sig overladt til sin egen skæbne og nu råber om hjælp.

- Vi sover direkte på gulvet - som sardiner i en dåse, siger Peter Jensen, der siden sin anholdelse har fået konstateret hepatitis, har tabt sig 36 kilo og efter eget udsagn er blevet udsat for to grove overfald i fængslet.

Nordjyden blev anholdt i Phuket i november sidste år efter en fængslingskendelse fra Danmark, hvor han er mistænkt for grov moms- og skattesvindel, men der er endnu ikke taget skridt til at få ham udleveret.

Efterlyst dansker i knibe i Thailand

- Jeg føler, at man låser mig fast i et system, hvor man gør mere skade end gavn. De danske myndigheder ved, hvordan det thailandske system fungerer. De kunne bare have sagt; nu tager vi dig hjem. Men det har de ikke gjort, siger han til Nordjyske Stiftstidende.

Avisen har talt med den fængslede dansker via hans thailandske kærestes mobil, og han har sendt billeder som dokumentation for sin dårige tilstand.

På et billede ses han ligge afkræftet på en hospitalsseng med lænker om anklerne, og på et andet viser et stort, åbent sår i Peter Jensens baghoved, der skal stamme fra et overfald i fængslet, Phuket Provincial Prison, hvor stærke medfanger kræver beskyttelsespenge af ham.

Den midaldrende nordjyde er intet dydsmønster. Han har tidligere siddet fængslet i Danmark for økonomisk kriminalitet, og i 2010 udsendte dansk politi en fængselsbegæring på Peter Jensen, der var forduftet til Thailand.

De danske myndigheder mener, at han blandt andet har brugt en gulvlæggervirksomhed til moms- og skattesvindel for i omegnen af otte millioner kroner.

Dansker efterlyst af Interpol: Anholdt i Thailand

Også i Thailand har Peter Jensen været i søgelyset for økonomisk kriminalitet, og der er efter hans fængsling rejst flere civile sager mod ham.

Juridisk konsulent Claus Juul fra Amnesty International understreger dog over for Nordjyske Stiftstidende, at den fængslede dansker har krav på hjælp og hurtigst muligt skal begæres udleveret af de danske myndigheder.

- Det er dybt kritisabelt. Man sidder i København med vidt åbne øjne og ved, at man har en dansk statsborger under umenneskelige forhold, og så gør man ikke noget (...) Når man ikke kan finde ud af at få ham udleveret, så burde den her konsul være derinde hver eneste uge med mad, medicin og have en læge med til at tilse hans sår i baghovedet, siger Claus Juul til Nordjyske Stiftstidende.

Udenrigsministeriet vil kun oplyse, at man yder 'den sædvanlige konsulære bistand'.