Nordkorea udviser BBC-journalist for manglende respekt

En journalist bliver udvist af Nordkorea for at have rapporteret om landets leder med manglende respekt

En journalist for britiske BBC er mandag blevet tilbageholdt i Nordkorea og udvist for sin rapportering fra landet.

Det skriver en journalist fra den amerikanske tv-station CNN på Twitter. BBC bekræfter ligeledes på sin netavis, at Rupert Wingfield-Hayes er blevet tilbageholdt tidligere på dagen og nu skal ud af landet.

- Nordkorea tilbageholder og udviser BBC-korrespondent Rupert Wingfield-Hayes for rapporteringer, der anses for at udvise manglende respekt for leder Kim Jong-un, skriver CNN's Will Ripley på det sociale medie.

Oplysningen om Rupert Wingfield-Hayes' udvisning fra Nordkorea kom på et pressemøde arrangeret af myndighederne.

BBC oplyser, at korrespondenten blev tilbageholdt i lufthavnen i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang. Han blev afhørt i otte timer.

Arbejderpartiet i Nordkorea afholder i disse dage en kongres i Pyongyang. Det er partiets første i 36 år. En del udenlandske journalister er derfor i Nordkorea for at dække den sjældne politiske begivenhed.

Rupert Wingfield-Hayes var en af tre BBC-medarbejdere i Pyongyang. De blev alle tilbageholdt, men produceren og kameramanden - Maria Byrne og Matthew Goddard - fik angiveligt ikke samme behandling.

Rupert Wingfield-Hayes blev afhørt om en "upassende beskrivelse" af Kim Jong-un. Den pågældende omtale blev angiveligt leveret "for nylig". Ifølge BBC blev han tvunget til at skrive under på en erklæring, før han blev løsladt.

Alle tre BBC-ansatte er blevet transporteret til lufthavnen og rejser ud af landet. En fjerde journalist, der befinder sig i Nordkorea for det britiske medie, oplyser, at nordkoreanerne var utilfredse med tidligere reportager, der viser livet i Pyongyang.

Ifølge CNN-journalist Will Ripley, bliver Rupert Wingfield-Hayes forbudt indrejse i Nordkorea i fremtiden.

Den britiske korrespondent har ifølge sin Twitter-profil base i den japanske hovedstad, Tokyo, og har tidligere arbejdet i Kina, Rusland og Mellemøsten.