Norge anker dom om Breiviks menneskerettigheder

Den norske stat anker byrets dom, der gav massemorderen Anders Breivik medhold i, at hans afsoning er i strid med menneskerettighederne. Det skriver NTB

Den norske stat anker Oslo byrets dom, der giver massemorderen Anders Behring Breivik medhold i, at hans afsoningsforhold er i strid med menneskerettighederne.

- Efter faglige råd fra statens advokat - og i samråd med kriminalforsorgens direktorat - har jeg i dag bedt statens advokat om at anke dommen, siger Norges justits- og beredskabsminister, Anders Anundsen, ifølge nyhedsbureauet NTB.

Staten erklærer sig uenig i Oslo tingretts retsanvendelse og bevisvurdering, hedder det i en udtalelse fra ministeriet.

Ifølge den europæiske menneskerettighedskonventions artikel tre må ingen udsættes for tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Det er den artikel, som den norske stat er dømt for.

Argumentet for at anke sagen lyder, at man ikke finder, at Breiviks forhold i fængslet er "umenneskelige eller nedværdigende behandling" i henhold til artikel tre i konventionen.

Tidligere har lederen af fængslet i Skien, hvor massemorderen sidder inde, sagt til norske medier, at man ikke ville ændre noget efter byrettens dom.

Fængslets leder, Ole Kristoffer Borhaug, har argumenteret, at dommen ikke var retskraftig.

Ifølge Breiviks advokat medførte dommen fra Oslo tingrett, at kriminalforsorgen skulle sørge for, at Breivik ser andre mennesker under sin afsoning.

En talsmand for de indsatte i fængslet siger, at det vil være helt fint. Men, tilføjer han, det bliver næppe en hyggelig oplevelse for massemorderen.

- Der er ikke mange, som kommer til at tale med ham. Vi taler ikke meget om ham, for vi er trætte af ham - slet og ret. Han er fange, og han er en skidt mand. Så enkelt er det, sagde talsmanden for nylig til NRK.

Ingen tager skade af et "lag tæsk" af og til, lød det også fra talsmanden.

Han føler sig overbevist om, at de indsatte har deres egen frihed for kær til at overveje drab på massemorderen.

Hidtil har Anders Behring Breivik været overladt til sig selv i 22-23 timer i døgnet. Han er siden sin anholdelse blevet udsat for adskillige kropsvisiteringer nøgen, og han har fået håndjern på over 3000 gange.

Breivik er idømt 21 års forvaring for drab på 77 mennesker i Oslo og på Utøya i 2011.