Norge vil granske Scandinavian Star

Stortinget nedsætter kommission, der skal klarlægge omstændighederne ved dødsbrand på Scandinavian Star

Norges storting har besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal granske omstændighederne ved færgebranden på Scandinavian Star, der i 1990 kostede 158 mennesker livet, skriver NTB.

Det er Stortingets kontrol- og konstitutionskomité, der har vedtaget, at katastrofen på Scandinavian Star skal være genstand for en parlamentarisk undersøgelse.

Norsk politi genåbnede i sommer sagen, efter at rigsadvokaten havde givet sit samtykke. Efterforskningen skal i hovedtræk dreje sig om at finde ud af, om Scandinavian Star blev stukket i brand som led i et forsøg på omfattende forsikringssvindel.

Regeringspartierne Høyre og Fremskrittspartiet er imod undersøgelseskommissionen. Her mener man, at man skal vente med at nedsætte en undersøgelseskommission, til politiet har afsluttet dets efterforskning.

I slutningen af november mødtes Støttegruppen efter Scandinavian Star-ulykken med den norske justitsminister, Anders Anundsen, hvor gruppen anmodede om en parlamentarisk undersøgelseskommission.

Sådanne kommissioner kan udnævnes af Stortinget for at få mere klarhed i en sag med det formål at afdække fejl og forsømmelser, klarlægge ansvar eller få sandheden frem i en sag.

Det er endnu uvist, hvem der skal sidde i kommissionen.

I Støttegruppen er der stor lettelse efter Stortingets beslutning.

- Vi vil ikke jagte på syndebukke, men vi må have at vide, hvad der skete, siger Jan Harsem fra Støttegruppen til NTB.

- Dette er et utroligt gennembrud. I løbet af et halvt år har Rigsadvokaten besluttet, at efterforskningen skulle genoptages, og nu kommer også de politiske myndigheder på banen, pointerer Jan Harsem.

Støttegruppen mener også, at det er vigtigt, at en norsk kommission følger sagen op i Danmark.

Støttegruppen for Scandinavian Star har i årevis forsøgt at få belyst en række forhold omkring selve færgen. Det er blandt andet et problem, at udenlandske aktører som rederiet ikke vil svare på spørgsmål.

- Det er vigtigt for os, at Stortinget vedtager en særlov om pligt til at medvirke, så man skal svare kommissionen, understreger Harsem, som håber, en norsk undersøgelse vil føre til en vedtagelse af en lignende særlov i Danmark.

Efterforskningen vil overvejende gå ud på at få opklaret, om branden på Scandinavian Star var påsat som del af et forsikringsbedrageri.