Norge vil holde på dansk morder: Han er for farlig

En dansk mand, som har siddet fængslet i 13 år for drab og seksuelle overfald, har i første omgang fået lov til at blive løsladt. Men nu har statsadvokaten anket

Gunn Merete Lode blev dræbt i 2001. Foto: Privat
Gunn Merete Lode blev dræbt i 2001. Foto: Privat

For knap 17 år siden blev liget af den 32-årige Gunn Merete Lode fundet i byen Bryne, der ligger 31 kilometer syd fra Stavanger.

Den unge kvinde var blevet overfaldet, da hun 25. august 2001 var på vej hjem fra arbejde. Hun blev overfaldet og fik halsen skåret over.

Fire år senere blev en dansk mand KP ( den dømtes initialer red.) dømt for drabet, og han har siddet fængslet i Norge lige siden.

Han blev idømt forvaring i Norge, hvilket er er mindst 10 års fængsel og højest 18 år. Den dømte har under hele sagens forløb nægtet sig skyldig.

Men nu har Asker og Bærum tingrett (hvad der svarer til byretten red.) besluttet, at den danske mand skal prøveløslades, hvis han forlader Norge.

Den beslutning er den norske Statsadvokat ikke tilfreds med, og de har valgt at anke dommen til lagmannsretten.

Det meddeler advokaturchef Oddbjørn Søreide til NRK.

- Det er på baggrund af personlighedstræk i løbet af de sidste år hos den dømte, hans evne til at fungere, hans udvikling de seneste år, den manglende erkendelse af skyld og den manglende vilje til at takle de problemer, som var årsag til forvaringsdommen, siger han til mediet.

Advokaten er desuden bekymret for, hvad der sker, hvis KP bliver løsladt og kan rejse til Danmark, uden at man kan følge op på ham.

Familien: Det er hårdt
I 2003 blev KP fængslet for to sex-overfald i Aalborg, hvor han blandt andet havde truet en ung kvinde til oralsex, mens han holdt en kniv for hendes strube.

Drabet på Gunn Merete Lode var i første omgang uopklaret, indtil overfaldet i Aalborg hvor politiet sikrede sig dna fra KP. Det blev delt ned de norske myndigheder, som fandt et match med dna, som var blevet fundet på Gunn Merete Lodes lig.

Under retssagen fortalte den nu dømte, at han havde været tæt på den dræbte kvinde, som han hævdede lå livløs på et fortov i byens villakvarter, og det var derfor, at hans dna befandt sig på liget.

Under retssagen i 2005 repræsenterede advokat Harald Øglænd den dræbte kvindes forældre.

Han fortæller til Ekstra Bladet, at han udtaler sig på deres vegne, og at beslutningen om løsladelse har været meget voldsom for familien.

- De blev vældigt chokeret over udfaldet. Og de havde håbet på, at han skulle fortsat sidde i fængsel. Og de blev meget lettet over, at Statsdvokaten har valgt at anke beslutningen, siger advokaten til Ekstra Bladet.

- Hvorfor mener de ikke, at han skal løslades. Han har jo siddet 13 år i fængsel for drabet?

- Ja det har han. Men de nærmere detaljer går jo på, at han stadig ikke har erkendt noget. De føler stadig en stor smerte, og de føler, straffen ikke har været streng nok, siger advokaten.

Forsvarsadvokat: Vi regner med løsladelse
Ekstra Bladet har været i kontakt med KP's forsvarsadvokat, Harald Grapa, som fortæller, at de regner med at vinde anke-sagen.

- Der er en psykiater, der har vurderet, at der ikke er gentagelsesfare, og at han ikke er en farlig mand, siger han og tilføjer, at der desuden har været en fejldiagnose i forbindelse med KP's mentalvurdering.

Forsvarsadvokaten fortæller, at KP er vældig motiveret i forhold til at blive løsladt, at han gerne vil følge alle de anvisninger, der bliver ham pålagt.

- Han vil meget gerne til Danmark. Han har aldrig haft nogen særlig relation til Norge, siger Harald Grapa.