Annonce:
Annonce:

Norsk kvinde hjembragt fra Syrien idømt fængsel for IS-støtte

Dom mod IS-kvinde i Norge ventes at skabe præcedens for senere retssager. Kvinden har anket dommen

- Retten er kommet frem til, at tiltalte har deltaget i en terrororganisation, og at hun gjorde det med viden og vilje. Hun opfylder dermed lovens krav til forsæt, sagde dommer Ingemar Nestor Nilsen, da han læste dommen op tirsdag eftermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
- Retten er kommet frem til, at tiltalte har deltaget i en terrororganisation, og at hun gjorde det med viden og vilje. Hun opfylder dermed lovens krav til forsæt, sagde dommer Ingemar Nestor Nilsen, da han læste dommen op tirsdag eftermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

En 30-årig norsk-pakistansk kvinde er ved en domstol i Oslo kendt skyldig i at tilslutte sig Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Hun idømmes tre et halvt års fængsel. Det skriver flere norske medier, herunder NRK.

- Retten er kommet frem til, at tiltalte har deltaget i en terrororganisation, og at hun gjorde det med viden og vilje.

- Hun opfylder dermed lovens krav til forsæt, sagde dommer Ingemar Nestor Nilsen, da han læste dommen op tirsdag eftermiddag, skriver nyhedsbureauet NTB.

Hun var tiltalt for at være en del af IS fra 2013 til 2019. Det har en strafferamme på seks års fængsel ifølge NRK.

Kvinden har under hele sagen nægtet sig skyldig. Anklagemyndigheden gik efter fire års fængsel til kvinden. Hendes forsvarere argumenterede for frifindelse, og hævder, hun blev holdt fanget af tre ægtemænd.

Annonce:

Kvinden har anket dommen. Det gælder både skyldsspørgsmålet og strafudmålingen. Det bekræfter hendes forsvarer ifølge avisen VG og NTB.

Sagen er den første af sin slags i norsk retshistorie, skriver NTB. Aldrig før har en kvinde været tiltalt for terrordeltagelse, fordi hun passede børn, mens hendes ægtemand var i krig for IS i Syrien.

Kvinden har altså ikke selv kæmpet for IS med våben i hånden. Men hendes bidrag i hjemmet var afgørende for, at de i alt tre ægtemænd, hun har haft undervejs, kunne gøre en aktiv indsats for gruppen, mener anklagemyndigheden.

Tiltalen er primært baseret på oplysninger, hun selv har givet politiet under afhøringer.

Kvinden rejste i februar 2013 til Syrien for at tilslutte sig sin mand, som var fremmedkriger for den al-Qaeda-tilknyttede gruppe al-Nusra-fronten og senere for IS.

Hun var 22 år, da hun tog til Syrien.

Hun blev hentet hjem til Norge fra al-Hol-lejren i Syrien 18. januar i år, da hendes søn var alvorligt syg. Hun blev straks efter varetægtsfængslet.

Annonce:

Det udløste en regeringskrise i Norge, da hun blev hentet hjem. Det indvandringskritiske Fremskrittspartiet (FrP) var imod og trak sig fra regeringen som følge af sagen.

Kvinden har under retssagen sagt, at livet i Syrien ikke blev, som hun havde forestillet sig. Hun ville angiveligt hjem allerede efter tre måneder.

Men hun mener ikke, at hun havde mulighed for det, før hun af kurdiske styrker blev hentet ud af IS-kontrollerede områder i marts 2019 og bragt til al-Hol-lejren.

Dommen mod kvinden kan skabe præcedens for senere retssager mod andre norske IS-kvinder, hvis de vender tilbage til Norge. Ifølge NRK er der fire norske kvinder med tilsammen fire norske børn i lejrene al-Hol og al-Roj i Syrien.

Sagen følges med interesse i Danmark, og flere danske politikere har kommenteret dommen på sociale medier. I Danmark er der en politisk debat om, hvorvidt kvinder og deres børn med dansk tilknytning i syriske lejre skal bringes hjem.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Hvorfor får vi ikke bare vores feriepenge i hånden, så snart vi har tjent dem?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: