Norske Tom Hagen er sigtet for drab eller medvirken til drab på sin kone

Tom Hagen er blevet sigtet for drab eller medvirken til drabet på sin kone, Anne–Elisabeth Hagen. Det fortæller norsk politi på pressemødet.

Sagen om norske Anne-Elisabeth Hagens forsvinden har tirsdag - efter halvandet års efterforskning - taget en ny drejning.

På et pressemøde oplyser norsk politi, at man har anholdt hendes mand, forretningsmanden Tom Hagen.

Han er sigtet for drab eller medvirken til drab.

Anne-Elisabeth Hagen forsvandt i oktober 2018. I den forbindelse havde en ukendt gerningsmand efterladt en skriftlig besked i familiens hjem.

Den indeholdt et krav om løsepenge for kvinden. Men politiet vurderer, at det krav - og krav om overførsel af penge, der siden har været - har fungeret som røgslør for den egentlige forbrydelse.

- Politiet mener med andre ord, at sagen bærer præg af en tydelig planlagt vildledning.

Foto: Handout/Ritzau Scanpix
Foto: Handout/Ritzau Scanpix
 

- Undervejs, mens andre hypoteser er blevet svækket, er politiets mistanke mod Tom Hagen gradvist blevet styrket, siger efterforskningsleder Tommy Brøske på pressemødet.

Siden sommeren 2019 har politiet i Norge arbejdet ud fra en teori om, at Anne-Elisabeth Hagen er blevet dræbt.

Hvad Tom Hagens motiv skulle være, såfremt han har dræbt sin hustru, kan politiet ikke sige noget om.

– Vi kan ikke gå nærmere ind på, hvad motiverne kan være, lyder det.

Efterforskningen af sagen fortsætter med henblik på at finde frem til eventuelle medvirkende, fortæller anklager Åse Kjustad Eriksson.

- Vi kan ikke udelukke flere anholdelser, siger hun.

Familiens hjem i Lørenskog nær Oslo er blevet ransaget, og i den forbindelse har politiet beslaglagt flere effekter. Det oplyses ikke, hvad der er beslaglagt.

Anklager Åse Kjustad Eriksson fortæller på pressemødet, at man vil begære Tom Hagen varetægtsfængslet i fire uger.

Han vil onsdag blive stillet for en dommer i et grundlovsforhør.

Anne-Elisabeth Hagen og Tom Hagen var et yderst velhavende par, og det vakte opsigt, da det i oktober 2018 kom frem, at hun var forsvundet.

Tom Hagen har opbygget en milliardformue blandt andet gennem ejendomshandler, men har på trods af sin økonomiske status levet et forholdsvist tilbagetrukket liv i Norge.

FAKTA OM SAGEN

I halvandet år har det været uvist, hvad der er sket med norske Anne-Elisabeth Hagen, som forsvandt i oktober 2018.

Dog har politiet i Norge siden sommeren 2019 arbejdet ud fra en teori om, at hun er blevet slået ihjel. Ingen har hidtil været anholdt i sagen.

Men tirsdag har sagen taget en ny drejning: Politiet har anholdt Anne-Elisabeth Hagens ægtemand, forretningsmanden og milliardæren Tom Hagen.

Få et overblik over udviklingen i den opsigtsvækkende sag her:

* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen forsvinder fra familiens hjem i Lørenskog, der ligger nær Oslo i Norge. Det sidste livstegn gav hun, da hun talte i telefon med sin mand klokken 9.14.

Den formodede gerningsmand efterlod en skriftlig besked i huset. Den indeholdt et krav om løsepenge for kvinden og trusler om at dræbe hende, såfremt politiet blev involveret i sagen.

Politiet frarådede familien at betale løsesummen på omkring 67 millioner danske kroner. Det råd fulgte familien.

* 9. januar 2019: Norsk politi fortæller offentligheden ved et pressemøde, at den norske milliardærfrue er væk. Sagen behandles som en bortførelse.

* 15. januar: Politiet har modtaget mere end 800 tip i sagen. De omhandler mulige skjulesteder, mistænkelige personer og mistænkelige biler.

* 11. februar: Der afholdes endnu et pressemøde, hvor politiet fortæller, at det flere gange har haft kontakt til den formodede gerningsmand.

Korrespondancerne har dog ikke indeholdt tegn på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Det kalder politiet for 'urovækkende'.

* 19. juni: Norsk politi oplyser, at det har ledt efter Anne-Elisabeth Hagen på en adresse i Danmark. Det fører dog intet nyt med sig.

* 26. juni: Politiet har droppet teorien om, at Anne-Elisabeth Hagen blev bortført. I stedet efterforskes sagen som et drab.

* 3. august: Det norske medie VG beretter, at Hagen-familien modtager et pengekrav fra den formodede gerningsmand på omkring ti millioner norske kroner - svarende til 7,5 millioner danske kroner - for tegn på liv.

Hagen-familien efterkommer ifølge VG kravet, men modtager ingen oplysninger fra den formodede gerningsmand.

* 6. august: Familiens advokat Svein Holden oplyser, at familien 8. juli har fået en besked fra kidnapperne. Familien har dog ikke fået det ønskede bevis på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

* 8. januar 2020: Politiet meddeler, at det vil intensivere eftersøgningen på land og til vands, da der er fundet nye spor.

* 22. januar: Anne-Elisabeth Hagen erklæres formelt død. Politiet er ikke sikker på, at hun er død - men hun formodes at være dræbt og indgår nu i de officielle opgørelser over uopklarede drab i Norge.

* 28. april: Norsk politi anholder Anne-Elisabeth Hagens mand, Tom Hagen. Politiet stopper ham, da han er på vej til sit arbejde.

Kilder: Vg.no, Ritzau.