Nu bliver sex med børn lovligt i Tyrkiet

En lovændring betyder, at tyrkere nu lovligt kan have sex med børn ned til 12 år, hvis der er et samtykke. Eksperter frygter flere overgreb

Artiklen er 31/7-2019 gået viralt på sociale medier. Vi gør opmærksomme på, at artiklen er skrevet og publiceret i 2016.

Tyrkiet-korrespondent: Ingen planer om at sænke seksuel lavalder

Sex med børn under 15 år er ikke længere ulovligt i Tyrkiet, hvis børnene giver samtykke. 

Det har den tyrkiske forfatningsdomstol besluttet efter en afstemning for en måned siden. Det skriver den tyrkiske avis Hurriyet Daily News.

Med stemmerne syv mod seks har domstolen besluttet at fjerne den del i forfatningen, der straffer alle seksuelle handlinger med børn under 15 år. Den såkaldte paragraf 103.

Tidligere har al seksuelt kontakt med mindreårige været behandlet om en sag om seksuelt misbrug, men det er altså slut nu.

Ifølge forfatningsdomstolen er børn mellem 12-15 år selv i stand til at forstå betydningen af en seksuel akt, og det er årsagen til, at de har ændret loven, skriver de i en erklæring.

Flere barnebrude og voldtægter
De nye regler træder i kraft 13. januar næste år, men allerede nu får de stor kritik.

Blandt andet fra advokat og talsmand for 'Istanbuls Women's Associations', Nazan Moroğlu.

- At fjerne aldersgrænsen vil skabe store problemer. Det kommer til at betyde, at børn bliver mere udsatte for seksuelle overgreb, og at flere piger bliver gift i en meget ung alder og ikke får nogen uddannelse, siger Nazan Moroğlu til Hurriyet Daily News.

Også professor og formand for 'Association to Prevent Child Abuse and Neglect', Bahar Gökler, er voldsomt bekymret over den nye udvikling.

- Hvis denne ændring ikke bliver lavet om igen, så vil børnemishandlere gå frit rundt, siger han til avisen.

Den nye ændring har også fået en gruppe aktivister fra 'Turkey Federation of Women’s Association' til at reagere. De forsøger nu at få 'Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol' til at behandle sagen.

Ekspert: Derfor ophæver de loven
Ekstra Bladet har været i kontakt med ekspert i tyrkiske anliggender, journalisten og forfatteren Deniz B. Serinci, der giver sit bud på, hvorfor Tyrkiet vælger at ophæve den seksuelle lavalder.

- Reelt handler det om, at det regerende AKP-parti formentligt prøver at tilgodese sit store konservative vælgersegment, hvor barnebrude er udbredt.

- En 20-årig mand ude på landet, der er gift med en 14-årig følte sig generet af paragraf 103. Dette segment tænker: Så længe ægteskabet er frivilligt, hvad er så problemet?, skriver Deniz B. Serinci i en mail til Ekstra Bladet.

Ifølge eksperten er det svært at spå om, hvad konsekvensen bliver. Men fremover vil det betyde, at unge piger ikke længere kan henvise til den såkaldte paragraf 103, hvis de føler sig pressede til noget.

Tyrkiet-korrespondent: Ingen planer om at sænke seksuel lavalder

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?